Bu kafayla kadın-erkek eşitliğini ancak 2186'da yakalarız!..
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Bu kafayla gidersek kadın-erkek eşitliğini ancak 2186’da yakalarız!..

Fütürist Ufuk Tarhan BW (Business Woman) Türkiye Dergisi'nin 2. sayısında kadın-erkek eşitliğini ele aldı. 


Yazının orijinali için BW Dergisi  ya da Turkcell Dergilik  
Tüm dünyada kadınlar iş, eğitim, sosyal hayata katılımda erkeklerden geride!..

Kadın erkek eşitsizliği tüm ülkelerde en büyük toplumsal rahatsızlık. Eşitlik sağlanması da en öncelikli meselelerin başında geliyor.

 
Ülkemizde ise kadının durumu her açıdan “berbat!”
 
Bu tanımlamaya neden olan ve vaziyeti doğrulayan, resmi kurumlarca açıklanan istatistikleri yazımın devamında paylaşıyorum. Niteleme ve iddialar veri ile ispatlanmayınca havada kalır ya, işte öyle olmasın diye epeyce de uğraşıp derledim, istatistikleri de altta aktarıyorum.
 
Lütfen onları dikkatle inceleyin, hatta ezberleyin, herkesle paylaşın ve hangi cinsten olursanız olun titreyerek kendinize gelin…
 
Çünkü, Kadınlar dünya ekonomisinin değerlendirilmeyen en büyük kaynağı!
 
Dünyada eğer kadın istihdamı %1 arttırılabilse, GSMH’nın 80 milyar dolar artacağı hesaplanıyor.
 
2025 yılına kadar cinsiyet eşitliği sağlanabilirse dünya ekonomisine 28 trilyon dolar ek katkı sağlanabilecek ki bu, Amerika ve Çin’in ekonomilerine eşdeğer bir büyüklüğü ifade ediyor.
 
Türkiye’de ise eğer kadınlar ve erkekler ekonomiye eşit katılabilseydi, kişi başına düşen Gayri Safi Milli Hasıla %30 daha büyük olacaktı…
 
Peki kadın erkek eşitliği için ne yapılmalı, öncelikler neler?
 
Her şeyden önce kadınların;
 
- “Bize kötü davranılıyor!” edilgenliğinden acilen sıyrılması,
 
- Kötü davranan her erkeği bir annenin yetiştirdiğini ve/veya eşi, ablası, kardeşi, teyzesi, halası, büyükannesi vb. gibi birçok başka kadından etkilendiğini hatırlaması,
 
- Kadınının kadına eza etmesinin de çok önemli ve olumsuz faktörlerden biri olduğunu kabul etmesi,
 
- Bu farkındalıktan sonra da “ama, fakat, lakin, yerim dar oynayamıyorum” demeden aşağıdaki konularda kendini ve çevresindeki kadınları geliştirmek için deli gibi çalışması gerekiyor.
 
Lütfen topu hiç taca atmayalım, kimseleri suçlamayalım ve sorumluluk alıp, bu durumu düzeltecek somut çabalara dalalım. Nedir onlar?
 

1- Her yer, internet sayısız, sınırsız üstelik de bedava eğitim olanaklarıyla dolu. Kendimizi okul vb. beklemeden çılgınca eğitelim. Eğitim seferberliği ilan edelim. Eğitim, eğitim, eğitim delisi olalım. Öğrenmelere doyamayan bilgi açgözlülerine dönüşelim.
 
2- Teknolojik konulardan uzak durmayalım, kodlama, web sitesi yapma, blog yazma, e-ticaret sitesinden bir şeyler satma, sosyal medyayı akıllı ve bilinçli kullanma konularına eğitimizde en büyük payı verelim.

3- Teknolojiyi sular seller gibi bilmeyip, kullanamayanlara ister kadın, ister erkek ekmek yok.  Ve zaten erkeklerin kadınları bunca geçmelerinin en büyük nedeninin “teknoloji, matematik, mühendislik, bilim, sanat” alanlarını onlara kaptırmamız olduğunu anlayarak bu alanlarda özellikle çok çok çok daha fazla çalışalım. 

4- Kız çocuklarımızın, genç, yaşlı tüm kadınlarımızın teknoloji, mühendislik, bilim, sanat, spor dallarına derinlemesine ilgi duymalarını, var olan ilgilerini yükseltmelerini hiçbir sınır tanımaksızın destekleyelim. Yollarını açalım, arkalarından itelim, önlerinden çekelim.
 
5- Gelecek Tekno Kadınlarda! Bunu çok iyi belleyelim ve Tekno Kadınlara dönüşmeye and içelim. 

6- Mutlaka T-İnsan’ı okuyun, okutun!
 

Ve yukarıdaki telaşa neden olan istatistikler: 
 

Kadın-Erkek eşitliğinde şampiyon ülkelerde oranlar %83’lere ulaşmış durumda…
 
Dünya Ekonomik Forumu’nun 2016 Küresel Cinsiyet Uçurumu raporuna göre, cinsiyet eşitliğinde en iyi puanı alan ülke İzlanda (%83 kadın, %87 erkek). İzlanda’yı izleyen ülkeler Finlandiya, Norveç, İsveç ve Ruanda. Türkiye ise 144 ülkenin değerlendirildiği raporda 130’uncu sırada. Listenin son sırasındaki ülke yine Yemen.
 
Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum) uzmanları, eğer bu kafalarla gidersek, kadın ve erkekler arasındaki ekonomik uçurumun anca 2186 yılında yakalanabileceğini belirtiyor!
 
Tüm istatistik ve yorumlarda ve tüm ülkelerde eğitimli kadınların işgücüne katılma oranı daima daha yüksek.
 
Türkiye nüfusunun %49,8’i kadın. Yani yarısı. Yaklaşık 40 milyon.
 
65 yaş üstünde kadınlar yaklaşık 5 yıl daha uzun yaşadığı için bu yaş gurubunda kadın sayısı erkeklerden daha fazla (%56 kadın, %43 erkek).
 
Gelecekte ise daha genç yaşlarda da bu denge kadınlar lehine değişecek. An itibari ile kadınlarda yaşam süresi 80,7 erkeklerde 75,3 yıl.
 
Okuma yazma bilmeyen kadın nüfus oranı erkeklerden 5 kat fazla!
 
Lise, yüksekokul mezunu kadın sayıları da erkeklerden çok çok aşağılarda. Bu rakamların Türkçe meali Türkiye’de eğitimli kadın sayısı yerlerde sürünüyor.
 
Ülkemizde kadın istihdam oranı erkeklerin istihdam oranının yarısından az!
 
Doğal olarak tüm bu rakamlar iş hayatındaki kadınlara da yansıyor. Türkiye’de 15 yaş ve üstünde istihdam oranı %46. Erkeklerde %65, kadınlarda %27,5, kayıt dışı kadınların oranı ise %48.
 
Ülkemiz, kadın istihdam oranında OECD’ye üye 28 ülke arasında 26’ncı, neredeyse sonuncu.
 
Cinsiyet ayrımı sebebiyle OECD genelinde en çok gelir kaybı yaşayan ekonomiye sahip.
G-20 ülkeleri arasında ise kadınların iş gücüne katılımında Suudi Arabistan ve Hindistan’la birlikte listenin sonundayız.
 
Dünyada kadın istihdam oranının en yüksek olduğu ülke %74 ile İsveç.
 
En düşük olduğu ülke %42,5 ile Yunanistan. Avrupa Birliği üye ülkelerinin (28 ülke) ortalama kadın istihdam oranı ise %60,4. Bizimkini yukarıda yazmıştım, %27,5.
 
Girişimci nüfus içinde kadınların oranı %8, erkeklerinki %92
 
Türkiye genelinde toplam istihdam içinde girişimci nüfus oranı zaten çok çok az. Ülkemizde işveren olarak çalışanların payı yüzde 5 civarında. Zaten yetersiz olan bu %5’in içinde kadın işverenlerin oranı yüzde 8, erkeklerin oranı yüzde 92.  
 
Tek yorumum var; Feci!
 
Ve eğer Tekno Kadınlara dönüşürsek, biz bu durumu düzeltebiliriz! Hem de çok daha kısa sürede…

 
BW Türkiye Dergisi sayfalarından okumak için aşağıdakilere tııklayınız.
 

******************

Ufuk Tarhan'ın T-İnsan kitabı için > http://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)

Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  Twitter, Instagram ve Facebook dan takip edebilirsiniz.