Çalışmak, Bakmak, Oymak
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Çalışmak, Bakmak, Oymak... 

 
İtalyan Rönesans döneminin en önemli ve ünlü ressam, heykeltıraş, mimar ve şairlerinden olan
Michelangelo Buonarroti, 1475-1564 arasında yaşamış bir dahi. 6 Mart 1475´te Caprese’de doğar.
Michelangelo ve ailesi, o doğar doğmaz Floransa’ya taşınır. Michelangelo, altı yaşındayken, annesini
kaybeder; kendisini devamlı döven babası ve amcaları tarafından büyütülür.

Michelangelo’nun hayatına dair kaynaklar,  onun bazı tuhaflıkları olduğundan ve otizmin bir türü olan Asperger sendromunu çağrıştıran tavırlarından söz eder. Michelangelo, duygularını ifade edemeyen, kardeşinin cenazesine gitmeyen, iletişim kurmakta başarısız, çok az konuşup çoğunlukla sessiz kalan biri olarak anlatılıyor.

Çok az arkadaşı olan, Rönesans döneminin bu dahi sanatçısı, sık sık, konuşmanın yarısında ortadan kaybolan, yalnız, asosyal, kötü karakterli, öfke nöbetlerine tutulan bir kişi, münzevi ve tuhaf biri olarak nitelendiriliyor.

İşte, çocukluğundan itibaren böyle bir profil sergileyen Michelangelo, hayli varlıklı olan babası ve amcaları tarafından, elinden bir iş gelsin diye, 14 yaşında, dönemin önemli sanatçılarından olan ve Floransa’da yaşayan fresk ressamı Domenico Ghirlandaio’nun yanına öğrenci olarak veriliyor.

Kısa zamanda ustasını geçen tuhaf genç, ilk heykeline 26 yaşında başlıyor. Michelangelo, 5,5 metrelik bir mermer kütleden çıkardığı 4,34 metre yüksekliğindeki Davud heykelini 3 yılda tamamlıyor.

Davud, erkek vücudunu en iyi yansıtanlardan biri olarak ve antik dönemden sonra sergilenen ilk büyük çıplak heykel olarak ünlü.

Heykele dair söylentiler pek çok; kimilerine göre bu heykel Hz. Davud´un heykeli, kimilerine göre değil; çünkü Davud heykelindeki erkek sünnetsiz. Yahudi olduğuna göre, eserin Davud olma ihtimali yok! Heykel, aslında Michelangelo´ya modellik yapan erkek modeli anlatıyor; ama Michelangelo, kendi heykeline daha kutsal bir anlam yüklemek için Hz. Davud olduğunu söylüyor gibi aktarımlar var.




Sonuçta, gerçeği kimse bilmiyor. 89 yaşında ölen Michelangelo, yaşamı boyunca pek çok heykel ve fresk yaratan, Roma’nın yeniden inşasına ve düzenlenmesine yardımcı olan olağanüstü bir karakter, bir dahi.
 

Bu, bir sanat tarihi yazısı olmadığına göre, Michelangelo’yu sizlerle paylaşmamdaki neden, bilgilerimizi tazelemek değil. Amacım, bu konuyu bir yere bağlamak...
 

Michelangelo, 3 yılda tek başına bitirdiği, dünyanın en ünlü ve önemli eserlerinden biri olan Davud heykeline başlamadan önce, aylar boyunca, 5,5 metrelik mermer kitleye sadece bakıyor! Evet, öylece ve yalnızca bakıyor! Tek kelime ve hareket etmeksizin!
 

Kendisini tuhaf tuhaf süzerek “Ne yapıyorsun?” diye soran kişilere verdiği cevap ise yalın ve kısa: ÇALIŞIYORUM!
 

Bu yazı, çalışmayı ve üretmeyi durmaksızın koşturmakla, sürekli hareketle ve telaşla özdeşleştirenlerin, birtakım şeyleri sorgulamaları için kaleme alındı.
 

Bu yazı, aynı zamanda, sadece bakan, hareket etmeyen, kıpırdamayan, belki de bundan korkan ve koca mermer kütlenin kendi kendine Davud heykeli haline gelmesini umanlarda bir şeyleri tetiklemek için de aktarıldı.
 

Kütleler, bakılarak ve oyularak, yani öğrenerek, öğrenmeye devam ederek eser haline geliyor.  Sadece bakılarak ya da sadece oyularak değil!

Yazıyı 77. yaşında "Ancora Imparo" yani "I am still leraning", "hala öğreniyorum " diyen, en büyük eseri olan Pieta'yı (öldürülmüş İsa'yı annesinin kollarında gösteren heykeli) 87 yaşında tamamlayan Michelangelo´yu saygıyla hatırlayarak, teşekkür ederek nokta koyalım..


Related image

****************************** 

Daha iyi bir gelecek için hizmetlerimiz hakkında bilgilenmek, 
Seminer-Workshop-Moderasyon-İçerik-Etkinlik Kurgusu vb. talepleri için görüşmek, 
Özel-özgün çalışmalarla işinize, hayatınıza dair iyileştirmeler yapmak üzere 
Antrenörlük almak 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;

Başvuru ve sorularınız için lütfen > burayı tıklayınız

Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)

Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  Twitter ve Facebook dan takip edebilirsiniz.