Dijitalleşmenin İş Hayatına Etkileri…
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Dijitalleşmenin İş Hayatına Etkileri…


Dijital Devrimin etkisi ile ürünlerin, eşyaların, aslında her şeyin akıllı ve birbirine bağlı cihazlara dönüşmesi; şirketleri ve rekabeti yeniden şekillendiriyor… Hazırlanıyor musunuz?
 
- Örneğin akıllı termostatlar, sensörler giderek artan oranda evlerdeki cihazları kontrol edip, kullanım bilgilerini doğrudan üreticilere yollayabilir hale geliyor.
 
- Kendi başlarına ve networkler halinde birbirine bağlı çalışabilen endüstriyel makinalar,  atanmış işlerini optimize edebiliyor, her türlü aksaklık, arıza uyarısını önceden ya da anında yapabiliyorlar.
 
- Arabalar seyir halinde ya da dururken yer, çevre, iklim bilgisi, çalışma koşulları vb. gibi durumları üreticilerine bildirip, onlardan otomatik yazılım güncellemesi alabiliyor, olası problemleri oluşmadan engelleyebiliyorlar.
 
Kısacası ürünler kullanılmaya başlandıktan sonra da gelişmelerini sürdürebiliyor. Yararlı ömürlerini uzatmak üzere bir anlamda kendi başlarına onarımlarına, servislerine devam edebiliyorlar.
 

Tüm bunlar bir firmanın ürünleriyle, müşterileriyle, paydaşlarıyla ve tabii ki çalışanlarıyla ilişkilerini, stratejilerini, iş modellerini, kaynak kullanım ve gereksinimlerini ucu açık, sonsuz diyebileceğimiz biçimde değiştirip, dönüştürüyor.
 
Akıllanan ürünler dünyasına sadece rekabet açısından bakalım;   
 
Akıllı cihazlar, eşyalar üretip,  satabilen ve bunlara dair üretim, dağıtım, lojistik, pazarlama, satış, servis, finans vbg. tüm süreçlerini de akılı alt yapı ile yönetebilen firmaların, bunları yapamayanlara açık ara rekabet dezavantajı yaratacağı gün gibi ortada!..
 
Düşünsenize sattığınız ürün size, daha doğrusu yine bir başka akıllı iş zekasına, merkeze sürekli bilgi yolluyor ve diyor ki;
 
- Buradayım, beni şurada, şöyle kullanıyorlar.
- Düştüm, falan-filan parçam arızalandı.
- Şu verilerimde anormallik var. Galiba şu zamana kadar kullanım dışı kalırım.
- Yağımın değişmesi lazım, garantim bitiyor, çalındım, ehliyetsiz tamirciye götürüldüm vb.
- Azaldım, sahibime sor bakalım yeniden almak ister mi?
Siz de eğer bu bilgileri alabilen, değerlendirebilen, analiz edebilen alt-üst yapıları kurabilmişseniz ve anında aksiyon alabilecek şekilde organize olabilmişseniz müşterinize;
 
- Sevgili müşterimiz, geçmiş olsun. Lütfen şu anda bulunduğunuz yerde kalın. Drone acil servisimiz 15 dakika içinde size gereken parçayı, nasıl değiştireceğinizi anlatan video ile birlikte teslim etmiş olacak. Tabii ki biz de her an hatta olup, takıldığınız yerlerde size destek vereceğiz.
 
- Sevgili müşterimiz cihazınız … yıl… ay… gündür kullanmaktasınız. Bizi seçtiğiniz için teşekkür ederiz. Bakım zamanı gelmek üzere. Dilerseniz bakımını yapalım. Eğer farklı bir modele geçmeyi düşünürseniz lütfen şu videoları izleyin. Sorularınız olursa iletişim bölümünden canlı destek hattımızdan uzmanımızla yüz yüze her an görüşebilirsiniz.
 
Şu kadarcık örnekler bile önceden bir sürü insan, işlem, iletişim dolayısı ile yatırım gerektiren adımın nasıl pas geçildiğini anlatıyor. Müşteri, kullanım, ürün bilgilerine anında, gerçek zamanlı ulaşabilmenin gücünü ve nelere yol açabileceğine dair kafamızdaki bütün ön yargı, ön kabul ve şablonları yıkıyor.
 
Sonuç olarak, akıllı ve birbirine bağlı şeyler dünyasında (smart, connected world) dijital devrime uyumlanmak için aşağıdaki  10 konuda stratejik kararlar almak zorundasınız. Bunların her biri değer zincirinizdeki tüm aktivitelerde temel şoklar yaratacaktır.
 
Hazırlanmalısınız!..

  1. Şirketinizin faaliyetleri için hangi akıllı, bağlı ürün kabiliyetleri ve özellikleri gerekiyor?
  2. Hangi fonksiyonlar ürünlere, hangileri bulut bilişimine yerleştirilmelidir?
  3. Şirket açık mı, kapalı mı bir sistem benimsemelidir?
  4. Şirket akıllı, bağlı ürün kabiliyetlerini ve özelliklerini kendi içinde mi geliştirmeli, yoksa outsource’mu etmelidir?
  5. Şirket, maksimumda yararlanmak üzere hangi bilgileri toplamalı, saklamalı ve analiz etmelidir.
  6. Şirket ürünlerinin sahiplik ve erişim haklarını nasıl yönetmelidir?
  7. Şirket servis hizmetlerini tamamen mi, kısmen mi aracısız hale getirmelidir?
  8. Şirket iş modelini değiştirmeli midir?
  9. Şirket ürün bilgilerini paraya çevirerek yeni bir iş alanına girmeli midir?
  10. Şirket faaliyet alanını genişletmeli midir? 

******************

Bunu da okuyabilirsiniz; Google Mobil Sever!.. Siteniz mobil mi bir bakın bakalım? SERP'de yukarı çıkmak için ne yapmalısınız? 

******************

Bu yazı Platin Dergisi için yazılmıştır.  @PLATINDERGI  Orijinal yazıyı okumak için aşağıdaki kupüre tıklayınız;
 

******************

Daha iyi bir gelecek için hizmetlerimiz hakkında bilgilenmek, 
Seminer-Workshop-Moderasyon-İçerik-Etkinlik Kurgusu vb. talepleri için görüşmek, 
Özel-özgün çalışmalarla işinize, hayatınıza dair iyileştirmeler yapmak üzere
 Antrenörlük almak 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;

Başvuru ve sorularınız için lütfen > burayı tıklayınız

Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)

Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  Twitter ve Facebook dan takip edebilirsiniz.