Dikey, Şehir Çiftlikleri ve Tekno Tarımın Geleceği
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Dikey, Şehir Çiftlikleri ve Tekno Tarımın Geleceği



Dikey, Tekno Tarım yapılan çiftlikler; gökdelenlerde, eski depo ve terk edilmiş, kullanılmayan fabrikalarda, her türlü mekânda kurulabiliyor. Üst üste, raf gibi katmanlarda kurulan özel düzeneklerle bitki ve ilaç üretiminde kullanılıyor. Teknolojinin gelişmesine neden olan ise NASA’nın uzay çalışmaları. Özetle;  “Tekno Tarım”, yüzyılın yükselen yıldızı, tarım devriminden sonraki en büyük sıçrama…
 
Tekno Tarım neden çok önemli?

Dünyada toplam nüfus 2019 Eylül itibariyle 7,7 milyarın üstünde. Bu yazıyı yazarken sık sık girip baktığım sayaçta 7,731,336,525 görünüyordu (www.worldometers.info/world-population). Siz de ara ara girip bakın, farklı konularda ilginç rakamlar var.
 
Birleşmiş Milletler raporuna göre bu nüfus, 2050 yılında 9,7 milyar, yüzyılın sonunda da 11 milyara ulaşmış olacak. Ve onca insan, bizden çok çeken zavallı dünyaya sığışmaya, hunharca tükettiğimiz ve kullanılamaz hale getirdiğimiz kaynaklarını paylaşmaya çalışacağız.
 
Zaten hal böyle zorlu iken ilaveten şöyle çarpık bir tablomuz da var; şu anda dünyada 820 milyon insan açlık çekiyor, bu yüzden çoğu ölüyor. Öte taraftan da 2,1 milyar insan obez olarak aşırı tüketmekten hasta oluyor, ilaç bağımlısına dönüşerek giderek daha uzun, ancak bakıma muhtaç vaziyette yaşıyor. Yani aynı dünyanın üzerinde neredeyse 1 milyara yakın insan açlıktan, onun iki misli insan da çok ve sağlıksız yemekten muzdarip!
 
Çok kabaca bakarsak; 7,7 milyar insanın 3 milyarı ki bu yaklaşık %40’ı ediyor; aslında sağlıklı ve yeterli beslenemiyor! Yani dünya ciddi bir, beslenme temelli, sorun yaşıyor. Dolayısı ile bu pek çok diğer alanı da bozuyor ve olumsuz etkiliyor… Kitlesel beslenme, tarım, hayvancılık kaynaklı sistemler verimsizlik, mutsuzluk; hem insani hem de çevresel koşullar düşünüldüğünde sürdürülebilir görünmüyor. 
 
İşte bu noktada “Dikey Çiftlikler, Dikey Tarım, Tekno Tarım, Şehir Çiftçiliği” denen alanlar dünyanın kurtuluşu için önemli fırsat alanları gibi duruyor. Özellikle son 5 yılın yükselen trendleri arasında gösterilen ve hızla yaygınlaşmaya başlayan “Dikey Tarım”, dünyamız için su ihtiyacının % 70-90 hatta %99’lara, enerji tüketiminin ise %80’lere varan oranda düşürülebildiği, toprak ve yer ihtiyacının minimize edilebildiği, ileri teknoloji, kimya ve biyoloji biliminin gücünü kullanan, topraksız bitki yetiştirilmesine izin veren “devrimci, dönüştürücü ve disruptive - yıkıcı” bir gelişme ( Bu videoyu izleyiniz - Bunu da izleyiniz )

Dünyadan örnekler;



 
Dünyanın en büyük Tekno Tarım tesislerinden bazıları Japonya'da bulunuyor ve bu çiftliklerde normal bir tarım arazisinde üretildiği zaman harcanması gereken suyun sadece %1'i, enerjinin ise %20’si kullanılıyor.  Örneğin, Spread Co. isimli Japon firması dünyanın en büyük otomatik yaprak sebze çiftliğine sahip ve rakamları inanılmaz! Günde 30.000 adet, yani 3 ton marul üretebiliyor, üstelik bunu sadece 3 dönüm arazide yapıyor… 
 
Tekno Tarımda kullanılan sistemlerin başlıcaları; Aeroponics – Aeroponik (Hava Kültürü; topraksız ve çok az su kullanır), Hydroponics  – Hidroponik (Hidrokültür; topraksız ve köklere özel karışımlı su püskürtülen tarım) ve Aquaponics – Akuaponik (Su Kültürü; bitki ve balık yetiştiriciliğini bir arada çözen ve teşvik eden döngüsel ekosistem).
 
Dikey çiftliklerin inovatif uygulama alanlarından bazıları ise şunlar;
 
IKEA'nın Space10 inovasyon laboratuvarı, Hidroponik sistem ile yetiştirilen bitkilerin hemen oracıkta, anında ve taze taze servis edilmesini sağlayan bir modeli test ediyor. Büyük resimde, insanların kendi mekânlarında, şehirlerde kolayca  tarım yapmasını, taze kavramının değişmesini sağlayacak yapıyı kurmayı hedefliyor.
 
AeroFarms, Kapalı alan tarımında son yıllarda ticari olarak da başarı sağlayan, en büyük atılımı yapan çiftçilerden biri. Son derece hızlı ve güneş veya toprak kullanmadan yeşillik yetiştiriciliğinde uzmanlaşan bir firma. Hasadı önceden net olarak tahmin edip, planlayabiliyor. Aeroponik sistemi kullanırken uyguladığı yeniliklerle yüksek gıda kalitesi sağlıyor.  
 
Bir de ModularFarms firması var ki onlar da son derece inovatif çözümlerle, konteynerlerde, modüler formlarda neredeyse her iklimde ve dünyanın her yerinde sağlıklı ve taze bitkiler üretme yeteneğine sahip, tamamen kapalı bir dikey tarım sistemi geliştiriyorlar.
 
Gelecek Tekno Tarımda. Fırsatı kaçırmayalım!


Bu yazı Platin Dergisi için yazılmıştır.  @PLATINDERGI

Orijinal yazıyı okumak için aşağıdaki kupüre tıklayınız.
 

******************

Ufuk Tarhan'ın T-İnsan kitabı için > http://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  LinkedInInstagram, FacebookYouTubeTwitter 'dan takip edebilirsiniz.