Dünyanın yeni efendileri belirginleşiyor...
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Dünyanın yeni efendileri belirginleşiyor...



Düşünmeye “STARLINK PROJESİ NEDİR?” diye başlayalım...

Starlink, Elon Musk’ın kurduğu SpaceX uzay şirketinin tüm dünyaya, hızlı, çok daha ucuz geniş bant internet erişimi sağlamak üzere oluşturduğu bir “Uydu Takımyıldızı - Satellite Constellation” projesinin adı.

“Bize ne? Ne yapalım yani? Yine mi Elon Musk?” demekte haklısınız da… Bu pek öyle elimizin tersiyle itebileceğimiz bir haber, gelişme değil… Oldukça önemli. Araştırırsanız siz de aynı noktaya geleceksiniz, eminim…
 
Çünkü; Bay Musk bu sefer resmen, elektrik, hava, su kadar vazgeçilmezimiz haline gelen “interneti” tüm dünyaya devlet, millet vb. müdahalesinden bağımsız, kesintisiz, hızlı ve çok ucuz ulaştırmak için kolları sıvamış durumda.
 
Görünür yüzde, “kendim için bir şey istiyorsam namerdim, benim tüm hayalim yeryüzündeki herkesin eşit olarak internete erişimini sağlamak” gibi ulvi bir yaklaşım olsa da asıl amacının daha farklı olduğunu düşünmemek mümkün değil.
 
Şöyle ki kendisinin temsil ettiği, sahibi olduğu bütün projelerin, sunduğu tüm diğer hizmetlerin ve ürünlerin “internet varsa var, yoksa yok” düzeyinde internete tam bağımlı olması, onun her yeri internete bağlamak için uydu takımyıldızları oluşturma isteğinin gerçek sebebini oldukça net açıklıyor.

Uzun lafın kısası, Elon Musk aslında tüm dünyaya ürünlerinin, hizmetlerinin satılabilmesi, ulaşabilmesi için internet meselesini de kendisinin çözmesi gerektiğini görerek çoktan harekete geçmiş, Starlink projesi ile atmosferi uydularıyla döşemeye koyulmuş vaziyette. Ve tabii ki kendi işlerinin devamlılığının yanı sıra, internetten geçecek diğer tüm dünya, uzay datasının da hakimiyetini ele geçirmiş olacak ki belki de bu, en tepedeki esas hedef…


Peki nasıl yetişiyor bunca devasa konuya, şirkete, projeye?

Elon Musk’ın dünyayı dönüştürecek ve kurtarma iddiasında olan, neredeyse tüm sıra dışı majör ötesi, bugünkü aklın sınırlarını aşan, dünyadan uzaya taşan konularda, alanlarda olması ve hepsine yetmesi imkânsız. Yani tek başına bir insanoğlunun her gün, anormal bir proje, gelişme yumurtlaması, uzaya habire roket fırlatması olası değil…
 
Artık daldığı işlerin hayali, boyutu ve kapsamı o kadar muazzam ki tüm bunların; ne kadar zeki, ne kadar çalışkan, ne kadar üstün ekipleri olursa olsun tek bir adamın beyninden, ekibinden, olanaklarından çıkması ve bu kadar kısa sürelerde gelişmesi mümkün değil düşüncesi dalga dalga yayılıyor, sorgulanıyor. Belli ki arkada epeyce kapsamlı ve çoklu unsur tarafından desteklenen, yönetilen yeni bir “dünyayı önce karıştırma, sonra kurtarma ve yönetme projesi” harıl harıl çalışıyor.


O halde, kod adı Elon Musk…

En tutkuyla bağlı olduğu şirketi “SpaceX”, dünya dışında, başta Mars olmak insanlığın çoklu gezegen türüne  (multi-planetary species) dönüşmesi amacıyla kurulmuş bir yapı.
 
Musk, dünya kaynaklarının sonsuz olmadığını, eninde sonunda bir yok oluş yaşanacağını ve o zamana kadar başka gezegenlerde yaşamanın yolunu bulmamız gerektiğini savunuyor. Ayrıca uzay çalışmalarında elde edilen veriler ve geliştirilen teknolojilerle halihazırda, dünyadaki koşulların da daha sürdürülebilir olmasına yardımcı olacak buluşlara yol açtığına dikkat çeliyor..
 
O halde şunu rahatlıkla söyleyebiliriz; Elon Musk bir nevi “kod adı” ve arkasında çok daha büyük, teknolojist baronlardan oluşan insan-yapay zekâ karması küresel bir oluşum var. Daha doğrusu varmış da insanlığın geneli daha yeni yeni fark etmeye başlıyor.


İnternet kesilirse hayat durur!

2015 yılında başlayan Starlink projesi tüm dünyaya yüksek hızda, geniş bant ve çok ucuz internet hizmeti sağlamak üzere kuruldu, çünkü halen dünya nüfusunun yarısının internet erişimi yok. Olanlarda da hız ve kesintisiz bağlantı sorunları giderek artıyor. Bu da her konuda fırsat eşitsizliğine neden oluyor. Kesintisiz ve hızlı internet bağlantısı gerektiren işlemler, cihazlar çoğaldıkça; kapasite artışı yapılamadığında iletişim hızları ve bağlantı kaliteleri giderek düşüyor, tüm maliyetler artıyor.

İnsanlık artık, tıpkı elektrik ve su gibi; “internet kesilirse hayat durur” noktasına geldiği için kritik bir eşikte. Mevcut internet altyapıları hem yetersiz hem de karasal ağların taşıdığı riskler nedeniyle tekinsiz, kırılgan. Tüm bunlar sürdürülebilirlik açısından dünyayı büyük bir riske sokuyor. Özetle internet bağlantısının kopması halinde, dünyanın büyük bir kaosa sürükleneceğini hesap etmek hiç de zor değil.
 
Düşünsenize bir gün kalkıyorsunuz ve elektrik var, su da akıyor ancak internet çalışmıyor. İnternet bağlantınız yok. Lambanız yanıyor, suyunuz akıyor, ancak hiçbir şekilde iletişim kuramıyorsunuz. Telefon yok, bilgi akışı yok, televizyon yok, radyo yok, hayati cihazlar çalışamıyor, çünkü içlerindeki data trafiği durmuş vaziyette, güncellenemiyor. Ulaşım durur, hastalar ölür, eğitim yapılamaz, işler kilitlenir vb…
 
İşte böyle bakınca örneğin son Global istatistiklere göre dünya internet hız ortalamasının oldukça altında kalan ülkemiz için bu durum büyük risk. Daha doğrusu tek başına internete erişim hız, kalite, süreklilik, maliyet dezavantajı dahi ülkemizin dünyanın diğer ülkelerinin geride kalmasına neden olacak derecede temel bir faktör.


STARLINK Hakkında Detaylar…

Takımyıldızı, yer istasyonları ile birlikte çalışıyor. Tamamlanınca binlerce küçük uydudan oluşacak.

2019 yılı Kasım ayı itibariyle ilk büyük hamle yapılarak, SpaceX tarafından 122 uydu uzaya yerleştirildi ve o tarihten itibaren her iki haftada bir fırlatma başına 60'tan fazla uydunun yollanmsına devam edildi. İlk fazda toplam uydu sayısının 42.000'e çıkarılması planlanıyor. SpaceX’in bazı uyduları keşifler ve bilim amaçlı kullandırsa da bazı uyduları da ordulara satacağı tahmin ediliyor.

Bu gelişmeler sürerken, binlerce uydunun 340 ila 1.550 km. arasındaki yörüngeye yerleştirilecek olmasının gökbilim açısından olası etkileri ve uzun vadede uzay çöplüğü oluşması gibi endişeler büyük tartışmalara neden oluyor. Yanı sıra uzay bilimciler Starlink uydularının yansıttığı ışık ve yarattığı ışık kirliliğinin uzay araştırmalarını, meteor tehlikelerinin tespitini güçleştirdiğini belirterek endişelerini belirten raporlar yayınlıyorlar.
 
Google’a “Wikipedia Starlink” yazarsanız, an be an projenin tüm detaylarını izleyebilirsiniz. Bence izlenmesi gerekiyor… İlaveten  www.starlink.com adresine girerek şimdiden ön kayıt yaptırırsanız da uydu sizin mahalleye ne zaman hat getirir, erkenden haber alabilirsiniz.😊

Ne günlere geldik değil mi? #GelecekGüzelGelecek


Bu yazı Posta Gazetesi için yazılmıştır.  Yazının linki buradadır.

Orijinal yazıyı büyüterek okumak için aşağıdaki kupüre tıklayınız.

******************

Ufuk Tarhan'ın T-İnsan kitabı için > http://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  LinkedInInstagram, FacebookYouTubeTwitter 'dan takip edebilirsiniz.