Futurly - 39, bilim teknoloji, dijitalleşme ve fütürizmle ilgili her hafta 5 haber
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Çin’in yeni silahı: Beyni sarsan “Sonik Silah”...



Çin Bilim Akademisi, askerlerin ve kolluk kuvvetlerinin kalabalığı dağıtmasına yardımcı olmak üzere, elde kullanılan bir “Sonik Silah” üretti. Silahı kontrol edenin tek yapması gereken, kalabalığa yöneltmek ve ateş etmek. Projenin baş araştırmacısı Xie Xiujuan, sonik silahın asil gazla çalıştığını ve gaz ısındığında parçacıklarının titremeye başladığını, cihazın tiz ve monoton bir ses çıkararak hedefteki insanların kulak zarlarının, gözbebeklerinin ve beyinlerinin acı çekmesine neden olduğunu açıkladı.
 
Sonik silahlarda, yani ses dalgaları ile zarar vermeye odaklı silahlarda, özellikle iki tip öne çıkıyor; bazıları insan beynine sürekli olarak ısınmasını sağlayan belirli ve düşük frekanslarda mikrodalga yayarak iç kulakta çok büyük hasarlar bırakabiliyor. Bazıları da ses ötesi dalgalarla insanın kulağının algılayabileceği frekanstan çok daha düşük frekanslı ses dalgaları yollayarak yorgunluk, ilgisizlik, işitme kaybı, algı karışıklığı, yönelim bozukluğu, baş ağrısı, bulantı, kusma, bağırsak spazmı, istem dışı dışkılama ve hatta kalp krizi yaratabiliyor. Aslında Sonik silahlar yeni değil. 1940’lardan bu yana gündemde. Hatta 2017’de Küba'da Amerikalı ve Kanadalı diplomatları hedef alan sonik saldırılardan etkilenen diplomatlar ve ailelerinde ağır baş ağrısı, duyma ve denge kayıpları görülmüş, konu uzun süre dünya gündemini meşgul etmişti. Anlaşılan iyice yaygınlaşacak hale geldiler… “Biber gazı out, sonik silah in!” mi demek lazım?
 

Kaynak ve daha detaylı okuma için tıklayın.

Google’ın Kuantum Bilgisayarı 10.000 yılda çözülecek problemi 3 dakika 20 saniyede çözdü!..


Geçtiğimiz hafta Nasa’nın web sitesine yanlışlıkla yüklendiği iddia edilen bir makale ile Google’ın Kuantum Bilgisayarının özelliklerini tüm dünya öğrendi. Google, 2017 yılının sonuna kadar kuantum üstünlüğüne ulaşacağını öngörmüş, ancak gerçekleştirememişti. O yüzden bu haber teknoloji dünyasında epey heyecan yarattı. Projede Nasa ile ortak çalıştıklarını belirten Google araştırmacıları, bir Kuantum işlemcinin gerçekleştirebileceği ilk hesaplamayı yaptıklarını açıklayarak, Sycamore (Çınar ağacı) adını verdikleri Kuantum Bilgisayarın dünyanın en iyi süper bilgisayarlarının dahi 10,000 yılda çözeceği örnek bir problemi, yalnızca 3 dakika 20 saniyede çözdüğünü belirttiler. Kuantum üstünlüğü denilen şeyi anlamamıza neden olan gelişme yeni bir çağın müjdecisi diyebilir miyiz?
 
Kaynak ve daha detaylı okuma için tıklayın.


Sürücüsüz arabalar neleri yıkıp geçecek? 28 Maddelik özet!..
 
Image result for ideo car

Sürücüsüz araçların etkisi derin olacak. Hayatımızın neredeyse her yönüne dokunacak ve yıkıcı dönüşümler yaşatacak!.. Ünlü Fütürist Thomas Frey sürücüsüz arabaların “yıkıp, geçeceği” alanları 28 maddede güzelce özetlemiş;  

  1. İnsanların araba alma isteği hızla azalacak.
  2. Otomobil üreticileri kullanıcı tercihlerini tasarımlarına ve üretimlerine anında yansıtmak için aynı zamanda en büyük ve en teknolojik araç filo işletmecileri de olacaklar.  
  3. Bir otonom araba kabaca 30 geleneksel otomobilin yerini alacak, şehirlerde trafikteki araç sayısı neredeyse yarı yarıya azalacak.
  4. Yapay zeka sayesinde daha güvenlikli ve konforlu araç tasarımları çok daha hızla değişecek, gelişecek.
  5. Çocuk koltukları ve otonom araca ebeveynleri olmaksızın binen çocukların güvenliği, otomobil tasarımcılarını zorlasa da çözülecek.
  6. İlaveten evcil hayvanlarla, hizmet hayvanlarıyla, engelli insanlarla, yaşlılarla ve siyasi, ya da ünlü profillerle seyahat edecek otonom araçlardaki insani hizmetlerin ve güvenliğin nasıl sağlanacağı da tasarımı zorlayan diğer faktörler.
  7. Yeni nesil depolama hücreleri sayesinde otonom araçlar kullanım ömürleri boyunca akülerini değiştirmek zorunda kalmayacaklar.  Tesla, bir milyon mil gidecek batarya yapmalarına az kaldığını açıkladı bile.
  8. Kaza oranları ve araba kazasından kaynaklanan ölüm oranları düşecek.
  9. Şu anda araba kazalarından sonra insanların tedavisine, sadece ABD’de yılda en az 500 milyar dolar harcanıyor. Doğal olarak bu da azalacak.
  10. Araba tamircileri, lastikçiler, araba yıkamacıları, yedek parçacılar, benzin istasyonları gibi müşterinin gittiği mağazaların, satış-hizmet biçimlerinin dönemi kapanacak.
  11. Bu tür ürün ve hizmetler için müşterinin ayağına giden otonom araçlar ve teknoloji, robotlar vb. kullanılacak.
  12.  Sürücüsüz araçların% 80'inden fazlası tek bir yolcu kapasiteli ve küçük olacak.
  13. Araba ve ilintili ürün/hizmet satış mağazalarının azalması ile kira ve vergi gelirleri düşecek. Trafik cezaları, akaryakıt vergisi, ruhsatlandırma, otopark gelirleri vb. azalacak. Dolayısı ile şehir yönetimlerinin, belediyelerin mevcut gelirlerinde % 50'den fazla azalmaya neden olacak. Gelir-gider bütçelerinin yeniden planlaması gerekecek.
  14. Sürücüsüz araçlar yüzünden ek gelir ya da asıl iş olarak şoförlük yapanlar işsiz kalacağı için, işsizlik ve emeklilik maaşı krizi büyüyecek.
  15. Sürücüsüz, elektrikli araçların sayısı arttıkça, diğer endüstriler kullanmaya devam etse dahi petrole olan talep giderek azalacak. 2040'tan önce petrol için en yüksek talebe ulaşılacak ve fiyatlar ondan sonra hızla düşecek.
  16. Sürücüsüz araçlarda başka işlerle de meşgul olunabileceğinden, üstelik ulaşım maliyeti de düşeceğinden “yer”, nerede oturduğun, yaşadığın eskisi kadar önemli bir konu olmayacak.
  17. Trafikte duran, park etmesi gereken araç sayısı ve boyutları azalacağı için şehirlerin büyük kısmını kaplayan araç park yerleri, kentsel dönüşüm planları ile yeniden düzenlenecek başka amaçlar için kullanılacak.
  18. Araba sahibi olmak çok pahalı bir hobiye dönüşecek.
  19. Bugünün işlerinin kabaca % 25'i, otonom araçların gelişmesinden dolayı kaybolacak.
  20. Otomobil sigorta endüstrisinin bir kısmı giderek küçülecek.
  21. Taksi ve kamyon şoförleri sayısı sonunda sıfıra düşecek.
  22. Sürücüsüz teknoloji geliştikçe en büyük kaybedenler sigorta, banka ve otomobil satıcıları olacağından bu sektörlerdeki direnç, lobicilik faaliyetleri artacak ve çirkinleşecek.
  23. Araç kullanma yetkinlikleri de diğer kişisel bilgiler gibi güncel olarak dijital kimlik ve vücut çiplerinde vb. olacağı için Motorlu Araçlar Birimlerinden ehliyet almak azalacak.
  24. Alkol veya madde etkisi altında sürüş olmayacağı için bu tür trafik cezaları da azalacak ve yok olacak.  
  25. Polis sayısı belirgin şekilde azalacak.
  26. Nasıl olsa araba kullanmayacağım diye insanlar alkol ve uyuşturucu tüketimini arttıracak.
  27. Teknoloji şirketleri araçların içindeki her türlü datayı toplayacak, analiz edecek ve hem kullanıp hem satacak.
  28. Araçların içindeki gizlilik modu, bugünkü üst model özellikleri gibi bir satış özelliği haline gelecek.

 Daha fazlası ve detaylı okuma için tıklayın

Eski Google çalışanı, "Katil Robotlar” savaş ve vahşete yol açar, yasaklanmalı!..



ABD askeri drone teknolojisi ile ilgili bir projede görevlendirildiği için istifa eden eski Google Yazılım Mühendisi Laura Nolan, yeni nesil çok gelişmiş teknolojik silahların “başlangıçta programlanmadıkları korkunç şeyleri yapabilme ve kendi başına hareket edebilme kabiliyetine sahip olduklarını belirtti. Otonom silahların veya "katil/öldürücü robotların" yanlışlıkla savaş başlatabileceğine, toplu ölüm ve vahşete neden olabileceğine dikkat çekmek için Katil Robotları Durdurma -  Campaign to Stop Killer Robots kampanyasına katılan, New York ve Cenevre'deki BM diplomatlarına özerk silahların getirdiği tehlikeler konusunda bilgi veren Nolan, insanlar tarafından çalıştırılmayan tüm yapay zekâlı öldürme makinelerinin, tıpkı kimyasal silah kullanımında olduğu gibi uluslararası ölçekte katı kurallarla düzenlenmesi ve yasaklanması gerektiğini belirtti.  
 
Daha fazlası ve detaylı okuma için tıklayın


Çin dünyanın “Gen Editörü” olmaya kararlı görünüyor!..



Çin, genetik düzenleme teknolojisine büyük yatırım yapıyor. 2016’da açıkladığı Beş Yıllık Planında öncelikli alan olarak belirlediği “Biyoteknoloji” ile insanlarda dahi CRISPR-Cas9 teknolojisinin kullanılmasına kaynak ayırıyor, bu alana büyük önem veriyor. Ve giderek çoğalan, yükselen etik tartışmalara pek girmeden kararlı adımlarla ilerliyor.  
 
Çin, halk dilinde genetik müdahale olarak anlayabileceğimiz CRISPR gen teknolojisi ile ilgili olarak insanlar üzerinde yapılan denemelere ilaveten, ABD’den iki kat daha fazla “tarımsal bildiri” yayınlıyor. "Dünyanın Gen Editörü” olmaya kararlı görünen ülke, yalnızca insanların genetiği ile oynamakla kalmayıp, tarım sorununu çözmek için de bitkiler üzerinde müthiş deneyler, çalışmalar yapmayı sürdürüyor.
 
Chinese Frankestein- Çinli Frankeştayn” olarak anılan Çinli bilim adamı He Jiankui, Aralık 2018'de, dünyanın genetiği değiştirilmiş, HIV virüsüne dayanıklı ilk bebekleri, ikiz Lulu ve Nana’nın doğumunu bu video ile müjdelemiş,  yer yerinden oynamıştı. Açıklama insanların genetiğine müdahale konusunda çok büyük etik tartışmalar başlatmıştı. Tabii ki çalışmalar durmadı ve durmayacaktır da… Eylül 2019’da da yine Çinli Bilim insanları dünyada ilk kez hem AIDS, hem lösemi olan 27 yaşındaki bir hastanın genlerine müdahale edildiğini, löseminin yok edilebildiğini, ancak AIDS’in önlenemediğini duyurdular.  Projede çalışan ve bunu bir başarısızlık olarak görmeyen bilim insanı Deng Hongkui, bu deneyden CRISPR-Cas9'ın gelişmesi için önemli bilgiler elde ettiklerini ve çalışmaların AIDS, anemi, hemofili ve beta talasemi gibi kanla ilgili hastalıklardan muzdarip insanlara umut olmak üzere devam edeceğini belirterek, AIDS tedavisine her gün daha fazla yaklaştıklarına inandığını söyledi.
 
CRISPR: Clustered Regularly Interspaced Palindromic Repeats - Düzenli Aralıklarla Bölünmüş Palindromik Tekrar Kümeleri
 
Kaynak ve daha detaylı okuma için tıklayın

******************

Ufuk Tarhan'ın T-İnsan kitabı için > http://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  LinkedInInstagram, FacebookYouTubeTwitter 'dan takip edebilirsiniz.