Geleceğin Eğitimi Düşünmeyi, Öğrenmeyi Öğretecek!
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Geleceğin Eğitimi Düşünmeyi, Öğrenmeyi Öğretecek!

Günümüzün olmazsa olmaz kişisel bilgisayarları 1980’lerde özellikle IBM PC’nin çıkışı ile yaygınlaşmıştı ki bu kabaca 38-40 yıl öncesi demektir. 

Elimizden düşmeyen cep telefonları ise 1990’lardan sonra yaygınlaşmaya başladı. Yani o da takriben 28-30 yıl civarında bir süre demektir.

 
Internet ise sadece 27 yıl önce, yani 6 Ağustos 1991’de World Wide Web (WWW; Dünya Çapında Ağ) olarak resmen duyuruldu ve hızla dünyayı birbirine dijital ağlarla bağladı.
 
Birbirine bağlı yaşamın salgın haline gelmesine neden olan sosyal ağlar ise 2000’lerden sonra özellikle de 2006’dan itibaren herkese açılan Facebook sayesinde, takriben 10 yıl içinde bağımlılığa dönüştü.
 
Kısacası hepi topu 25-30 yıl içinde, tüm bunları ve onlar yüzünden, onlarla beraber gelişen sayılamayacak kadar çok, ileri seviyede donanım ve yazılıma sahip teknolojik cihazı, uygulamayı hiçbir özel eğitim falan almadan, gayet rahat, farkına bile varmadan hayatımıza dâhil ettik, kullanmaya başladık.

 

- Üstelik bunları ileri yaşlarında tanıdığı halde sular seller gibi kullanan, hatta “internetsiz, sosyal medyasız yapamam şekerim” demeye başlayan ileri yaştaki benim gibi nesiller ile…  

- Onlarsız dünyayı zaten bilmeyen genç nesiller, dijital dünyada büyüyen, onunla doğan yeniçağ insanları azıcık itişip kakışsalar, tedirgin olsalar da teknolojiyle iç içe yaşama uyum sağladılar, normalleştirdiler. 100 yaş üstü yaşamın doğallaştığı yıllara yelken açtılar…  

Ve tekrar ediyorum, bu hale gelmek için de hiçbir özel eğitim almadık. Almak istesek de yoktu. Kendi kendimize öğrendik. Bundan sonra da büyük ölçüde böyle olacak. Gelecekte herhangi bir okulun, statik yapının, müfredatın, kurum, kişi ya da kişilerin “eğitmek” sorumluluğunu üstlenmesi, üstlense de sürdürmesi, kotarması mümkün değil!.. Herkes “öğrenmeyi öğrenmek zorunda!”.
 
Nasıl buzdolabı, çamaşır makinası, klima vb. kullanmak için eğitim almıyor, kendimiz öğreniyorsak; şu ana kadar çıkmış ve çıkacak teknolojik araçları da kendimiz öğreneceğiz, öğrenmeliyiz.
 
Bu yüzden her türlü, her formdaki eğitim, teknoloji kullanmayı öğretmeye değil de esas olarak bireylerin aşağıdaki yetkinlikleri kazanmasına, sürekli geliştirmesine rehberlik etmeli, yardımcı olmalıdır; 
 
Geleceğin başarılı insanları öncelikle ve mutlaka;


- Meraklarını kışkırtmayı, diri ve aktif tutmayı yani bolca sorgulamayı,

- Hayal kurmayı, hayallerini görselleştirmeyi, anlatmayı,

- Düşünmeyi, veri toplamayı, analiz etmeyi,

- Mevcut ve olası problemleri saptayıp çözmek üzere kritik karar vermeyi,

- Doğaya, insana her türlü varlığa duyarlı, iyi insan olmayı,

- Takım çalışmasına, kapsayıcı, projeci esnekliğe, uyumluluğa sahip olmayı,

- İleri seviyede yazılı, sözlü, görsel ve algoritmik iletişimi

- Hızlı ve çevik olmayı,

- Kürasyon yapmayı, odaklanmayı,

- Fütürist bilgiye, bakış açısına sahip olmayı,

- Otodidakt öğrenme tekniklerini ileri seviyede kazanmalı, kotarmalıdır.

Eğitimin tam da odağına, özellikle çocukların eğitimine bu becerilerin kazandırılması, öğrenme konmalıdır. Liste tabii ki çocuklara rol model olma sorumluluğu taşıyan tüm büyükler için zaten ön koşuldur…


Gelecekle Gelenler

2050’lerde yani 32 yıl sonra, 100 yaşını geçmiş, %75’i şehirlerde yaşayan ve nüfusu 9.7 Milyara (Bugün 7.3 Milyar) dayanmış bir dünyada yaşıyor olacağız.
 
Her yerde akıllı malzemeler, eşyalar, otonom araba, uçak ve her türlü mobil cihazlar, yapay zeka, robotlar, botlar,  hologramlar, çok boyutlu yazıcılar, hiper görsellikle bezenmiş arttırılmış ve/veya sanal gerçeklik uygulamaları, vücuda, diğer canlılara takılmış çipler, yapay organlar, genlere ileri seviyede müdahale, blockchain sayesinde aracıların ortadan kalktığı yepyeni ticari ve ekonomik düzenekler, devlet/siyaset/politika yapılarının zayıflaması, önemini yitirmesi, kripto paralar, vatandaşlık maaşı, uzaya gidiş gelişler ve yenilenebilir enerjinin ana enerji kaynağı olması gibi özetleyebileceğimiz faktörler normalleşmiş olacak.
 
Tüm bunlarla ilgili yapmamız gereken en önemli şey “öğrenmek”, “öğrenmek isteyenlere yardımcı olmak”…  O yüzden geleceğin eğitimi düşünmeyi, öğrenmeyi öğretmeli!
 
#GelecekGüzelGelecek

Bu yazı ''Elele'' dergisi için yazılmıştır.  Yazının ilk yayın linki buradadır
.

Büyüterek okumak için lütfen kupürlere tıklayınız. 


******************

Ufuk Tarhan'ın T-İnsan kitabı için > http://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  LinkedInInstagram, FacebookYouTubeTwitter 'dan takip edebilirsiniz.