Gelecek Uzayda mı?
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Gelecek Uzayda mı?


Evet. Gelecek uzayda! Daha doğrusu geleceğimizi uzay keşifleri ile daha net görebileceğiz. Sürdürülebilir bir yaşamın şifrelerini uzay çalışmaları sırasında yapılacak buluşlarla çözebileceğiz. 

Artık hiç kuşku duymamalıyız ki uzaya dair bilgilerimiz, uzayda ve diğer gezegenlerde yaşayabilme kabiliyetimiz arttıkça yeryüzündeki hayat da daha kaliteli ve sürdürülebilir olacak. 

Uzay çalışmaları sırasında keşfedildiğinin ya da geliştirildiğinin farkında olmadığımız ve günlük hayatımıza girmiş buluşlardan sadece bir kaçını hatırlayalım; 

Bebek ve yetişkin bezleri: Astronotlar için uzayda olmanın belki de en sıkıntılı tarafı tuvalet ihtiyacını gidermek. Ortalama 8-10 saat boyunca son derece detaylı ve ağır giysiler içinde görev yapan astronotlar için daha emici, koku yaymayan, vb. bez üretme araştırmaları hem bebek hem yetişkin bez sektörünün patlamasına neden oldu desek yeridir.  

Su arıtma sistemleri: Uzayda kullanılan atık kullanım ve tuvalet sularının yeniden kullanım zorunluğundan dolayı hayatlarımıza girdi.  

 LED lambalar: Uzayda bitki yetiştirmeye çalışırken geliştirildi. Kullanımı öncelikle tıpta son yıllarda da dikey çiftliklerde yaygınlaştı.  

Bebek mamaları: Astronotların sağlıklı beslenmesi için geliştirilen besin değeri yüksek ve uzun süre dayanıklı gıdalar bebek mamalarını yarattı. 

Hafızalı Köpük: “Visco” yastık, yatak, vb. olarak bilinen hafızalı köpükler uzay araçlarında uzun saatler boyu oturan pilotların ve astronotların rahat ve sağlıklı bir şekilde etmeleri için üretildi. 

Bilgisayar mouse’u: Uzay çalışmalarında yoğun bilgisayar kullanan NASA çalışanları tarafından bulundu ve günlük hayatta belki de en çabuk ve yayılan uzay sebepli buluşlardan biri oldu. 

Vakumlu el süpürgesi: Ay’da örnek toplamak için geliştirilen cihazdan esinlenilerek yapıldı.

Eklem protezleri: Uzayda insanlara yardımcı ya da insanların yerine iş yapmak üzere geliştirilen robotlar sayesinde vücut protezlerinde büyük gelişmeler katedildi.

Çizilmeyen şeffaf malzemeler: Her aşamada büyük hızda, güçte ve çok çeşitli sürtünmeye, çarpmaya maruz kalan uzay araçları için geliştirilen çizilmez, kırılmaz şeffaf materyaller günümüz gözlük ve mercek sektörünün gelişmesindeki en önemli uzay sebepli buluşlar arasına girdi.

Taşınabilir bilgisayarlar: Uzay kapsülleri içinde astronotların rahat ve pratik kullanabilmesi için geliştirilmişti.

Hidrolik Makas: Daha çok kazalarda sıkışan yolcuları zarar vermeden kurtarmak için kullanılan hidrolik kurtarma makası esasen uzay mekiklerinde kullanılan minyatür araçlardan türetildi.

İzolasyon malzemeleri: Uzaydaki aşırı sıcak ya da soğuk, hızlı ve büyük ısı değişikliklerinden korunmak ihtiyacından ortaya çıktı.

Kablosuz kulaklıklar: Astronotlar kablolardan kurtulsunlar ve ellerini serbest kullanabilsinler diye geliştirildi.

Vücut tarama cihazları: Hayat kurtaran ve vücudun iç kısmalarının ayrıntılı görüntülenmesini sağlayan bilgisayarlı tomografi cihazları uzayda daha kaliteli ve detaylı dijital görüntüler elde etmek isterken geliştirildi.

Cep telefonu kameraları:  Uzayda küçük kameralar kullanma gereksinimi ile yola çıkıldı, mobil telefonların kat ettiği en önemli teknolojik aşamalardan birine yol açtı.

Şaşırdınız değil mi? Bu listeye daha pek çok ve kim bilir neler eklenebilir... Uzay çalışmaları sırasında bulunduğunun farkına varmadığımız, bilmediğimiz daha binlerce buluş olduğundan eminim.

İnsanoğlu’nun uzay yolculuğu ve araştırmaları Sovyetler Birliği'nin Dünya yörüngesine fırlatılan ilk insan yapımı uydu Sputnik'i fırlattığı 4 Ekim 1957'de başladı. Şunun şurasında daha 60 yıldan biraz daha fazla zaman geçmiş olmasına rağmen kat edilen yol müthiş diye nitelenebilir.

25 Aralık 2021’de fırlatılan ve dünyanın oluşuma dair bildiğimiz her şeyi değiştirebilecek hatta geleceğimizi önümüze apaçık serebilecek keşiflere neden olması beklenen James Webb uzay teleskobu, halen aktif durumdaki iki uzay istasyonunda yapılan çalışmalar, Mars’a ve Ay’a planlanan yeni insanlı, insansız seferler, Mars’ta yıllardır dolaşan, bilgi toplayan araçlar, vb. insanlığın bundan sonraki gidişatını etkileyecek en belirleyici adımlar olacak.

O zaman hem bilim hem iş dünyası ve hem de gençler için gözleri uzaya çevirmenin tam zamanı…
 

Bu yazı Platin Dergisi için yazılmıştır.  @PLATINDERGI 

Yazının orjinalini küpüre tıklayarak veya buradan okuyabilirsiniz.

 



******************

Ufuk Tarhan'ın “Yarının İşini Yarına Bırakma” kitabı için > https://yarininisiniyarinabirakma.com/

Ufuk Tarhan'ın “T-İnsan” kitabı için > https://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  LinkedInInstagram, FacebookYouTubeTwitter 'dan takip edebilirsiniz.