Gençler insanlık ve doğa için yarıştı, kazananlar belli oldu!
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Gençler insanlık ve doğa için yarıştı, kazananlar belli oldu!


Tüm finale kalanlar ve jüri üyeleri toplu halde

Geçtiğimiz günlerde çocukluk ve gençliğimin geçtiği Ankara'da, okulumda (ODTÜ) çok keyif aldığım bir programda jüri üyesiydim. O kadar güzel fikirler, sunumlar dinledik ki gelecek ve gençlere duyduğum umudum bir kez daha yükseldi, hem de çok...  

Bu yıl üçüncü kez gerçekleştirilen Innovation Campus, Samsung'un sosyal fayda yaratma konusunda dünyaya karşı verdiği Önce İnsan" ve "Ortak Refah sözünü hayata geçirmek adına yaptığı global ölçekli bir sosyal sorumluluk programı. Onbinlerce başvuru alan Innovetion Campus, 2022 sonuna kadar 35 ülkede gerçekleştirilmiş olacak.  Türkiye'de 2020 yılından bu yana UNDP ve Türkiye Bilişim Vakfı işbirliği ile hayata geçirilen program, İTÜ, ODTÜ gibi Türkiye'nin önde gelen üniversiteleri ile ortaklaşa yürütülüyor.
 
Innovation Campus Programı, 18-25 yaş arasındaki öğrencilerin ve iş arayışındaki gençlerin Yapay Zeka, Nesnelerin İnterneti, Büyük Veri gibi 4. Sanayi Devrimi’nin temel teknolojileri hakkında deneyim kazanmasına, teknoloji odaklı sürdürülebilir kalkınma çözümleri geliştirmelerine ve bu gençlerin yeni nesil işgücü olarak yetiştirilmesine destek olarak ülkelerin dijital dönüşüm süreçlerine hız kazandırmayı hedefliyor.  

Programın ana amacı:




Samsung Innovation Campus Programının amacı, yerel kalkınma zorluklarının ve Sürdürebilir Kalkınma Amaçları'nın kök nedenlerinin üstesinden gelmek için bilişim teknolojileri tabanlı çözümler geliştirme konusunda gençlere rehberlik etmek.  Bu programda ülkenin bilgiye dayalı kapsayıcı bir ekonomiye dönüşümü desteklenirken gençlerin yaşam becerileri ile donatılması, ileri teknoloji eğitimleri ile eğitimdeki eşitsizliklerin kapatılması ve öğrencilere gelişmiş istihdam fırsatlarının yaratılması amaçanıyor. 

İzlediğimiz projeler, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) ile belirlenen somut gerçeklere göre hazırlamıştı ve hemen hepsi uygulanabilir nitelikte idi. Programa katılmaya hak kazanan yetenekli gençler, kazandıkları teknik donanım ve kalkınma bilgisiyle Sürdürebilir Kalkınma Amaçları'na yönelik teknolojik, inovatif çözümler geliştirmişlerdi.

Ama önce, yarışabilmek için gençlere Samsung'un global müfredatı ile ileri teknoloji eğitimleri verildi. UNDP ve Samsung uzmanları tarafından ileri düzey teknik bilgiyi Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile buluşturmaları için gençlere mentörlük sağlandı. Nitelikli iş gücü yetiştirilmesine destek amacı ile İşe Hazırlık Eğitimleri (CV hazırlama, mülakat teknikleri vb.) verildi ve bilişim sektörü buluşmaları gerçekleştirildi ki bence bu aşamalar projenin belki de en değerli kısımlarını oluşturuyordu. 



Ancak tabii ki bu programın en önemli çıktısı, geliştirilen birbirinden inovatif ve sosyal girişimciliğe uygun çözümlerdi. SKA'ları adresleyen onlarca çözüm geliştirilmişti.  İtiraf etmeliyim; diğer değerli jüri üyeleriyle her biri birbirinden yaratıcı ve iyi olan projeler arasından oldukça zor seçimler yaptık. 

 
Innovation Campus Yarışması kapsamında şimdiye kadar gerçekleştirilen faaliyetler: 


- 13.000'in üzerinde kişi programa başvurdu. Ön değerlendirme, teknik yeterlilik testi, mülakatlar yapılarak ve dezavantajlı gruplara öncelik verilerek 75 genç yetenek belirlendi. 
 
- Samsung'un Global eğitim içeriği kullanılarak programa katılan gençlere  12.000 saatlik eğitim olanağı sağlandı. 
 
- Çözüm Geliştirme kapsamında programa katılan gençlere 10.000 saat  uygulamalı sertifikalı eğitim/atölye çalışması sağlandı. 

- BM kuruluşları ve ortaklarının çalışmalarına yapay zekâ ve büyük veri araştırmaları yoluyla destek sağlayan SDG AI Lab (Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Yapay Zekâ Laboratuvarı), ODTÜ ile koordineli olarak, müfredat ve teknolojilere destek verdi. SDG AI Lab, katılımcılar için yapay zekâ kullanımına ilişkin eğitim oturumları düzenlerken uzmanlık ve mentor desteği de sağladı.

 
- İlaveten Samsung ve UNDP uzmanları tarafından gençlere mentörlük de yapıldı.  

- Ve tabii ki Türkiye Bilişim Vakfı Kurucusu Faruk Eczacıbaşı'nın da gençlerle bir araya geldiği bilişim sektörü buluşmaları gerçekleştirildi. 
 
- Son olarak, katılımcılar kıdemli insan kaynakları uzmanları tarafından "İşe Hazırlık Eğitimleri" alarak çok kapsamlı bir gelişim sürecini daha projelerinin üzerinde bilfiil çalışmaya başlamadan tamamlamış oldular. 

Kazanan projeler...

 


Final aşaması olarak diğer değerli jüri üyeleri ile bir araya geldik. Epey zorlanarak ve titizlikle inceleyerek kazanan ilk 3 projeyi belirledik. Aşağıda kısaca kazanan ilk 3  projeyi ve açıklamalarını paylaşıyor (üçüncülük aynı puanı alan 2 projeye gitti), tüm katılanları gönülden kutluyorum. Finale kalsın, kalmasın, kazansın kazanmasın bence hepsi çok önemli bilgi, beceri ve deneyeim edinme fırsatı yakaladılar. Hepsinin geleceklerinin parlak başarılarla dolu olmasını diliyorum. 

Kazanan 1. Proje: Wildfire Forecasting



Hale Afra İriş, Özge Özkaya ve Gözde Gözütok’ün “Wildfire Forecasting” projesi yarışmada birinciliği kazandı. Orman yangınlarını erken aşamalarda tespit ederek çevre ve insanların yaşamlarına ağır bedeli olan etkilerini azaltmayı amaçlayan proje kapsamında, orman yangınlarını yüzde 80 doğruluk oranıyla tahmin eden bir makine öğrenmesi modeli geliştirildi. Bu model, afet risk azaltma ve afet risk yönetimi ekiplerini erken aşamalarda uyarmaya olanak sağlayacak.

Hale Afra İriş  @haleafrairis ; ODTÜ, Matematik, 
Gözde Gözütok @proofisover, ODTÜ ; Matematik,
Özge Özkaya @ozge.ozzkaya, Çukurova Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği


Kazanan 2. Proje: SaveWater



Serkan Özdemir’in SaveWater
projesi  yarışmada ikinci oldu. SaveWater, atık suların doğaya zarar vermesini önlemeye yardımcı oluyor. Projede derin öğrenme tabanlı yapay zeka algoritması kullanılarak doğaya salınan atık suyun oksijen seviyesinin tahmini yapılıyor. Böylece oluşabilecek zararlı durumların önceden saptanması ve bunun da harekete geçmek için hızlandırıcı etki yapması amaçlanıyor. Proje aynı zamanda bakanlık ve diğer kamu kuruluşları tarafından da fabrikalar için bir denetim mekanizması olarak kullanılabiliyor.


Serkan Özdemir’in SaveWater
@sozdemir1554 , ODTÜ, Bilgisayar


Kazanan 3. Proje: F6: Food for Future - Future for Food



Nisa Nur Kılıç, Selçuk Gürses ve Murathan Saygılı’nın “F6: Food for Future - Future for Food”
projesi ise üçüncülük kazananlardan biri oldu. Gelecekte yaşanacak gıda kaybını tahmin etmeyi ve azaltmayı amaçlayan bu proje, yapay zekayı kullanarak gıda kaybının ne kadar, nerelerde ve hangi nedenlerle gerçekleşeceğini öngörmemize yardımcı oluyor. Bugünün ve yarının en büyük sorunlarından biri olan gıda krizini merkezine alarak hem gıda için gelecek hem de gelecek için gıda yaratmayı amaçlıyor.


Nisa Nur Kılıç, @nisanr.kilic; ODTÜ, Gıda Mühendisliği
Selcuk Gürses, @selcukgrss; ODTU; Bilgisayar Mühendisliği
Murathan Saygılı @murathansygly, ODTÜ, İnşaatMühendisliği


Kazanan 3. Proje: DINo-SDGs 



Beyza Taşdemir ve Cenk Arda Yılmaz’ın DINo-SDGs projesi de diğer üçüncü proje seçildi. Dino-SDGs adlı araç, son teknoloji derin öğrenme yöntemlerini kullanarak, girdi olarak verilen metinlerin, textlerin hangi SKA’lar ile ilgili olduğunu yüksek başarıyla tahmin ediyor. Akademiden endüstriyel sektöre, toplumun her kesiminden birey ve kurumların kullanabileceği bir sınıflandırma aracı sunarak SKA’lara ulaşılmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.

Beyza Taşdemir @beyzatasdemr, ODTÜ, Bilgisayar Mühendisliği
Cenk Arda Yılmaz @cenk.arda, ODTÜ, Bilgisayar Mühendisliği


Kısa kısa notlarım:



Çok fazla Jüri olma daveti alıyorum ancak oldukça titiz bir inceleme ile kabul ediyorum. Samsung'dan bu proje için davet geldiğinde de aynısını yaptım ve hem ikna oldum hem de içinde yer almayı çok istedim ve sonra da katıldığım için çok mutluluk, gurur duydum, çünkü; 

- Odaklandığı alanlar, hedef kitlesi,
- Projede yer alan paydaşları,
- Prof. Dr. Sevgi Özkan Yıldırım'ı koordinasyonunda ODTÜ'nün değerli akademik kadrosunun verdiği katkılar,  
- Değerli Jüri üyeleri, 
- Projenin sponsoru Samsung'un sürdürdüğü öncesi, sırası, sonrası iletişimin kalitesi, 
- Yarışmaya katılan gençlerin farkındalığı, kapsayıcılığı, 
- Birincilerin kadın mühendis adayalarından çıkması, cinsiyet eşitliği rol modeli olmaları, 
- Yarışmacı olma kriterlerini sağlayan gençlerin aldığı önemli eğitimler, mentorluklar, 
- Çalışmalarda yer alan özellikle gençlerin ama herkesin ulaştığı networking, 

gibi pek çok faktör Innovation Campus Projesini katıldığım en değerli projelerden biri yaptı. 

Katılan, kazanan gençleri, katkı veren herkesi gönülden kutluyorum. Umuyorum yıllar boyu daha da gelişerek sürer, gençler insanlık ve doğa için her geçen yıl daha da büyük, yararlı projeler üretirler. 


Gençler, kariyer ve gelecek planlarınızda mutlaka buna benzer projelerde yer almak olmalı.

Emin olun sizleri en az okul kadar hatta ondan da fazla geliştirecek çalışmalar böyle projelerde yer almanız olacak çünkü şirketler, kurumlar artık en çok deneyime, beceriye, somut olarak hangi projelerde yer aldığınıza bakacaklar. 


 

******************

Ufuk Tarhan'ın “Yarının İşini Yarına Bırakma” kitabı için > https://yarininisiniyarinabirakma.com/

Ufuk Tarhan'ın “T-İnsan” kitabı için > https://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  LinkedInInstagram, FacebookYouTubeTwitter 'dan takip edebilirsiniz.