Her şeyin geleceği var!..
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Her şeyin geleceği var!..



"T-İnsan, her yaşta ve konudaki bireyin sürdürülebilir gelecekteki iş başarısı için uygulayabileceği gelecekçi, gerçekçi dönüşüm modeli."
 

''Yarının işini yarına bırakmayın! Fütürizm’den yararlanın!" diyen Fütürist Ufuk Tarhan ile Fütürizm'in iş dünyasına etkilerini, şirketlerin geleceklerini nasıl tasarlamaları gerektiği hakkında keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Bizleri Fütürist veya Maker hareketini ilk kez duyan bir sektör olarak kabul ederseniz seviniriz. Maker hareketini siz nasıl tanımlıyorsunuz?

Çığır açıcı buluyorum. Çığır açmak; bir alanda yeni bir yol açmak; yeni bir tutum, izlenecek yöntem bulmak demek.

Maker” diye kısalttığımız hareket ise Teknoloji ile “kendin yap” kültürünü dünyada hızla yayan akıma verilen ad. Açık kaynak kod ve tasarımlarını kullanarak geliştirilebilen her türlü modelin, 3 boyutlu yazıcılar ile basılıp, çeşitli malzemeler de eklenerek üretime dönüşmesi. Aslında, hayalin üretime geçme hali. Bu yolla her türlü ürün, eşya, takı, oyuncak, parça, robot, maket, prototip, prova malzeme vb. bireyler tarafından herhangi bir sınır kalmaksızın üretilebilir hale geliyor. Eğitime, yaratıcılığa, icatlara yepyeni bir dünya açıyor. “Maker Hareketinde” rekabet yerine paylaşım, para yerine yetenek, ezbere bilgi yerine deneyim felsefesi hakim olduğu için, daha iyi bir gelecek yaratma çabalarının ön koşulu olan her türlü unsur tamamlanmış oluyor. Maker hareketi yeni geleceğe açılan bir kapı. Çok değerli buluyorum.

Ülkemiz üretim yerine tüketime yönlendirilen bir topluma dönüştü. Tüketen değil üreten bir toplumun dünyaya kazandıracağı en önemli 3 konu nedir?


Bu bir klişe aslında. Ezbere söyleniveren bir cümle. Hiçbir birey ve toplum, ne sadece üretici ne de tüketici olamaz. Eğer üretmesek, tüketemeyiz de. Odaklanmamız gereken sürdürülebilir, yararlı, geliştiren, mutlu bir yaşam için üretim ve tüketim dengesinin kurulması, "türetici" olmamız. Bu denge için de etkin ve geleceğin isterlerine göre bilim-teknoloji-sanat nitelikli, gelecekçi eğitim, odaklı, saygılı, duyarlı T-İnsan'ların çoğunlukta ve yönetimde olması gerekiyor. Dünyaya kazandıracağı en önemli 3 şey: Mutlu, huzurlu, sağlıklı toplumlardan oluşan sürdürülebilir yaşam koşullarının oluşması.

Gelecekten beklediğiniz en büyük icat?

İnsan… Bence yapabileceğimiz en büyük icat, buluş; “insan dediğimiz varlığın ne olduğu?” sorusunun yanıtı…

Türkiye’de sizi son zamanlarda şaşırtan en büyük yenilikçi gelişme nedir?


Türkiye’de maalesef ancak İstanbul Belediye seçimlerinin yenilenmesi için bulunan türde yepyeni buluşlar akla geliyor hemen. “Şeytanın aklına gelmezdi!” türünde, şark kurnazlıklarının prim yaptığı gerici dönemlerden geçiyoruz. Ancak bu ortam nedeniyle uzun süreden beri yurt dışına kaçırmakta olduğumuz Türk asıllı beyinler, oralarda müthiş buluşlara imzalar atıyorlar. En son iki tanesi hemen aklıma geldi.

5G teknolojisi iletişim dünyasının en önemli gündem maddesi ve bu teknolojiyi mümkün kılan bir Türk Prof. Dr. Erdal Arıkan Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden ve “kutupsal kodlar” buluşu 21. yüzyılın devrimlerinden biri olarak anılmaya başlandı bile. Prof. Arıkan, Huawei'nin kurucusu Ren Zhenfei'den de onur ödülü aldı, bu yıl yapılan muhteşem törende onur konuğu olarak yer aldı.

Video linki;  http://bit.ly/2Mcx752

Prof. Dr. Feryal Özel’in, 10 Nisan 2019’da dünyada ilk kez kara deliğin görüntülenmesini sağlayan 200 bilim insanı içinde tek Türk bilim insanı olarak yer alması çok ama çok önemli bir gelişme. Prof. Özel 20 yıldan bu yana ABD’de çalışmalarını sürdürüyor ve Türkiye ile bağlarını kesmeden gençlere yardımcı, ilham olmaya gayret ediyor.


"Fütüristler Zirvesi’nden sonra gelecek algınız asla eskisi gibi olmayacak!"

Sizin kendi ürettiğiniz ilk proje/ürün nedir?

Fütüristler Zirvesi 2008. 2008’de Türkiye’nin bu alandaki ilk ve en geniş kapsamlı etkinliğini tasarlayıp, gerçekleştirmiştim. “Fütüristler Zirvesi’nden sonra gelecek algınız asla eskisi gibi olmayacak! Sloganı ile duyurmuştuk. Efsane Jacque Fresco Türkiye’ye gelmişti. Hemen hemen tüm ulusal kanallarda ana haber bültenlerine çıkmıştı. Fütürizm ile Türkiye’nin tanışması için önemli bir ilk adım olmuştu. Bu linkte http://futuristlerzirvesi.org/2008/tr/ site hala aktif ve tüm konuşmalar, videolar duruyor. Göz atmanızı öneririm.


"Geleceği olumlu tasarlama çabası, hayatın, yaşamın tam da kendisi..."

Fütürizm ile ilgilenmek gençler için neden önemli?

Fütürizm ile ilgilenmek sadece gençler için değil, her yaştaki insan için çok önemli ve zorunlu aslında. Hayatımızın hiçbir konusunda, anında ya da alanında; fütürizmin olmadığı bir yer yok! Her şeyin geleceği var… Gelecek canlı cansız her şey için gelen bir süreç, bir akış. O yüzden fütürizm, yani geleceği olumlu tasarlama çabası, hayatın, yaşamın tam da kendisi… Bu farkındalık ne kadar erken yaşta kazanılırsa, yaşam o kadar etkin kurgulanabilir ve gerçekleştirilebilir. Bu açıdan bakınca gençler için öneminden bahsedebiliriz.

Fütürizm iş dünyasını nasıl etkileyecek?


Fütürizm, bilinçli ve farkındalığı yüksek seviyede olumlu gelecek tasarım çabası ile kullanılırsa son derece pozitif etkileyecek kuşkusuz. Başarılı, uzun ve derin bir geçmişe sahip bireylere, firmalara, markalara baktığımızda aslında onların “fütürist” olduklarını anlıyoruz. Bu tip “sürdürülebilir başarı ivmesini yakalamış” bünyeler; sürekli “gelecekte neyi daha iyi, farklı ve yararlı yapabiliriz” arayışı, çabası içindeler. Onun için daima zamanın ruhuna uygun ve başarıyla devam edebiliyorlar.

Gelecekte hangi teknolojiler bizi bekliyor?

Soyut-somut tüm varlıkların dijitalleşmesi, BrainNet, Robot & Yapay Zeka, Blockchain, 5G, Hologramlar, 3D tasarım, üretim teknolojileri, Smart Home, Safe City, Big Data, IOT, Yenilenebilir Enerjiye Geçiş, Uzayın Keşfi, Mars’ta Kolonileşme Çabaları, Ay’a İnsanlı ve Robotlu Yolculuk Planları, Kesintisiz İcatlar, Siber Güvenlik, Siber Saldırı ve İnsanlığın Dönüşümü (Transhümanizm)…


"Maker hareketi ancak ve ancak T-İnsan’larla mümkün olabilir."

22.baskısını gördüğümüz T-İnsan kitabınızdaki bahsi geçen insan modeli kimdir ve T-İnsan’ın Maker Hareketi için önemi nedir?


“T-İnsan” her yaşta ve konudaki bireyin sürdürülebilir gelecekteki iş başarısı için uygulayabileceği gelecekçi, gerçekçi dönüşüm modeli.

T insan, Leonardo da Vinci´ nin "altın oranından" da esinlenilerek geleceğe uyumlu, senkronize olabilen,versiyon yükseltebilen yeni nesil insan modelini sembolize ediyor. “T” harfi ile dikeyde “bir şeyin her şeyini”; yatayda “her şeyin bir şeyini” bilmeyi anlatıyor. “T” aynı zamanda; Tasarımcı, Tedarikçi ve Teknolojik olma gerekliliğine gönderme yapıyor.

Gelecekte insanların asıl ve ağırlıklı iş modeli ücretli, bordrolu, maaşlı formlarda olamayacağı için, çalışma şekilleri giderek ve hızlanarak kurumsal, maaşlı ve garantili alanın dışına çıkacak. O zaman da insanlar T´nin dik bacağını temsil eden "en iyi bildikleri becerikli oldukları" konuda dikey, derinlemesine "akıl, bilgi, teknoloji" kullanarak, "Tasarımcı" hizmetler vermeye başlayacaklar. "Tasarladıkları" bu hizmetlerini bir "Tedarikçi, Takım Oyuncusu" olarak her yerden, her zaman kiralayacaklar, satacaklar, paylaşacaklar, değişik sözleşmeler yapacaklar.

Kısacası dikeyde uzmanı oldukları becerilerini, yatayda türlü modelde sunabilecekler... Böylece T´leşen insanlar becerilerini giderek artan oranda; danışmanlık, iş tasarımcılığı, iş avatarlığı, gibi hizmet formlarında sunacaklar. Yani sözleşmeli çalışanlara, tedarikçilere dönüşecekler.


"Farkındalığım yükseldi, daha verimli, motive, disiplinli ve çalışkan oldum."

Fütürizm, hayatınızda nasıl bir değişiklik yaptı, size neler kazandırdı?

Fütürizm her şeyden önce bakış açımı değiştirdi ve bir değil, hayatımda pek çok değişiklik yapmama neden oldu. Farkındalığım yükseldi, daha verimli, motive, disiplinli ve çalışkan oldum. Tüm bunlar da maddi, manevi yaşamıma çok olumlu katkılar yaptı. Daha mutlu, güler yüzlü, çok daha sevecen, huzurlu, saygılı, barışçıl, anlayışlı, ön yargısız bir insan oldum ve bunları giderek de geliştiriyorum. Hala daha iyi insan olmaya çalışıyorum.

İş dünyası kendi geleceğini nasıl tasarlamalı? Türk iş dünyasını çağın neresinde görüyorsunuz varsa eksik gördüğünüz yanları nelerdir?

Ülkemizin geneli neredeyse, Türk İş dünyası da orada. Gelişmesi gereken yanlar, aslında tüm ülke insanları ve kurumları olarak geliştirmemiz gereken alanlarla aynı; eğitim, bilim-teknoloji-sanat, etik değerler, çalışkan-disiplinli olma tutkusu.

Ufuk Tarhan için Fütürizm bir yaşam felsefesi midir yoksa iş midir?


İşime yansıyan yaşam felsefemdir. Bu değerli bilgi ve beceriyi başkalarına da kazandırma gayretlerim aynı zamanda işim haline de dönüşmüştür.

"Tarih, gelecekçi bakış açısının en önemli motivasyon ve bilgi kaynaklarından birisidir."

Yaşadığımız toplum olarak ağırlıklı olarak Kaderci bir toplum olduk diyebiliriz. Kaderci bir toplumu geleceği tasarlayan, düşünen ve bu yönde çalışmalar yapacak bir topluma çevirebileceğinize sizi inandıran şey nedir?


Geçmişte yaşadıklarımız… İnsanlığın geçirdiği evrim… Tarih, gelecekçi bakış açısının en önemli motivasyon ve bilgi kaynaklarından birisidir. “Geçmişte umutsuzluğa, perişan hallere düşülen, binlerce dönem, olay daima aşılabildi ise yine aşılması mümkündür. Bu yine, yeniden ve daha güçlü nasıl olabilir? Nasıl başarabiliriz?” merakı ve arayışıdır beni inandıran şey…

Ekonomi bölümünden mezun olduğunuzu ve birçok farklı sektörde yöneticilik yaptığınızı biliyoruz. Sizi Fütüristlik yoluna iten şey nedir? Kendinize nasıl bir plan yapmıştınız?


Fütürizmle 1995 yılında tanıştım. Bir yurt dışı seyahatinde dünyanın en önemli ve belki de tek gelecek dergisi “The Futurist” elime geçti bir çırpıda, çok heyecanlanarak okudum. Kendime çok yakın hissettim. Hem dergiye, hem de Dünya Fütüristler Birliği’ne (World Future Society) üye oldum. Dergiyi düzenli okumaya ve yıllık konferanslarına gitmeye başladım.

O yıllarda zaten IT (BT; Bilgi Teknolojileri) sektöründe çalışıyordum. Teknolojinin şirketleri, insanları, insan hayatını nasıl dönüştürdüğünü çok yakından gözlemleme fırsatım olmuştu. O zamanlar tüm dünyada yine çok etkin bir dönüşüm sürecinden geçilmekteydi. Bilgisayarların, yazılımların, iş zekâsının yaygınlaşıp insan hayatına daha çok girmeye başladığı bir dönemdi. Gördüm ki bunların insanların iş ve yaşam biçimlerinde çok derinden etkileri oluyor.

Buna fütürist yaklaşımı entegre edince, hayatın tamamen tesadüfen yaşanmadığını, başarıların pek de öyle tesadüfen elde edilmediğini ve aslında her şeyin bir hayalle başladığını, buluş ve inovasyonlarla, disruptive (yıkıcı) dönüşümlerle şekillendiğini, tasarımla somutlaştığını ve stratejik planlama, aksiyonlarla da gerçekleştiğini anladım.

Tasarımdan kastım, bir şeyi yapmadan önce kafamızda bitmiş halini görmek. Vizyon da diyebiliriz…

Fütürizme bu kadar yakınlaşmam ve bunun benim için bir meslek haline gelmesi 2004-2005 yıllarını buldu. İyice anlayınca da “keşke bu işin sırrını daha erken çözebilseymişim” dedim ve bunu başkalarının daha erken yaşlarda anlaması için çalışmaya başladım. İşim böyle doğdu.

Fütürist bakış açısını nasıl uyguluyorsunuz?


Her an ne yaptığımın farkında olmaya çalışarak. Sürekli kendime ve çevreme 5N1K yı sorarak ve yanıtlamaya gayret ederek ilerliyorum. Ezbere, yalap-şap hiçbir şey yapmamaya özen gösteriyorum.

Şirketlerin geleceğe nasıl hazırlanması gerekiyor? Bu konuda tavsiyelerinizi alabilir miyiz?

Başta kendileri olmak üzere, tüm çalışanlarının “T-İnsan ne demek?” iyice anlamasına ve orada anlatılanları uygulamasına yardımcı olsunlar. Uygulayabilecekleri koşulları sağlamaya odaklansınlar. Bunu yaparlarsa zaten geleceğe de hazırlanıyor olacaklar. İnsanların “T-İnsan” modelindeki yapıyı kullanmadan geleceğe hazırlanmaları ve herhangi bir organizasyonu geleceğe taşımaları mümkün değil.


Basınçlı hava sektöründeki firmalarının sahiplerine ve yöneticilerine iş planlarında ve eğitimlerinde kota, satış, üretim dışında fütürist yaklaşımların önemi sizce nedir? Şirketlere neler kazandırır?

Fütürist yaklaşımlar; farklı bakış açısı, uzgörülü strateji yapabilme kabiliyeti ve uygulama becerisi kazandırır ki zaten bunlar olmadan herhangi bir ses kazanmaları da mümkün değildir.

Derginin online linki için buraya tıklayınız.

Bu yazı Air World Türkiye Dergisi için yazılmıştır.   

Orijinal yazıyı okumak için aşağıdaki kupürlere tıklayınız;

    

  


******************

Ufuk Tarhan'ın T-İnsan kitabı için > http://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  LinkedInInstagram, FacebookYouTubeTwitter 'dan takip edebilirsiniz.