Kriz sonrasına hazırlık için öneriler
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Kriz sonrasına hazırlık için öneriler...



Tüm dünyada pandemi sonrası yükselişe geçen sosyal, politik huzursuzluk, çalkantı ve ekonomik,durgunluk atmosferi hâkim. Üstüne üstlük bir de Ukrayna’da,  başta Avrupanın olmak üzere tüm diğer ülkelere de özellikle enerji ve gıda sıkıntısı olarak yansıyan daha da yansıyacak ciddi bir savaş sürüyor.

 Kısacası 2022’de dünyanın ateşi hayli yüksek. Görünen o ki bu tatsız durum 2023’e de sarkacak. Üstelik Türkiye’de bir de seçim olacak. Özetle dünya ve ülkemiz gelecek yıla krizli, sancılı bir kökten dönüşüm süreci içinde geçiş yapacak. O yüzden bu yazımda krizi, kriz sonrasına hazırlık ve fırsat dönemi olarak değerlendirmenize yardımcı olacak bazı temel tespit ve öneriler paylaşacağım.
 

Önce sıkıntıyı tespit edelim. Her ülke ve bölge kendi dinamikleri ile farklılıklar yaşasa da aşağıdaki üç konuda tüm ülkeler ciddi sıkıntı içinde;
 

1. Dünyanın en yüksek oranına sahip olan ülkemizde de en yıpratıcı etken enflasyon.
Ekonomik, sosyolojik, politik açıdan verdiği tahribat ve olumsuz etkileri çok yüksek.
Gartner’a göre CEO’ların %90’ı gelecek yıl da enflasyon sürecek derken, CFO’ların %60’ı en yüksek artışın emek dışı enerji, kira ve yatırım gibi girdi maliyetlerinde olacağını belirtiyor.
 
2. İşleri düzelterek atak yapmak için en önemli ve gerekli kaynak olan “yetenek kıtlığı” ve “yüksek ücretler” hem kriz sırasında hem sonrasında çok can sıkacak. CFO’ların %47’si gerçek yetenek bulmakta çok zorlandıklarından, %49’u buldukları yeteneklerin en az üç iş teklifi arasından seçim yaptığı için ücretlerin çok yüksek olduğundan yakınıyor.
 
3. CFO’ların %48’i yani hemen hemen yarısı, küresel tedarik kısıtlarının 2022’den sonra da sürmesini beklediklerine, bunun etkisinin müşteri sadakatini kaybetmekte enflasyondan 3 kat daha etkin olduğuna dikkat çekiyor.
 
Yüksek enflasyon, küresel tedarik kısıtları ve yetenek kıtlığı gibi temel faktörlerle iyice karmaşıklaşan ekonomik kriz ve durgunluk döneminin üstesinden gelmek, rekabetçi olmak için
 
Aşağıdaki önerilere kulak vermenizde fayda var; 
 
1. Maliyetlerinizi azaltmak için otomasyona geçebildiğiniz her alanda dijitalleşin.
 
İşgücü maliyetlerini azaltmak, üretimi ve verimi artırmak, kıt/yüksek maliyetli yetenekleri yüksek katma değer yaratan faaliyetlere kanalize etmek için yapay zekâ ve robotları kullanın.
 
2. Stratejik kaynak kararlarınız için gider ve maliyet kalemlerinizdeki verimsizlikleri saptayın.
 
Dijitalleşerek stratejik maliyet optimizasyonu yapın. Yüksek değerli iş sonuçları üzerinde en büyük etkiye sahip olanlara odaklanarak dijitalleşmede onlara öncelik verin.
 
3. Müşteri ve çalışan deneyimini iyileştirecek dijital ürün ve hizmetler geliştirin. Dijitalleşmeyi kuruluşunuzun maliyet ve sermaye yapısının yanı sıra ürünlerinin, fiyatlarının, çalışan değer önerilerinin (EVP) ve risk profilinin yeniden yapılandırılmasında değerlendirin. Kısacası yatırım kararlarınızın tamamı dijitalle ilgili olmalı ve bunun gelecekteki büyümenizin itici güçlerine yatırım yapmak olduğunun farkına varmalısınız.
 
4. Yukarıdaki adımları sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebilmek için iki kilit yönetici CFO ve CIO'nun yapışık ikizler gibi çalışması gerekiyor.  

 
2022 Gartner Funding Digital Initiative Survey'in sonuçlarına göre CFO*-CIO**’su uyumlu çalışan kurumlarda dijitalleşme için fon bulma, dijital harcamaları bütçe planıyla uyumlandırma, hedeflenen dijital operasyonların ve iş sonuçlarının gerçekleştirilme başarısının çok yüksek olduğu gözlemleniyor.  
 
Bu konuyu özellikle ayrı bir madde olarak yazdım çünkü gerçek hayatta CIO'ların %94'ü teknolojinin kurumsal finansalları nasıl etkilediğini anladığına inanırken, CFO'ların yalnızca %62'si bu konuda hemfikir. İşbirlikçi CFO'lar ve CIO'lar yalnızca teknolojinin finansal etkisi konusunda değil, aynı zamanda finansal yönetimin kurumsal dijitalleşmeyi desteklemek için nasıl uyum sağlaması gerektiği konusunda da aynı sayfaya bakmalılar, uyumlu çalışmalılar. Bu ilişki bozulursa, kuruluşlar sürmekte olan ve devam edecek ekonomik kriz dönemini dijitalleşmeye liderlik edemeyecekleri için sağlıklı atlatamazlar ve büyüyemezler.

* CFO: Chief Financial Officer - Finans Grubu Başkanı
** CIO: Chief Information Officer -  Bilişim Grubu Başkanı
 
Toparlayacak olursak, daha önce de defalarca yazdığım gibi dijitalleşmek, teknolojik alt yapıyı yapay zekâ ve robot katkısı ile iyileştirmek tüm diğer çözüm adımlarının da önünü açacak güçte ve önemde. O yüzden kesinlikle öncelik bu konuya verilmeli…


Bu yazıyı Platin Dergisi için yazdım. Tamamını buradan veya aşağıdaki sayfayı büyüterek okuyabilirisiniz.

******************

Ufuk Tarhan'ın “Yarının İşini Yarına Bırakma” kitabı için > https://yarininisiniyarinabirakma.com/

Ufuk Tarhan'ın “T-İnsan” kitabı için > https://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  LinkedInInstagram, FacebookYouTubeTwitter 'dan takip edebilirsiniz.