Microsoft ölen yakınlarınızı taklit etmek için “Dijital Hayalet” patentini aldı!
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Microsoft ölen yakınlarınızı taklit etmek için “Dijital Hayalet” patentini aldı!



Microsoft, kendi çalışanlarının bile “rahatsız edici” bulduğu yeni bir patent aldı.  Amaç ölen aile fertlerinizin, yakınlarınızın, arkadaşlarınızın, meşhurların vb. kısacası kimi istiyorsanız, mezarında uyumakta olan rahmetlinin, tüm verilerini kopyalamış yapay zekâlı bir chatbot (sohbet robotu) ile öldükten sonra canlıymış gibi iletişimde olabilmeniz. 

Projeye göre, ölen kişinin sosyal medya ve kamuya açık dijital bilgilerinden yararlanılarak kopyası çıkarılacak. Bir anlamda dijital hayaleti yaratılacak. Böylelikle dedeniz, neneniz ya da hayranı olduğunuz meşhur biri sizinle konuşabilecek ya da yazışabilecek. Hatta belki de ileride bu buluşma hologram görüntülerle de yapılabilecek.
 
Özellikle pandemi sonrası, en tutucularımız dâhil olmak üzere hepimiz “teknoloji sayesinde her şey mümkündür” noktasına geldik, ancak bu “dijital hayalet” fikri hala en esnek beyinlere bile fazla gelecek türden bir uygulama bence…


Suyu da hack’lemeye çalıştılar!

Bir bilgisayar korsanı Florida'nın su arıtma tesisi Oldsmar'daki bilgisayar sistemine uzaktan erişerek sodyum hidroksit miktarını 100 kat artırmaya çalıştı. Dünyada ilk kez (inşallah da son kez olur) bir şehrin su sistemi hacklenmeye çalışıldı. Büyük korku yaratan yeni tür siber suç, Florida’lıları hayli tedirgin etti, çünkü sodalı su olarak bilinen sodyum hidroksit az miktarda kullanıldığında suyun asiditesini kontrol etmeye yarıyor, ancak yüksek ve seyreltilmemiş konsantrasyonlarda uygulanırsa da ölümcül olabiliyor.
 
Şehirler akıllandıkça ve elektrik, su, gaz, iletişim, trafik, güvenlik, sağlık vb. gibi alt yapısal sistemler de tamamen dijitalleşiyor. Fakat ve maalesef tüm bunlara paralel olarak teknolojinin kötü, hatta canice kullanım olasılıkları, yeni nesil siber suçlar da ortaya çıkmaya başlıyor. Daha önce de hastanelerin sistemlerini kilitleyen, belli bölgelerdeki trafik ışıklarını çökerten bilgisayar korsanlarına rastlanmıştı. Umarım ve dua edelim, insanlık teknolojiden faydalı amaçlar için yararlanmaya odaklansın.


Devekuşu yastığı



Harvard kaynaklı araştırmalar, özellikle öğleden sonra yapılan kısa uyku kaçamaklarının insanı daha üretken kıldığını gösteriyor. Yalnızca bu da değil, bilim insanlarının açıklamalarına göre gün ortası şekerleme yapmak, enerji toplayarak daha fazla çalışmayı sağlamanın yanı sıra insanları daha etkili problem çözücüler haline de getiriyormuş.
 
O halde nerede olursak olalım, kafamızı koyup kestirecek bir yere ihtiyaç var diyen icatçılar, fotoğraflarda gördüğünüz devekuşu adını verdikleri yastığı üretmişler.
 
OstrichPillow firmasının ürünü koza benzeri yastık ses ve ışık izolasyonuna, son derece ergonomik, rahat, kolay taşınabilir bir tasarıma sahip. İlaveten, üretici firma satın alınan her yastık için karbon nötr projelere destek olmak üzere ilgili kurumlara bağış yapıyormuş. Zaten öğlen uykusunu seven biri olduğum için yastığa hemen ısınmıştım, bir de bu çevre dostu yaklaşımı öğrenince sevgim misli misli arttı.  Keşke her marka bu tip uygulamaları artık standart olarak yapsa…


Bu yazı Posta Gazetesi için yazılmıştır.  Yazının linki buradadır.

Orijinal yazıyı büyüterek okumak için aşağıdaki kupüre tıklayınız.

******************

Ufuk Tarhan'ın T-İnsan kitabı için > http://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  LinkedInInstagram, FacebookYouTubeTwitter 'dan takip edebilirsiniz.