Perakendenin geleceği parlak (mı?)
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Perakendenin geleceği parlak (mı?)



“E-ticaret, perakendeyi yutacak” öngörüleri bir türlü gerçekleşmiyor, çünkü insanlar halen en çok kendi duyu organlarına güveniyor, eski alışkanlıklarından kopamıyor. Dijitalleşme alışverişe de pek çok kolaylık, avantaj sağlasa bile henüz online kanallar beş duyunun yerini alamadığı için dokunmatik perakendeyi yemeyi başaramıyor. O yüzden e-ticaret şimdilik fiziksel alışveriş noktalarının yok olmasına değil ama epeyce değişmesine neden oluyor. Ve tabii kendisi de sürekli gelişiyor.
 
Güçlü e-ticaret etkisi ile değişen perakende alışverişin yükselen, en belirgin beş trendi:

1- E-ticaret siteleri giderek daha da hızlı biçimde, kişilerin onlinedaki aramalarını, click’lerini, gezip, tozdukları yerleri, yediklerini, içtiklerini, satın aldıklarını, kısacası sosyal medya izlerini, hatta çipler ve IoT ile fiziksel biyolojik özelliklerini, hastalık, sağlık durumlarını toplayıp analiz ederek, müşterilerinin tercih ve ihtiyaçlarını çok daha isabetli tahmin edebiliyorlar. Bu verilere ve analizlerine göre “kişiye özel” iletişim, nokta atışı reklam, öneri, kampanya, duyuru vb. yapabiliyorlar. Ki bu “tam isabet” durumu; giyilebilir teknolojilerin, sensörlerin, IoT’in, yapay zekânın ve blockchain’in gelişmesi ile “önceden tahmini” dahi sıradanlaştıracak. 

2- E-Ticaret sitelerinde chat-bot, sanal asistan gibi robot kullanımı hızla yükselecek. Yapay zekâ sayesinde hem ürün ve hizmetleri hem de müşteri davranışlarını sürekli öğrenen ve akıllanan robot asistanlar, e-ticaret müşterilerinin neredeyse her sorusuna anında yanıt verip, önerilerde bulunabilecek. Satıcıyı, üreticiyi de daha iyi hizmet vermek üzere geri bildirimle besleyip, uyaracak.  

3- E-ticaretin sadece son kullanıcıya hitap ettiğini (B2C) iddia edenler epey hayal kırıklığına uğrayacak, çünkü B2B yani firmadan firmaya yapılan ticarette de online satış oranları hızla ve kapsamı genişleyerek artıyor, artmaya de devam edecek. Araştırmalar, bu alandaki “kişiselleştirme” seviyesi yükseldikçe firmaların kendi satacakları ve ara girdi olarak kullanacakları ürünleri de web ve mobil aracılığı ile satın almayı tercih edeceklerini gösteriyor.  

4- Online alışverişin en zorlayıcı tarafları “Bu beğendiğim şey bana sahiden uyar mı? Rengi, kalitesi gerçekten fotoğraftaki/videodaki gibi mi? Şurası azıcık daha şöyle, rengi de böyle olsa! Tadı, kokusu nasıl acaba?” vb. gibi detaylarda gizli. Sanal/Artırılmış gerçeklik, hologram uygulamaları, 3D görselleştirme gibi teknolojiler sayesinde bu konuları aşmak için etkileşim geliştiren çalışmalar geliştikçe e-ticarete yönelim daha da hızla yükselecek, ancak buna biraz daha zaman var. En azından 5G yayılıncaya kadar diye de bir süre verelim.  

5- Tüm bu gelişmeler doğal olarak fiziksel satış noktalarında, lojistikte, satış sonrası destek, iade, değiştirme, özel üretim, teknik alt yapı gibi alanlarda, süreçlerde, insan kaynaklarında, maliyetlerde ve dolayısı ile satış politikalarında vb. de önemli dönüşümlere sebep oluyor, olacak…

Mesela;


- Mağaza, dükkân metrekareleri küçülüp, stok seviyeleri düşecek, teşhir ve deneme kolaylıkları artacak. Kısacası perakende noktalarında şekil şemail iyice değişecek.

- Alışverişin, ürünün ötesinde deneyimler yaşanacak. Hizmetler farklılaşacak Bunlara robotlar, teknolojik araçlar vb. eşlik edecek.
 
- Mağaza ve dükkânlarda ekranlar, robotlar, insanlar ve gerçek ürünler hep bir arada, fiziksel / sanal karışık,  farklı bir karma oluşturacaklar. Örneğin insanlar mağazada denese, koklasa, tatsa bile online’dan satın alacak ya da bilgi soracak.  

Hizmetli insan sayısı azalacak, insansız, 7/24 açık, sadece özel müşterilerine hizmet veren, drone’la yollayan ya da alan,  robotla servis veren yapılar gelişecek.

Sonuç olarak, perakendenin geleceği epey parıltılı ancak çok farklı olacak…
 

Bu yazı Platin Dergisi için yazılmıştır.  @PLATINDERGI  Orijinal yazıyı okumak için aşağıdaki kupüre tıklayınız;

******************

Ufuk Tarhan'ın T-İnsan kitabı için > http://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  LinkedInInstagram, FacebookYouTubeTwitter 'dan takip edebilirsiniz.