Tridi Corona Kalkanı, Yüz Siperi ile iyilik, Corona virüsten daha hızlı bulaşsın, onu yensin!..
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Tridi Corona Kalkanı, Yüz Siperi ile iyilik, Corona virüsten daha hızlı bulaşsın, onu yensin!..



TRIDI, COVID-19 mücadelesine gönüllü olarak katkı veren yeni nesil iyi kalpli, sorumlu, duyarlı, paylaşımcı, cesur yürekli, çalışkan gençlerden oluşan bir start-up...

Dünyanın ve ülkemizin çeşitli yerlerinde "CORONA Salgını ile mücadeleye nasıl katkı verebiliriz?" diye gece, gündüz çalışan yüzlerce, binlerce genç, yetişkin var... İşte Emre ve arkadaşları da onlardan. O sessiz kahramanlardan...

Onca koşturmasının arasında rica ettim, bana neler yaptıklarını anlattı. Ben de sizlere aktarabilme şansı elde ettim. Teşekkür ederim.


Sizlerle paylaşmak için anlatmasını istedim, çünkü...

Hepimizin Corona ile mücadele ve Corona Sonrası hayat için yeni şeyler düşünmeye, öğrenmeye, iyi şeyler duymaya, motivasyona ihtiyacı var.

Hep birlikte bu şahane gençlerden esinlenelim, onlarla gurur duyalım, bizler de düşünelim, herkes karamsarlıktan, ne yapacağız korkusundan, kaygısından bir nebze olsun sıyrılsın, silkelensin istedim.

Kısacası "iyilik, virüsten daha hızlı bulaşsın, onu yensin!" istedim. Hiç değilse yayarak, duyurararak bizim de bir yardımımızın olmasını arzu ettim. 

  

Nasıl destek olabilirsiniz, nasıl katkı verebilirsiniz? 

Bu sürecin devamlılığını sağlayabilmek için Sarf malzemesi, Doğrudan İşçilik ve Operasyon giderlerini karşılayabilmek amacıyla nakit desteğe ihtiyaçları varmış.

Bunu iki şekilde yapabilirsiniz diyorar; 

1- İTÜ Arı Teknokent Bağış: OİB örneğinde olduğu gibi, belirlediğiniz bütçe kapsamında XX adet maske üretiminin maliyetine destek olabilirsiniz. Bunun için lütfen https://www.tridi.co/iletisim linkinden mesaj atın, yetkililer size dönecekler, tamamen yasalar çerçevesinde gereği yapılacak. 

2- Tridi’ye İş Desteği: Projenin yürütücüsü olarak, ticari faaliyetlerimizden oluşan tüm geliri Corona ile mücadele kapsamında kullanacağız. Bunun için, endüstriyel anlamda sunmuş olduğumuz 3D Baskı, CNC İşleme, Silikon Kalıplama ve Enjeksiyon Kalıplama hizmetlerimizden faydalanmak üzere siparişlerinizi bize yönlendirebilirsiniz. (Detaylar için: https://www.tridi.co/)
 



Buyrunuz Tridi.co'nun Yüz Kalkanı-Siperi daha doğrusu bir "birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için" hikayesi; 

Şu anda, öncelikle ön saflarda risk altında savaşan sağlık çalışanları için gereken, hayat kurtaran malzemeleri üretmeye, yeni şeyler bulmaya gayret ediyorlar. 1-2 ay önce akıllarına dahi gelmeyen konularda araştırıyorlar, öğreniyorlar, test yapıyorlar. İstanbul Kalkınma Ajansı desteği ile İTÜ Arı Teknokent tarafından 2019 yılında açılan İTÜ MAGNET FAB | TRİDİ'de adı üstünde, arı gibi çalışıyorlar. 

Son derece çevikler. A'dan Z'ye her türlü süreçte tam bir ekip bilinci ile el ele, beyin beyine, yürek yüreğe ortaya somut fayda koyuyorlar. Yüksek teknoloji kullanmaktan, 3D tasarıma, üretimden, montaja ve paketleyip, etiketlerine gönüllerindeki sevgiyi etiketlere yazmaya kadar, tamamen gönüllü olarak, cansiperane çalışıyorlar. Mühendislik de kargoculuk da yapıyorlar... Çünkü onlar tamamen insanlık için, toplumumuz için faydalı sonuca odaklanıyorlar... Onların hayata, geleceğe, birbirlerine, bizlere bakışı farklı. iyilik dolu gençler onlar...

Zamane gençleri farklı. Onlar az laf, çok iş çağının güzel gençleri. İyi ki varlar...




Salgın, hastalık ve risk sayıları artmaya başlayınca hemen harekete geçerler... 

Corona salgın tehlikesi yükselmeye, şüpheli hasta sayısı artmaya başlayınca, Yüz Kalkanı/Siperi denilen maskede büyük kıtlık olduğunu fark etmişler. Hemen Ar-Ge'ye girişmişler ve çok kısa sürede kullanılabilecek bir Corona Yüz Kalkanı/Siperi üretmeyi başarmışlar.  

Yakın müdahale ve özellikle de entübasyon denilen, ciğerlere tüp ile ulaşılıp, hava almasını sağlayan müdahaleler sırasında, doktor ve hemşirelerin yüzüne püsküren virüslü sıvılar, tükürük, kan vb. den korunmak çok önemli.  İşte Corona Yüz Kalkanı da denilen siper, özel maske, bu korumayı sağlıyor. 

İlk üretimi yapabildiklerini görünce, yüz kalkanını bir yandan kendileri deneyip, geliştirirken; bir taraftan da sosyal medya aracılığı ile çağrı yapmışlar. Bu ürünleri üretip destek olmak amacıyla hastanelere ücretsiz dağıtacaklarını ve COVID-19 ile mücadele kapsamında ürün geliştirmek isteyen herkese kapılarını açıp, ücretsiz tasarım ve prototipleme desteği vereceklerini duyurmuşlar. 

Duyuru, çığ etkisiyle Türkiye genelinde yayılmış ve binlerce sağlık personelinden talepler akmaya başlamış. 

Aynı şekilde, müthiş bir dayanışma ruhuyla ülkenin dört bir yanından, kişi ve kurumlardan da akı akın destek mesajları gelmiş. Tridi ekibi durumun ne kadar önemli ve ihtiyacın ne kadar büyük olduğunu anlayınca İTÜ Arı Teknokent yönetimi ile üretim merkezleri olan İTÜMAGNETFAB | TRİDİ’yi bu konuda koordinasyon merkezine dönüştürmüşler ki çalışmalar hızlansın.

Gelelim işin rakamsal boyutuna... İhtiyaç büyük!..
       
İlk acil ihtiyaç olan siperlerin ürün geliştirmesini, 5 hastanede test yaparak 1 gün içerisinde tamamlayıp seri üretime geçip, tüm malzemeleri en az 10.000 adet üretim yapacak şekilde temin edip montaj hattını kurmuşlar. Akabinde seri üretim yapmak için hazırlıklarını tamamlamışlar. 

Talep yönetimi için destekbizden.org isimli web platformlarını daha ilk siperlikleri üretirken duyurmuşlar. Sağlık çalışanı üzerinde hastane veritabanı olan siteye girdiğinde, hastanesini-bölümünü seçip, kayıt  oluyor ve ihtiyacını yazıyor.

Sistem üzerinden Siperlik, Cerrahi Bez Maske, Cerrahi N95 Maske, Tulum ve Ventilatör gibi tıbbi malzeme talepleri toplanıyor. Bu videoyu çektiğimiz 28.03 tarihi itibariyle platform üzerinde 30.000+ Siperlik, 4.000 bez maske, 2.000 N95 maske, 630 Tulum ve 25 ventilatör talebi vardı. Sonradan eminim bu sayı çok artmıştır. 

Emre, 6 günde 500+ siperliği 45 farklı hastaneye teslim ettiklerini anlattı. 28.03 itibariyle günlük üretimleri 300 adedin üzerine çıkmıştı. Tecrübe kazandıkça daha hızlı yapabiliyoruz, ayrıca katkılar da artıyor dedi. 



Gönderilerin tamamını şimdilik İTÜMAGNETFAB TRİDİ Koordinasyon Merkezinden yapıyorlar. Motor kurye ve kargo kullanıyorlar. Gelen taleplerin önceliklendirmelerini yaparken, İl Sağlık Müdürlüğü’nden bilgi alıyorlar. Ayrıca İstanbul’daki büyük hastanelerin idari kadrolarıyla da iletişim halindeler.  Yakın zamanda tüm dağıtım sürecini İl Sağlık Müdürlükleri veya benzeri devlet kurumları aracılığı ile yönetmeye başlayacaklarmış 

Platformun kullanımını da tüm paydaşlarına açacaklar. Medyadan da büyük destek gördüklerini, bu sayede ihtiyaç sahipleriyle daha çabuk buluşabildiklerini belirtiyorlar. 

Tüm bunları yaparken, hastanelerde oluşan diğer ihtiyaçlar için de hocaları ile iletişim halinde oksijen maskesi yapılması projesinin de prototiplerini tamamlamışlar. Ventilatör yedek parçalarının üretimlerini yapmışlar.

Tek bir ventilatörden farklı hastalara basınçlı oksijen dağıtmayı sağlayan bir aparatın testlerini yapmaktalar. 

Yanı sıra Global gelişmeleri takip edipi virüsle mücadelede sağlık personeline yardımcı olacak yeni projeler geliştirmeye devam ediyorlar.

Anlık ihtiyaç durumunda tüm altyapıyla karşılık vermeye hazır hale gelmeye çalışıyorlar. 

Sizin anlayacağınız gençler Corona'ya haddini bildirmek için tam bir seferberlik halinde koşturuyorlar. 

Kimler destek oluyor? 

Projenin desteklenmesi amacıyla kendi 3D yazıcılarıyla üretim yapan 30+ paydaşları varmış. Bu sayede kapasite sürekli olarak arttırilabiliyormuş

Bir yandan çeşitli kişi ve kurumlar, projenin bir ucundan tutmak için onlara malzeme gönderirken, bir yandan da gönüllü olarak çalışmalara katılıyor ya da yayılmasına yardımcı oluyorlarmış. 

OİB (Otomotiv İhracatçıları Birliği) ilk 2.500 siperliğin üretimine sponsor olmuş. 

Siperlik noktasında, sağlık personelinin ihtiyacı karşılanana kadar üretimle destek vermeye devam edeceklermiş ki bu adedin 50.000'lere ulaşabileceğini, belki de geçeceğini öngörüyorlar. 

Ekip, bir yandan yeni ürün geliştirmeye bir yandan da e hastanelerden gelen taleplerin üretimine yetişmeye çalışıyormuş.


Nasıl destek olabilirsiniz, katkı verebilirsiniz? 

Bu sürecin devamlılığını sağlayabilmek için Sarf malzemesi, Doğrudan İşçilik ve Operasyon giderlerini karşılayabilmek amacıyla nakit desteğe ihtiyaçları varmış.

Bunu iki şekilde yapabilirsiniz diyorar; 

1- İTÜ Arı Teknokent Bağış: OİB örneğinde olduğu gibi, belirlediğiniz bütçe kapsamında XX adet maske üretiminin maliyetine destek olabilirsiniz. Bunun için lütfen https://www.tridi.co/iletisim linkinden mesaj atın, yetkililer size dönecekler, tamamen yasalar çerçevesinde gereği yapılacak. 

2- Tridi’ye İş Desteği: Projenin yürütücüsü olarak, ticari faaliyetlerinden oluşan tüm geliri Corona ile mücadele kapsamında kullanacaklar. Bunun için, endüstriyel anlamda sundukları 3D Baskı, CNC İşleme, Silikon Kalıplama ve Enjeksiyon Kalıplama hizmetlerinizden faydalanmak isteyenler talepleri  https://www.tridi.co'dan iletebilirler.


 İTÜMAGNETFAB | TRİDİ hakkında...

Esasında Türkiye'nin fikirden ürüne dijital süreçlerle yürütülen en kapsamlı dijital üretim merkezi olmak için kurulmuşlar. Büyük, orta ve küçük ölçekli sanayiden endüstriye, öğrencilerden bireysel kullanıcılara kadar geniş bir kitleye prototipleme ve ön seri üretim konularında hizmet sunuyorlar. 

Üç boyutlu yazıcılardan lazer makinelerine, CNC makinelerinden silikon kalıplama makinesine kadar geniş bir makine parkurları, ortak çalışma ve üretim alanları ile ikincil işlem ve boya atölyeleri var.

Üretim merkezleri İTÜ Ayazağa kampüsü içinde bulunan 
Tridi.co2014 yılında bir grup genç mühendis tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteklediği projeleri hayata geçirmek ve inovatif yepyeni ürün, hizmet alanları açmak üzere kurulmuşlar. 

İki yıl süren Ar-Ge çalışmaları sonunda tridi.co web aracı ile geniş bir üretim ağını kullanıma (CNC İşleme, 3D Baskı, Silikon Kalıplama, Enjeksiyon Kalıplama) açmışlar.

******************

Ufuk Tarhan'ın T-İnsan kitabı için > http://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  LinkedInInstagram, FacebookYouTubeTwitter 'dan takip edebilirsiniz.