Üniversite tercih rehberi - Hangi bölümler ve meslekler önem kazanacak?
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

MUTLU EDERSEN BAŞARILI OLURSUN!..

Büyüterek okumak için aşağıdaki kupürlere tıklayın...




GELECEĞİN MESLEKLERİ İÇİN İLK ADIM; GELECEK ZAMANIN RUHUNU UZGÖRMEK!..
 
Geleceğin mesleklerinin neler olacağını düşünmek, kestirmek için öncelikle;  gelecek 10-15 yılda ve sonrasında tüm dünyada ve içinde yaşadığımız toplumda, çevrede gerçekleşmesi beklenen değişimleri, dönüşümleri uzgörebilmek lazım.
 
Çünkü meslekler, iş ve eğitim dediğimiz faaliyetler kendi kendilerine otomatik veya sabit bir düzenle değil, şimdiden çok, gelecek zamanın ruhuna göre gelişen, değişen, ihtiyaçlarımıza dinamik biçimde uyumlanarak şekilleniyor.
 
Oluşan yeni ihtiyaçları karşılayabilen çabalar, faaliyetler yeni meslekleri, iş alanlarını doğuruyor. Tarihte de her zaman demografik, ekolojik, ekonomik, teknolojik, sosyolojik, psikolojik faktörler geçerliliğini yitiren mesleklerin yok olmasına, yenilerinin doğmasına, var olanların başkalaşmasına neden olmuştur. Gelecek 10-15 yıl ve daha sonrasında da bu şekilde olacaktır.
 
YENİ MESLEKLERİ, YAKIN GELECEKTE OLACAKLAR ORTAYA ÇIKARACAK…
 


Ancak ve ancak yakın ve orta gelecekte nelerin, niçin, nasıl değişeceği, neleri etkileyeceği konusunda fikrimiz oluşursa gelecekte hangi alanların, mesleklerin yükseleceğini, hangilerinin öneminin azalacağını ya da yok olacağını da tahmin edebiliriz.
 
Ve buna göre de bu alanlarda iş görebilmek, geçimimizi sağlayabilmek için geliştirilmesi gereken bilgi, beceri, donanım ve yetkinliklere odaklanarak onlar için hazırlık yapabiliriz.
 
Gelecekteki işimiz için hazırlanır, çocuklarımıza akıllıca rehberlik eder, eğitim alır-verir, deneyimler yaşar,  buluşlar yapar, öğrenir, yepyeni alanlar, meslekler geliştirebilir; gelişenlere adapte olabiliriz.
 
O yüzden bu dönemin gençlerinin ve ebeveynlerinin şu gerçeği kabul etmesi gerekiyor;
 
Henüz yeni meslekleri bilmiyoruz, çünkü aşağıda listelediğimiz ve doğru-normal bildiğimiz, kabul ettiğimiz her şeyi tüm alışkanlık, ihtiyaç ve tercihlerimizi değiştirecek güçteki alanlarda tam bir geçiş,  transformasyon hatta başkalaşım yaşamaktayız.
 
Ve daha hiçbir şey kristalize olmadı, netleşmedi. Büyük değişimlerin ayak seslerini duyuyoruz. Üstümüze bir şeylerin geldiğinin farkındayız ama henüz kapıyı açıp içeri girmiş değiller. Kapının önünde uğultu, takırtı, patırtı yapan bir kalabalık gibiler.  O yüzden sabırla hazırlanmalıyız. Mesleklere değil, kapıyı açıp, içeri, hayata, işlere sızdıklarında onlara adapte olabilmek için kabiliyetlerimizi, kişisel becerilerimizi, anlamlandırma, çalışma, disiplin kapasitemizi yükseltmeye odaklanmalıyız. 
 
10-15 YILDA HERŞEYİ BAŞTAN AŞAĞI DEĞİŞTİRECEK, ALT ÜST EDECEK BELİRLEYİCİLER:
 


Dijitalleşme, sanallaşma, yapay-zeka, giyilebilir teknolojiler, şeylerin interneti,  robotlaşma, hologram, nano, genetik, yenilenebilir enerji  devrimi, uzayın keşfi, insansız araçlar, 3 boyutlu görüntüleme, modelleme, baskı teknolojileri, 5G ile 1000 kat daha hızlı data erişiminin başlaması, blockchain’le aracıların, bitcoin’le klasik ticareti ve paranın ortadan kalması gibi gelişmeler katlamalı bir artışla hayatımıza girmeye hazırlanıyor, yaygınlaşma süreci eli kulağında, ilerliyor.  
 
Durum böyle iken işlevsizleşmiş mesleklerin ve onlar için alınan-verilen eğitimin gereğinden fazla, bilinçsizce önemsendiğini düşünüyorum. Gelecekte başarılı olmak isteyenler, insanları özellikle de gençleri ve aslında hepimizin geleceğini son derece olumsuz etkileyen bu “meslek” takıntısından kurtulmalı!
 
10-20-30-40 yıl içinde adım adım beynimizin dahi internete bağlanabildiği tamamen mobil, her an ve çok yüksek hızda bağlantılı, robot ve yapay zeka gibi biyolojik olmayan akıllı varlıklarla, dış zeka ile bir arada yaşayıp, çalıştığımız yepyeni bir dünyaya, hatta Uzay Çağına adım atacağımız, büyük ihtimalle Mars’ta Koloni kuracağımız ve minimum 130 yaşında insanların hala aktif olduğu bir dünyada yaşayacağımız belli.
 
MESLEK TAKINTISINDAN KURTUL, BEYNİNE RESET AT!..
 
O halde her yerde, her zaman, her ortamda; insan-robot-yapay zeka-her ekiple üretmek, derinleşmek istediğin konu, kafana taktığın insanlık problemi için ölünceye kadar çalışmaya hazırlan!
 
Geleceğin iş dünyasında sadece meslekler değil, çalışma modelleri de farklılaşacak. Hiyerarşik yapılarda, sabit maaşla, belirli ekiplerle, belirli yerlerde, mesai temelli vb. çalışmak, makam, rütbe gibi unsurlar yerini esnek, akışkan, işin gereğine göre şekil alabilen dinamik, holoktratik geçici takımlara, proje ekiplerine bırakacak.
 
Yakın gelecekte bireyi, “kimin ne işe yaradığı, hangi konuda uzman olduğu ve hangi projelerde başarılı olduğu, yer aldığı, alabileceği” diplomadan, bir meslek adından vb. daha önemli kılacak.
 
İş hayatında asıl önemli olan ne öğrendiklerinden ziyade öğrendiklerini, akıllarını, kendilerini, olanak ya da olanaksızlıkları, teknolojiyi nasıl kullandıkları, bu doğrultudaki becerileri ve derinleştikleri alanlar olacak.
 
GELECEKTE İŞ BULMA SIKINTISI ÇEKMEYECEK 5 ALAN, BECERİ:
 


1.  Bilgisayar programcılığı, mühendisliği, developer’lık yani kodlama yapabilmeyi, algoritmik analiz, kurgu yapabilmeyi sağlayacak tüm meslekler bence açık ara joker gibi ve altın bilezik diyebileceğim kıymettedir. Bir numaraya koyuyorum. Uzaktan, yakından ilintili, ilgili bölümlere balıklama atlayın diyorum...
 
2.  İkinci sıraya “Grafik, Görsel, Dijital, Endüstriyel Tasarımcılığı” alıyorum. Yukarıda anlattığım gibi, kodlanan ve dijitalleşen her şeyin bir de şekle, şemaile  bürünmesi,  görsellik  kazanması gerekecek. Tüm kodlanan “şeyleri” 3 boyutlu,  hologramlar, sentetik, akıllı malzemeler, organlar kullanılacak. Bunların modellemelerinin vb. yapılması gerekecek. Peki kim yapacak bunları? Tabii ki grafik, görsel,  dijital tasarımcılar...  
 
3.  Ses, müzik, tat, koku, kısacası “5 duyu ve duygu” tasarımcıları “beyin uzmanları”daha doğrusu her kategoride “Tasarımcılık, Toparlayıcılık / Aggregator’lık” müthiş önemli olacak, çünkü yukarıdaki iki önemli alanın yarattıklarını tamamlayacak sese, müziğe ve onların tam yerli yerine konulmasına, beyinlere erişmesi için uygun hale gelmesine ihtiyacımız olacak. Bu konuda uzmanlar olmaksızın diğer ürün ve hizmetler tamamlanamayacak. Yerinde kullanılan bir “tıss...” sesi, bir koku, bir tat, bir tasarım detayı, eklenen bir akıl zerresi bile tüm olayı değiştirecek...

4.  Aslında yukarıdaki üç alanın bir işe yaraması, bir ihtiyacı çözmesi, duygulara erişim için her daldaki sanatçıların, sporcuların yıldızı müthiş parlayacak. Müzisyen, ressam, heykeltıraş, senarist, hikâyeci, editör gibi mesleklere, becerilere sahip, sanatçılar atölyelerden, stüdyolardan ofislere hızlı geçiş yapacaklar. Tabii onların da “dijital, teknolojik, algoritmik kafa” ile düşünebilenleri daha çok öne çıkacak.

5.  Fütüristler, Gelecek Tasarımcıları, Gelecek Bilimcileri, Gelecek Stratejistleri, Gelecek Senaristleri, Kurgucuları her kurum için giderek hayati önemde ve vazgeçilmez alanlara dönüşecek. Çünkü tüm diğer alanların sürekli gelişmesi, senaryolar, olasılıklar kurgulanması gelecekçilerin radarında olacak.
Kuşkusuz mühendislik, hukuk, doktorluk, eczacılık, mimarlık vb. meslekler yine geçerli olacak
ancak yeniçağa, dijitale ve teknolojiye, yukarıdaki becerilerle beraber adapte olabilmişlerse...

******************

Ufuk Tarhan'ın T-İnsan kitabı için > http://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)

Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  Twitter, Instagram ve Facebook dan takip edebilirsiniz.