Webb Uzay Teleskobu evrenin sırlarını açığa çıkaracak
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Webb Uzay Teleskobu evrenin sırlarını açığa çıkaracak...




James Webb Uzay Teleskobu projesi, Dünya atmosferinin dışında 31 yıldır çalışan Hubble Uzay Teleskobu’nun yerini almak ve evrenin sırlarını aydınlatmak üzere NASA'nın başkanlığında 15 farklı devletin, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı'nın ortak yürüttüğü bir projedir. iş birliği çerçevesinde 1989 yılında başlatıldı.   

Aslında çalışmalar başladığında 2007’de fırlatılması planlanmıştı ancak projenin sıfır hata toleransı ile hiç aksaksız yürümesinin zorunlu olması ve ilerledikçe çıkan binlerce önemli detay ve karmaşık tasarımı nedeniyle fırlatma bugüne kadar defalarca ertelendi. Verilen son tarih 22 Aralık 2021 idi. O da iptal edildi ve 25 Aralık 2021 son, kesin fırlatma tarih olarak duyuruldu ve  başarıyla fırlatılabildi. Webb teleskonuna dair tüm detayları güncel olarak Nasa'nın bu sitesinden alabilirsiniz. Ben yine de size kısaca “Bu teleskop neden bu kadar önemli?” ona dair bazı özet bilgiler aktarayım;  

Neden bu kadar önemli?


The image is divided horizontally by an undulating line between a cloudscape forming a nebula along the bottom portion and a comparatively clear upper portion. Speckled across both portions is a starfield, showing innumerable stars of many sizes. The smallest of these are small, distant, and faint points of light. The largest of these appear larger, closer, brighter, and more fully resolved with 8-point diffraction spikes. The upper portion of the image is blueish, and has wispy translucent cloud-like streaks rising from the nebula below. The orangish cloudy formation in the bottom half varies in density and ranges from translucent to opaque. The stars vary in color, the majority of which, have a blue or orange hue. The cloud-like structure of the nebula contains ridges, peaks, and valleys – an appearance very similar to a mountain range. Three long diffraction spikes from the top right edge of the image suggest the presence of a large star just out of view. For more details, download the Text Description.
Görsel kaynağı : Gallery (webbtelescope.org)
 - Bu linkten Webb Teleskobundan gelen en son görselleri izleyebilirsiniz.


 - Webb, Hubble teleskobundan 100 kat daha güçlü. Kızılötesi ışıkta gözlem yapabiliyor. Bu da onu bir nevi zaman makinesine dönüştürüyor çünkü 13,5 milyar yıl öncesini, yani evrenin yeni oluştuğu zamanı gözlemleyebilecek kadar güçlü bir cihaz.  

- Bu gücün sebebi, Webb’in, gök cisminin Dünya'ya ulaşma süresi uzayan ışığına yani "zamanda geriye bakabilmesi".  Bu sayede insanlık ilk kez galaksilerin, yıldızların, gezegenlerin nasıl oluştuğunda dair bilgi sahibi olacak ve milyarlarca yıl önce evrenin doğduğu ilk zamanları gözlemleyebilecek.  

- Projede bu güne kadar 10 binden fazla kişi çalıştı ve bütçesi neredeyse 10 milyar dolara ulaştı. Webb, NASA'nın en uzun süren projelerinden biri.  


- Webb, neredeyse bir basketbol sahası büyüklüğünde. Bir arı peteğini andıran tasarıma ve altın kaplamalı 18 tane altıgen aynaya sahip. Bu aynalar, saç teli kalınlığının 10 binde 1’i hassasiyetle bağımsız olarak hareket edebiliyorlar ve gece görüşü kameralarında olduğu gibi çok düşük ısıyı  bile yakalayabiliyorlar.  



Fotoğraf: https://bit.ly/3piAicO 

Yaşanabilir başka gezen var mı , ona bakacak? 

- Uzmanlar Webb’in önceki uzay teleskobundan neden çok daha güçlü olduğunu şöyle açıklıyorlar; halen astronomi bilimine çok önemli bilgiler kazandıran, dünyaya, evrene dair bugünkü bilgilerimizin oluşmasını sağlayan en önemli araçlardan biri olan emektar Hubble uzay teleskobu, 2.4 metre çapındaki bir gözle yerden 500 km yukarıdan bakıyor iken Webb uzay teleskobu bunu, 6.5 metre çapında çok daha büyük bir gözle, 1,5 milyon km uzaktaki ( bu uzaklık, Dünya ile Ay arasındaki uzaklığın dört katıdır) uzay boşluğuna bakarak yapacak. Ve muhtemelen evrene, dünyanın oluşumuna dair bildiğimiz pek çok şey bir kez daha değişecek, gelişecek.    

Özetle,  Webb Teleskobu, galaksilerin nasıl oluşup geliştiğini araştırırken Güneş Sistemi'mizdeki gezegenlerin fotoğraflarını çekecek, ötegezegenlerin atmosferlerini araştırıp, kimyasal yaşam izleri arayacak. Oksijen miktarını ölçerek yaşanabilir gezegenler bulmaya çalışacak!  

Bu linkten en güncel bilgileri alabilirsiniz. 


Bu blog Posta Gazetesi için yazıldı. Buradan tamamı okunabilir.

                                 
******************

Ufuk Tarhan'ın “Yarının İşini Yarına Bırakma” kitabı için > https://yarininisiniyarinabirakma.com/

Ufuk Tarhan'ın “T-İnsan” kitabı için > https://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  LinkedInInstagram, FacebookYouTubeTwitter 'dan takip edebilirsiniz.