Yapay zeka yüzünden ortaya çıkacak yeni işler...
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Yapay zeka yüzünden ortaya çıkacak yeni işler...


 
Teknolojinin, otomasyonun, yapay zekânın bir sürü işi ortadan kaldıracağından artık hepimiz eminiz ve bu yüzden tedirginiz. Hangimizin işi daha önce yok olacak, hangimiz işsiz kalacağız? Hangi şirketler, iş kolları, ürünler, hizmetler ve markalar tarihe karışacak? Yok olmamak için kurumsal ve bireysel ölçekte neler yapmak gerekiyor?
 
Bu konularda tüm dünyada, her kesimde stres, kaygı ve merak seviyesi oldukça yüksek…
 
Ve en çok odaklanılan soru da AI yani Artificial Intelligence / Yapay Zeka nedeniyle henüz ne olduklarını bilemediğimiz bir çok yeni işin de ortaya çıkacağı ve onların hangileri olacağı?..
 
Accenture PLC’nin 1.000 büyük şirketin katılımıyla yaptığı Global bir araştırmadan, çıkan sonuca göre firmalar hali hazırda yapay zekâyı ya kullanmaya başlamış ya da test ediyor.
 
Çalışmadan anlaşılan bir diğer önemli şey de bu çalışmaların mevcut kadroları yerinden etmediği, yeni açılan rollere yeni insanların atandığı oldu. Şirketler, yeni işlerin, teknolojinin öncekilere benzemeyen yetkinlik, beceri ve eğitimdeki insanları gerektirmesinden dolayı yeni açılan pozisyonlara yeni insanların alınmasını tercih etmek zorunda kaldıklarını belirtiyorlar.
 
Araştırma sonuçları yapay zekâya odaklanan şirketlerin üç yeni kategori altında toplanabilecek yetkinlikte insanlara ihtiyacı olduğunu belirtiyor ve onları da şu şekilde sıralıyor;
 
Empathy Trainers – Empati Eğiticileri
 
Bunlar yapay zekâ konusunda uzman olan, bu alanda çalışacak ekiplere yapay zekânın algoritmasını, haberleşme protokollerini, insan davranışlarının nasıl kopyalanması gerektiğini, müşteri ilişkileri chatbot’larını oluşturmayı vb. son derece karmaşık bilgileri öğretenlerden oluşuyor. Görevleri yapay zekânın tasarım ve kodlaması yapılabilsin diye insanların etkileşimlerinin yapay zekâya aktarılabilecek hale gelmesini sağlamak.
 
Explainers – Açıklamacılar
 
Teknolojistlerle iş liderleri arasındaki kopukluğu bağlamak, anlayış, algı, bilgi açığını kapatmak ve yapay zekânın karmaşıklığını basitleştirip, netleştirerek anlatmaktan sorumlu olan açıklamacılar özellikle etik kuralların kurgulanmasında çok önemli rol oynayacaklar. Yapay zekânın algoritmasındaki bir hata nedeniyle ortaya çıkabilecek olumsuz sonuçları açıklamak da bir anlamda adli otopsi uzmanlarına benzeyen açıklamacıların alanına girecek.
 
Sustainers – Sürdürücüler
 
Bu kategoride çalışacak insanlar, sürekli olarak yapay zekâdan kaynaklanan sorunları minimize etmekten ve zaman içinde oluşabilecek yeni sorunların en çabuk şekilde aşılmasını gözetmekten sorumlu olacaklar. Yapay zekâ yaygınlaştıkça ve kullanımı arttıkça kuşkusuz yepyeni komplikasyonlar, aksaklıklar da gelişecektir. İşte sürdürücüler hem etik hem teknik açılardan en uygun, en adil, en şeffaf çözümlerin oluşması için bir anlamda bekçi, denetçi, ombudsman gibi görev yapacak kategoriye giriyorlar.

Yapay Zekâ yüzünden oluşacak yeni iş/görev kategorileri:


Tüm bunlardan şunu anlıyoruz o zaman; gelecekte yapay zekâ giderek artan oranda kendi kendini yönetir hale gelecek, fakat o zamanlara kadar insani değerlerin bekçiliğini hala organik insanların yapmaları gerekecek… Korkmayın, işsiz kalmak yok, farklı işler yapmak varJ  (Kaynak: MITSloan)

******************

Bu yazı Platin Dergisi için yazılmıştır.  @PLATINDERGI  Orijinal yazıyı okumak için aşağıdaki kupüre tıklayınız;


 

******************

Ufuk Tarhan'ın T-İnsan kitabı için > http://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)

Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  Twitter, Instagram ve Facebook dan takip edebilirsiniz.