Yarının İşini Yarına Bırakmayın!
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

 Yarının İşini Yarına Bırakmayın!



- Sizi biraz tanıyabilir miyiz, fütürizm akımı ile tanışma evrenizden bahsedebilir misiniz?

ODTÜ Ekonomi (Ekonometri) bölümü mezunuyum. Uzun yıllar bilişim, telekom sektörlerinde üst düzey yöneticilik yaptım. 1995’te Bilişim Sektöründe çalışırken, bir yurt dışı seyahatimde hava alanında beklerken unutulmuş “The Futurist” dergisi sayesinde tanıştım. Kendimi o dergiyi okuduğum anda Fütürist olarak görmeye başladım. Sonra da üzerinde çok çalıştım tabii. Evet, odaklandığım alandan, gelecekle ilgili çalışmalar yapmaktan ve Fütürist bir T-İnsan olmaktan çok memnunum.

- Tüm dünyada hızla büyüyen bir akım fütürizm nedir? Siz bu hızlı büyümeyi neye bağlıyorsunuz?

Gelecekten sorumlu olduğumuz bilincinin yükselmesine bağlıyorum.

İnsanlar giderek artan oranda birbirimize, doğaya saygılı, barışçıl, duyarlı varlıklara dönüşmemizin önemini, buna zorunlu olduğumuzu daha fazla fark ediyorlar. Hepimiz yorgun ve moralsiz hissediyor, böyle bir dünyanın özlemini çekiyoruz. Neredeyse insan dahi yapabilmek noktasına geldiğimize göre, aslında bunu yapabileceğimizi, çok daha iyi bir dünya, yaşam modeli yaratabileceğimizi de uzgörüyoruz. Fütürizm işte tam da bu noktalara dokunuyor. Fütüristler tüm bunların hayal edilmesine, planlanmasına, yaşanmasına katkısı olacak bilgi ve hizmetleri üretmeye çalışıyorlar.

- Dijital insan diye bir kavramınız var. Dijital insan nedir?

Biyolojinin bile dijitlere dönüştürülebildiği bir çağdayız. İnsan, hayvan ve canlılara dair gen haritaları epeydir bir bilgisayarda dijitlerle ifade edilebilir halde. Hem kendisi ile hem de dış dünyadaki her şeyle ilgili soyut-somut tüm bilgilerin dijitlerle ifade edildiği bir dünyaya adapte olmuş insanı kast ediyorum. Dijital dünyanın dilinden anlayan, dijit üreten, kullanan ve icatlar yapan, neredeyse yaşsız, cinsiyetsiz yepyeni bir insan formundan bahsediyorum.

Google’a aradığımızda 3D hologram görsellerimizin, vesikalık fotoğrafımızın yerini aldığı yeniçağın insanından bahsediyorum.

Vücudunda sağlık ya da iş/yaşam amaçlı fonksiyonel chip'ler, çeşitli akıllı cihazlar, organlar olan; “Artırılmış Siber İnsan - Augmented Cyber Human” dan bahsediyorum.
 
- Size geleceğiyle ilgili kariyer planlamasına gelen kişilere nasıl bir yol gösteriyorsunuz?

Geleceğe doğru olan yolu gösteriyorum. Geleceği el feneri ile hatta projektörle aydınlatarak, gelecekle gelenleri görmelerine yardımcı olmaya çalışıyorum.

“Gelecekte ne olacak bilemiyoruz, bu yüzden ne yapacağımızı da bilemiyoruz!” dönemleri geride kaldı. Gelecek nasıl gelmekte olduğunu enikonu açık etmiş durumda. Danışanlarımın öncelikle bunu fark etmelerini önemsiyorum. Yanı sıra kendilerini iyi analiz etmeleri için destek oluyorum. Kendileri ve gelecek hakkında toparladıkları bilgileri kullanarak “gelecekteki ben” üzerinde çalışmaları için T-İnsan modelimi öğretiyorum. Gerisi çokça çalışma, disiplin ve revizyon, hayal kurma vb.

- Günümüzden farklı olarak gelecekte girişimcileri neler bekliyor sizce? Nelere hazırlıklı olmaları gerekiyor?

Gelecekte hiçbir şey beklemiyor. Her şeyden önce bu bakış açısı değişmeli. Gelecek, içinde bizim de ilerlediğimiz, sürekli değişen bir süreç. Ve bu değişimin merkezinde de teknoloji kullanarak verimlilik, fayda artışı var. Girişimcilik yenidünyanın asli iş yapma modeli. Onun için herkes girişimci olmak zorunda kalacak zaten. Birkaç mecburi hazırlık alanı sıralayacak olursam;

Geleceğin girişimcileri; über yaratıcı, çok ileri teknoloji bilgi ve kullanma becerisine sahip, otodidakt, hibrid ve küratör; çevik (agile), doğaya ve insana duyarlı çözümlere odaklanan “iyi insanlar” olmalılar. 3D, Hologram, VR/AR/XR, Yenilenebilir Enerji, Robotlar, Yapay Zeka, Veri Analitiği , Deneyim Odaklılık, Blockchain, kripto para vb. gibi araç ve yöntemleri işlerinin doğal bileşeni haline getirebilmeliler.

- Fütürizm ile ilgili yaptığınız çalışmalarda hangi disiplinler size destek veriyor?

Hepsi… Tüm disiplinler birbiri ile bağlantılı ve etkileşim içinde. O yüzden tüm disiplinlerden besleniyoruz.


- Sizce Türkiye'nin pozitif bir gelecek yakalaması adına işe nereden başlanması lazım?

Türkiye’mizin, her şeyden önce nasıl bir ülke olmak istediğine karar vermesi gerekiyor. Yeni ve tüm ülke tarafından paylaşılan, “21. Yy da atak yapan Türkiye” hedefine kitlenmemiz lazım ve bizim ulus olarak bu dönüşme hamlesinin detaylarını bilmemiz, benimsememiz gerekiyor.

Tabii ki her halükarda “eğitim, bilim teknoloji, sanat ve etik” konularında seferberlik ilan etmemiz şart. Bizi biz yapan değerlerimizi, Atatürk ilkelerimizi yeniden hatırlayıp, içtenlikle, özü-sözü doğru, dürüst, eşitlikçi, adil, disiplinli, çalışkan büyükler, ebeveynler olmamız gerekiyor ki çocuklar rol modellerinden bunları öğrensin, bunları kopyalasınlar. Çünkü gelecek onlarla gelecek…

- Gelecekte bizi hangi teknolojiler bekliyor?
Gelecekte bekleyen bir şey yok. Işık hızıyla gelişen ve yaygınlaşmak üzere en fazla 5-10 senesi kalmış teknolojiler var. Hemen tamamı da Nano ve Genetik teknolojilerden tahrik alıyor.

3D, Hologram, Teleportation, AR/VR/XR (Arttırılmış / Sanal / Genişletilmiş Gerçeklik), Yapay Zeka, Robotlar, RPA (Robotik Sistem Otomasyonu), İnsansız araçlar, Drone Teknolojileri, Yenilenebilir enerji, 5G, Kuantum Bilgisayarlar, Blockchain, Kripto para, Drone Teknolojileri artık eli kulağında olanlar.

Özellikle uzay ve havacılık alanındaki gelişmelerden kaynaklanacak, şu anda bilemediğimiz pek çok yeni teknoloji ve uygulamayı ise pat diye kucağımızda bulmaya da hazır olmalıyız…

-Şirketlerin geleceğe nasıl hazırlanması gerekiyor? Bu konuda tavsiyelerinizi alabilir miyiz?

Gelecekte de var olmak isteyen şirketlerin yoğun biçimde hizmet verdikleri, vermeyi isteyecekleri alanların gelecekte alacağı hale göre senaryolar üretmeleri ve çok yoğun ve atik biçimde yepyeni vizyon, tasarım ve strateji çalışmaları yapmaları, hedef koymaları ancak esnek de olmaları; buna göre dijital transformasyon ve teknoloji/makine ve iş gücü stratejilerini oluşturmaları gerekiyor.

Bu şirketlerin mutlaka gelecek ve dönüşümden sorumlu bir ekip kurmaları lazım. Bu ekibin başında şirketin sahibi, CEO’su vb olmalı. Bu arada “alırım bir dijital dönüşümden sorumlu executive, tutarım büyük, afili bir danışmanlık şirketi, onlar halleder!” dönemi bitti, hatırlatırım. Herkes ama herkes dönüşüm askeri olabilmeli.

Hibrid yürüyüşle geleceğe çok odaklı, sistemli ve kararlı hazırlık yapmayanlar büyüklükleri ve geçmişleri önemli olmaksızın batarlar. Her dönüşüm döneminde olduğu gibi, ayak uyduramayan oyundan çıkar.

- Hem sosyal ilişkilerde hemde profesyonel hayatta oyunun kuralları hızla değişiyor. Sizce hayatta kalmanın ve gelecekte başarılı olmanın sırları nelerdir?
 
Fütürist bakış açısı ile ilerlemek, Uzgörülü bakışla, Hibrid/Otodidakt/Küratör yapıyla, teknolojiyle bütünleşmiş, yaratıcı, tasarımcı, proje odaklı, yetkin, yenilikçi, holokratik organizasyonla çalışan, T-İnsan’lardan oluşan T- Şirket olmak.
 
- Y kuşağı değişimle çok iç içe büyüdüğü için geleceğe adapte olma konusunda pek zorluk yaşamıyor. Peki ya X kuşağı? Örneğin, çoğu yönetici Y kuşağı mentorlardan sosyal medya ve dijital dünya ile ilgili yardım alıyor. Sizce X kuşağının gelecekteki iş yaşamına ve sosyal hayata daha kolay adapte olabilmesi için neler yapması gerekir?
 
Adaptasyon için, gelecekte de işim olsun hem de başarılı olayım diyen herkesin “T-İnsan” ı okuması, T-İnsan’laşması versiyonunu yükseltmesi, senkronize olması gerekiyor, daha doğrusu bu şart...
 
İnanın daha uzun uzun “meli-malı” diye cümlelerle satır kalabalığı yaratmaya gerek yok. Durum çok net!..
 
X’lerin ama aslında Y’lerin de çok acilen kişisel evrim planlarını yapmaları ve aksiyonlarını hayata geçirmeleri gerekiyor.
 
- Son olarak İnci’den dergisi okuyucularına neler söylemek istersiniz?
 
Yarının işini yarına bırakmayın!”. Yukarıda yazanları ciddiye alın ki Gelecek Güzel Gelsin…Hepimiz için…

 
Bu yazı İnciden Dergisi için yazılmıştır.

Orijinal yazıyı okumak için aşağıdaki kupüre tıklayınız.


 


******************

Ufuk Tarhan'ın T-İnsan kitabı için > http://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  LinkedInInstagram, FacebookYouTubeTwitter 'dan takip edebilirsiniz.