Yükselişi Önlenemeyecek Çok Önemli Yeni Trendler...
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Yükselişi Önlenemeyecek Çok Önemli Yeni Trendler...



Dijitalleşmenin yaygınlaşması ile giderek gelişen GIG* Ekonomisi iş güvenliği, işin ve mesleklerin geleceği gibi açılardan sorgulansa da hızlı gelişimini sürdürüyor. Pek önlenebileceği de düşünülmüyor.
 
Granted, Uber, BlaBlaCar, Airbnb, Etsy, TaskRabbit  ve http://www.GIG.com/ gibi platformların büyüme hızları, ürün-hizmet çeşitliliklerine ve yarattıkları milyarlarca dolarlık ekonomiye bakılınca bu tahmin güçleniyor. İnsanlar giderek artan oranda çeşitli, tercihe ya da zorlayıcı nedene bağlı olarak tam zamanlı / full time çalışmak yerine GIG’lerde çalışmayı tercih ediyor veya kabulleniyor. İnsanlar ürünlere, elemanlara sahip olmak, sabit maaşlı, vergili kontratlarla işçi çalıştırmak yerine; geçici, kiralık, paylaşım gibi pek çok yeni alış-veriş-istihdam modeli geliştiriyor.


* GIG; Kısa süreli iş alan, sahneye çıkan müzisyenler için kullanılan GIG artık tüm sektörlerdeki, geçici, kısa süreli, freelance işler için de kullanılıyor. 
 
Peer-To-Peer (P2P) – Akrandan Akrana Pazarlama
 
Dijital yetkinliklerin artması, sınırsız inovasyon olanağı ile birleşince GIG’ler Peer-To-Peer (P2P) / Akrandan Akrana pazarlamaya giden yolları da ardına kadar açıyor.
 
Bir yere arabanızla gidiyorsunuz, benzin parasını paylaşmak, yalnız gitmemek için birisini/lerini arıyorsunuz ya da tam tersi arabası ile sizin gideceğiniz yere gidecek birisini arıyorsunuz işte bu buluşmayı sağlayan P2P ağları oluyor. Ya da yemek yapıyorsunuz, yemek almak isteyenlere bu şekilde ulaşıyorsunuz. Çocuk bakıyorsunuz, çocuğuna bakıcı arayanlara da aynı yollardan erişebiliyorsunuz. Akrandan Akrana pazarlama; aracısız, direkt birbiri ile iş yapmak oluyor. Bu tür işlerin yarattığı ortam da GIG ekonomisi deniyor.

 
Örneğin; ELance, Upwork gibi GIG Pazaryeri sitelerinde yazılımcı, tasarımcı, editör, tercüman vb. bulabiliyorsunuz, hem de çok çok uygun bütçelerle. GIG ekonomisinde iş yapmak için dürüst, güvenilir ve herhangi bir konuda becerikli olmak gerekiyor. Bu niteliklerde işinin ehli kişiler kısa süreliğine yukarıda bahsettiğim sitelerden rahatlıkla şoför, otelci, bir projede tasarımcı, ressam, yönetmen, senarist, eğitmen vb. olarak GIG bulabiliyor. Şimdilik İngilizce bilenler daha şanslı tabii. Ancak yerel uygulamalar ya da otomatik tercüme opsiyonları çıktıkça, geliştikçe bizde de bu trendin yayılması, GIG ekonomisinin gelişmesi kaçınılmaz görünüyor.
 
Şimdi büyük markaların, şirketlerin gelişen P2P’i görüp, Peer Army / Akran Ordusu denen iş birliklerini nasıl müşterisine, kendisine, çalışanlarına ve hizmet/ürün satanlara yararlı, ortak menfaat üretir halde kurgulayacak, ona çalışması lazım.

 
Kendini Gerçekleştime, Sosyal Gerçekleştirmeye dönüşüyor…

İnsanlar kendilerini suçlu hissetmeyecekleri yeni bir tüketim modeli bulmak için epeydir çabalıyorlar. Çünkü çevreyi, insanı tüketen tüketici modelinden son derece rahatsızlar. Bu yüzden Anti-Tüketim kampanyaları, ekonomik sıkıntılar ve işsizlik oranlarının yükselmesi ile paralel artış gösteriyor. 
 
Son yıllarda gelişen ve çevreye zarar vermeyen, aksine insanlara, tüm canlılara ve doğaya duyarlı, kaynakları etkin, sürdürülebilir ve adil kullanan, ortak değerlerde buluşmak isteyen, iyi birer birey olarak “Kendini Gerçekleştirme” eğilimleri P2P ile “Sosyal Gerçekleştirmeye” dönüşmeye başlamış durumda…
 
Tüketiciler şimdi de markalarından, bu trendi kaldıraç etkisi ile yükseltecek uygulamalar, inovasyonlar bekliyorlar. Dev firmaların P2P’in gücünden yararlanarak duyarlı, sorumlu markalar, firmalar haline gelmesini, pozitif tüketimi ve karşılıklı faydayı benimsemesini, oyuna dahil olmasını umuyorlar.

 
İş dünyasının kural ve yapıları yıkılıyor…
 
Demokratikleşen inovasyon, startup kültürü, sahip olmak yerine katılım ve paylaşım yaklaşımı milyonlarca insan için P2P’e yepyeni olanaklar sunuyor. Yeni teknolojiler, iş modelleri, hızla değişen daha da değişeceği açıkça uzgörülen koşullar; mevcut işleri, meslekleri pek çok kişi için güvensiz kılıyor. Herkes yeni arayışlar içine giriyor ve eşitsizliği, fırsat boşluklarını ortadan kaldıran P2P ekonomisinde kendine yer açmaya gayret ediyor.
 
Amerika’nın istatistik enstitüsü diyebileceğimiz merkezden yapılan açıklama,  geçen yıl Self-Employed denen ve kendi kendine çalışan kişi sayısının 1 milyonu aştığını gösteriyor.  İnsanlar yıllardır söylediğim gibi sabit ücretli, maaşlı çalışma modelinden; becerisini pazarlayabileceği, kiralayabileceği, paylaşabileceği, kısacası kendi kendisine iş yaratacağı, kendisi gibi olanlarla buluşabileceği para kazanıp, kazandıracağı GIG ekonomisine, P2P modeline doğru hızla kayıyor.

 
Düzensiz, gayri resmi ekonomik faaliyetler organize oluyor…
 
P2P’deki gelişmeler yalnızca gelişmiş ve dijitalleşmeye daha erken geçmiş, teknolojiyi yoğun kullanan ekonomilerde değil; nakit para ile pek çok irili ufaklı işin yapıldığı, gelişmekte olan ekonomilerde de çok önemli bir trend, fırsat...
 
Çünkü; yeni gelişen dijital platformlar sayesinde gelişmekte olan ülkelerde zaten yapılagelmekte olan küçük çaplı ve insanlar arasındaki direkt alış verişler de organize olabiliyor. Hem hizmet ve ürün almak isteyenler hem de ürün ya da hizmet sunan bireyler için daha kolay ve sağlıklı erişim olanağı sunuyor.
 
Bisikletle yapılan teslimatlar, güzellik uzmanları, yemek pişirenler, masaj yapanlar, çocuk bakanlar, köpek gezdirenler, fason el işçileri, dikişçiler, kesimciler, yaşlı ya da hasta bakıcıları vb. yüzlerce, belki de binlerce iş P2P sayesinde organize olma imkanına kavuşuyor.
 
Sonuç; İş dünyası, iş yapma, pazarlama, alma, satma modelleri baştan aşağı değişiyor, yıkılıyor ve yerlerine yenilerinin temelleri atılıyor… Tüm iş dünyası oyuncularının, sektörü ve rolü fark etmeksizin bu trendleri çok ama çok iyi anlaması ve dönüşüme nasıl ayak uyduracağını ya da öncü olacağını şimdiden belirlemeye çalışması şart…

 
Bu yazı İnci Akü'nün blogu için yazılmıştır. 

******************

Daha iyi bir gelecek için hizmetlerimiz hakkında bilgilenmek, 
Seminer-Workshop-Moderasyon-İçerik-Etkinlik Kurgusu vb. talepleri için görüşmek, 
Özel-özgün çalışmalarla işinize, hayatınıza dair iyileştirmeler yapmak üzere
 Antrenörlük almak 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;

Başvuru ve sorularınız için lütfen > burayı tıklayınız

Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)

Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  Twitter ve Facebook dan takip edebilirsiniz.