Seks robotları insanların yerini alabilir mi?
Görsel Kaynağı: https://bit.ly/3za0Odm
Bir fütürist olarak robotlarla, yapay zekâyla ilgili bu tip sorulardan yani “robotlar, yapay zekâ insanların yerini veya işini elinden alacak!” temalı muhabbetten pek hoşlanmıyorum…
Daha doğrusu saçma buluyorum. O zaman “Hoşlanmıyorsan neden başlığı böyle yazdın?” derseniz, onun da cevabı şu; dikkat çekmek için ve okunsun istediğim için böyle yazdım çünkü okuyucu, zaten kafasında olan bir soruyu görünce seçici algıyla yazıya daha çabuk yönleniyor. Gerçi hani "seks satar" ve içinde “seks” geçen her şeyin dikkat çekme olasılığı epey yüksektir derler ama ben yine de işi garantiye alayım, bir de bu robotlu soruyu ekleyeyim dedim😊
Peki neden saçma buluyorum?
Böyle bir şeyin gerçekleşmesi imkânsız da ondan. En azından ve büyük ihtimalle robotların insanları herhangi bir alanda tamamen saf dışı bırakması, en az yüz hatta yüzlerce yıl içinde mümkün değil… Robotlar, yapay zekâ ve tüm diğer teknolojiler, araçlar insanlar tarafından, insanlara yardım etmek üzere ve sadece belirli bir takım görev silsilelerini yerine getirmek üzere üretiliyorlar, üretilmeleri isteniyor. Henüz çok çok ilkeller. İnsani fonksiyonlarımızı bütünüyle taklit edebilmeleri, bağımsız, tam bir insan gibi hayatın akışını tümüyle ele geçirmeleri, işlerimizi elimizden almaları olanaksız. Ve ayrıca gereksiz. Belirli alanlarda insanlara yetişseler ve yerlerini alacak kadar iyi olsalar bile “ya insanlar ya robotlar” şeklinde değil hem insanların hem robotların olduğu karma bir dünya düşünmemiz lazım…
Robotlara daha epey zaman var aslında…
Rasyonel verilere, tahminlere, olanaklara, senaryolara ve ihtiyaçlara bakıldığında da şu anda ne kadar uzun olacağını dahi kestiremeyeceğimiz bir süre içinde böyle bir “insanlığı bütünüyle fonksiyonsuzlaştırma, gereksizleştirme” durumu mümkün görünmüyor. Bırakın yerimizi almayı, iyi derecede işlevsellikleri için dahi büyük engeller, gereklilikler, aşılması gereken teknik, sosyolojik, hukuki, vb. konular var. Mutlaka yapay zekalı olması gereken robotların bütünüyle devreye girmesi için her şeyden önce internet kapasite ve hızının aşırı yeterliliği, yenilenebilir enerjiye geçilme zorunluluğu, tüm yaşamsal altyapıların blockchain sistemine aktarılmış olması gibi “ön koşullar” söz konusu. Dolayısı ile önce bunlar ve tabii ki daha pek çok bilimsel gelişmenin yanı sıra erişilebilir ve ekonomik olmaları da kotarılmalı ki robotlar yerimizi almak değil de bize gerçek anlamda yardımcı olmak üzere devreye girebilsinler.
