Sürdürülebilir Yaşam İçin Kesintisiz Enerjiye Muhtacız
12620 görüntüleme
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya hesapları:

Sürdürülebilir Yaşam İçin Kesintisiz Enerjiye Muhtacız...



Fütürizm üzerine yaptığı çalışmalar, sürdürülebilir geleceğe dönük tasarladığı iş modelleri ve uygulamaları ile tanınan fütürist, ekonomist ve sivil toplum gönüllüsü Ufuk Tarhan ikinci kitabını çıkardı: ‘Yarının İşini Yarına Bırakma’.

Pandemiyle geleceğe yönelik daha karamsar, umutsuz bir bakış açısı geliştirdiğimizi söyleyen Tarhan, insanları yarınlar için yeniden düşünmeye teşvik ve motive etmek için bu kitabı yazdığını anlatıyor. Gelecekte gezegenimizin sürdürülebilirliğini sağlayacak, doğanın, insanlığın ve diğer canlı cansız varlıkların ihtiyaçlarını giderecek milyonlarca iş, meslek türeyeceğini söyleyen Tarhan'dan kısa bir "geleceğin meslekleri" listesi 👉 “Duygu mühendisi, hologram teknisyeni, organ tasarımcısı, metaverse sigortacısı, yapay zekâ optimizatörü, robot hukukçusu/avukatı gibi yüzlerce yeni iş, meslek türeyecek.”

 

Yeni kitabınız ‘Yarının İşini Yarına Bırakma’ çıktı. Ne anlatıyorsunuz bu kitapta?

Artık ufak bir çocuk bile 20-30 yıl içinde robotlarla, 3D baskılı materyallerle, yapay organlarla, uçan araçlarla, uzay seyahatleriyle, android varlıklarla, sanal gerçeklik seyahatleriyle, bazı zamanları ‘metaverse’te geçen dünyada nasıl yaşayacağını, öğreneceğini, çalışacağını bir çırpıda anlatıyor. Bunları 15-16 sene önce anlattığımda çoğu insan beni uçuk-kaçık, aşırı hayalperest buluyordu. Şimdi herkes geleceğe alıştı. Zamane insanı 2050’lere kadar ‘yarınları’ enikonu bilir hale geldi. Peki ya sonra? Tüm bunları yapacağız da ne olacak? Pandeminin hızlandırıcı etkisi, ardından gelen ekonomik, siyasal krizlerle bir karamsarlık dönemine girdik. Bir anlamda hepimiz gelecekten yorgun düştük, hatta bazılarımız gelecekten ümidini kesti. İşte bu nedenle insanlara ‘Yarınlar için yeniden düşünmeye, yepyeni kurgular yapmaya başla. Hadi tempoo!’ demek için bu kitabı yazdım.

 
Kitapta diğer gezegenlerden varlıklardan bahsediliyor. Uzaylıların olduğuna ve bir gün onlarla iletişim kuracağımıza inanıyor musunuz?

İnanç değil de bilim insanlarının aktarım ve uzgörülerine katılıyorum diyelim. Onlara dayanarak çok kısaca şunu söyleyebilirim: Evet, Tip-1 uygarlık seviyesine geçtiğimizde diğer gezegenlerle iletişime, etkileşime geçeceğimiz konusunda ikna oluyorum. Çünkü Dünya, Samanyolu Galaksisi içindeki 4.000 gezegenden sadece biri. Evrende 100 milyar galaksi, her galakside ortalama 200 milyar yıldız bulunduğu varsayılıyor. O halde bizden milyarlarca yıl uzakta Dünya’ya tıpatıp benzeyen başka gezegenlerin ve oralarda başka varlıkların olduğunu varsaymak hiç de saçma değil. Ve biz onlarla eninde sonunda karşılaşacağız. Ne şekilde, nasıl? Henüz bilmiyoruz ama ‘Tip-1 Uygarlık’ seviyesine geçince bu mutlaka olacak.

 
2100’e kadar Tip-1 uygarlık seviyesine ulaşmak zorundayız diyorsunuz. Nedir Tip-1 uygarlık?

Tip-I Uygarlık’ Rus fizik ve matematik bilimleri uzmanı Dr. Nikolai Kardashev 1964 yılında bir medeniyetin gelişmişlik seviyesinin enerji üretimiyle ölçülebileceğini ileri sürerek “Kardashev Skalası” diye anılan üç seviyeli (Tip 1, 2, 3) bir sistem geliştirmiş. 1’inci seviyeye ‘Gezegensel Uygarlık’ da deniyor. Tip 1 uygarlık, komşu yıldızlarından kendisine ulaşan enerjiyi (bizim için bu Güneş) kullanma ve depolama yetisine sahip. Ayrıca havayı, depremleri, volkanları, yani toprağa bağlı tüm enerjileri kontrol edebilir ve değiştirebilirler. Biz daha bu seviyede değiliz.
 
Buna ulaşmak neden bu kadar kritik?

Kritik çünkü insanlık henüz tüm yaşamın özü olan temel ihtiyacı ‘sınırsız enerji’ kaynağını bulamadı. Sürdürülebilir yaşam için ‘kesintisiz enerjiye, elektriğe ve internete’ muhtaç. Bu yüzden Tip-1 uygarlık seviyesine ulaşmak bundan sonraki en büyük gelecek hedefimiz olmalı. 2100’lere kadar bu seviyeye gelemezsek, sürdürülebilirliği sağlayamayız.

 Peki tüm bu gelişmeler inanılmaz bir hızla ilerlerken kendimizi geleceğe nasıl hazırlamalıyız?

Her şeyden önce ‘fütürist’ bakış açısına sahip olmalıyız. Yazdığım iki kitapta da aslında tam olarak bu soruya cevap vermeye çalıştım. Maalesef bu birkaç satırda izah edilebilecek basitlikte bir konu değil fakat yanıtlar ya da yapılacaklar neredeyse belli diyebilirim. Kitapta detaylıca anlattım.Geleceğe hazırlanmak için onları bilmek, fark etmek, sindirmek gerekiyor.
 
 Eğitimde mutlaka çip ve genetik takviye olacak...