2109 Manifestosu
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk
2109 Manifestosu
gelecek

İnsanoğlu, yüzyıl ara ile (1909 ve 2009) yazdığı, önceki iki Fütürist Manifestoyu kapsayan dönemlere baktığımızda, o yıllardan çok daha akıllı, bilgili ve teknolojik açıdan çok daha ileri seviyede.

O halde artık hep birlikte 2109 manifestosunu yazabiliriz. Lütfen aşağıdaki bölüme 2109 manifestosuna yazılmasını istediklerinizi en fazla 500 karakter ile özetleyerek siz de katkı verin. İlk katkıyı, hem de bir örnek olması için bizzat ben veriyorum. Devamını sizlerden bekliyorum.

Önemli not: Yazdıklarınızda hakaret içeren, ayrımcı, seksist, saldırgan, vb. ifadeler kesinlikle olmamalı, mutlaka 2100’daki dünyaya dair yapıcı, çözümcü uzgörünüzü içermelidir. O yüzden, hem tatsızlıkları önlemek hem de yazdıklarınızın kapsamının geleceğe dair olduğundan emin olmak amacıyla tüm yazılanlar ön kontrolden geçirilecek. Eğer bilgilerinizi de doğru girdiyseniz görüşünüz, katkınız mutlaka ve aynen yayımlanacaktır, merak etmeyiniz. İsminiz, mail adresiniz ya da telefon numaranız manifesto cümleniz yayına alındığında kesinlikle görünmeyecek, güvenlik için admin panelde kalacaktır.

600

Ufuk Tarhan

İnsanlık, Dataizm’den güç alan Ekolojik Hümanizm ile Tip-1 Gezegensel Uygarlık seviyesine geçmekten ve sürdürülebilir sınırsız enerji üretebilen, kullanabilen yeni bir medeniyet şekli oluşturmaktan sorumludur.

Bu yeni uygarlık seviyesinde dünyalılar, kendi gezegenimizdeki tüm insanları, canlıları, doğayı ve insansıları kapsayacak şekilde hem birbirleriyle hem de diğer gezegenlerdeki varlıklarla barış içinde yaşamayı hedeflemelidirler.

Berna Aktağ

Tüm evrenin ve bu evren üzerinde yaşayan her canlının şimdilik ütopya diyebileceğimiz ama gelecekte gerçeğe dönüşebilecek bir ortamda yaşayabilmesi için hayatın her alanında gelecek kaygılarından ve geçmiş kodlamalarından arınmış özgür bir ortam yaratılması gerekmektedir. 2109 ütopyasını gerçeğe dönüştürmek şu anda yaşayan herkesin sorumluluğu olmalıdır.

Metehan Kılıç

Dünya, Yapay zekanın fikir üretebilen, duyguları anlamlandıran, tutku ve arzu besleyebilen, kendiliğinden karar verebilen bir gelişime doğru ilerlemesi durumunda gözlemleme, analiz etme, raporlama ve buna ilişkin gerekli tedbirleri alma ve uygulama konusunda yetkilendirilmiş Üst Akıl Kurulu için hazırlık yapılmalıdır.

Ceyhun Emre Sen

Finans odaklı değil, kaynak odaklı bir toplumu; teknolojinin tüm imkanlarından faydalanarak oluşturmalıyız. Doğal kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanmalı, enerji ihtiyacımızı akıllı teknolojiler ile bütünleşmiş sistemlerle karşılamalıyız.

Birsen Özcan

Tüm dünyaya yetecek olan dünya kaynaklarının eşit ve adaletli dağılımını sağlamak hepimizin görevi olmalı. Bunun için tarımı ilk düzenlenmesi gereken alan olarak görmeliyiz.Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı arttırmalıyız.

Feyza Emre

Artık bu dünyanın egemen türü olarak gücünü zayıfı ezmek değil, zayıfı koruyup kollamak; dezavantajlı tür ve gruplara karşı hassasiyetle pozitif ayrımcılık yaparak insanlık vasfını bir üst varlık seviyesine çıkarmakla sorumludur.

Can Eroğlu

Ufuk Tarhan

Ebru Yılmaz

İnsanlık mutlaka doğaya dönük, uzlaşmacı, diğer türlere saygılı, daha az materyalist, daha medeni ve adaletli bir dünyanın peşinde koşmalı, gelecek nesillere ego ve çatışma yerine farkındalık, yüksek bilinç ve uzlaşmacı tavır aşılamalıdır.

Manar Kaptan

10 yıl sonra biçeceğiniz tohumları şimdiden ekin.

Ozan ÖZKUL

Merhaba, ben Ozan. 11.06.2022 günü saat 7.43 de bu satirlari yaziyorum. Oncelikle Ufuk Tarhan a tesekkur ederim. Bende olusturdugu vizyon cok baska oldu, yarinin isini yarina birakmanin. Benim belirtmek istedigim, bir ogretmenim ve 3 yildir dijital pazarlama uzerine de calisiyorum. Gelecekte de reklamlar hayatimizda mutlak olacaktir ve insanlari yonlendirmek icin onemli bir guc. Arastirma okuma ogrenme her duyulani kabul etmeme duygusunu insan kaybetmesin isterim ki milletlerin guzel gelecekleri olabilsin. Son olarak bize yasanilabilir bir vatan birakmis benim gozumde onemli futuristlerden olan canim Mustafa Kemal Ataturk u her zaman yasatin hatirlayin. O bam baska bir insan ve onemli bir zekaydi. Sevgi ve Saygılarımla

Saliha koç aslan

Varlığımız eşidsizliğindeki güce ve cesarete inanarak attığım adımların insan , toplum ve de gelişime destek olması ile ilgili bireysel sorumlukuğu almak..........,.............. İyilik , insan olma yolunda bir araç olduğunun bilinci ile emek - akıl - bilgi ile yapacaklarımı harmanlamak ..............

Nevin Alkan

İnsanoğlu; biyoteknolojiden, yapay zekaya tüm alanlardaki teknolojik kullanımda etik değerleri göz ardı etmeyeceğinden en olmalıdır. Bireylerin biricikliği unutulmamalı, insanlar tektipleştirilmemeli, düşünce ve ifade özgürlüğü hiç bir teknolojik gelişme ile taciz edilmemelidir. İnsanoğlu birbirine, diğer türlere, dünyamıza ve evrene sevgi ve saygısını koruyabilmelidir. Sevgiler.

Mine Olcay

Toplumları yönetmekten sorumlu tüm meclislerde ve bakanlar kurullarında, Evrensel Denge Yasası gereği kadın ve erkek sayıları eşittir. Bu eşitlik anayasa ile teminat altına alınmıştır.

Selin Su Atay

Temel insan haklarının bir tartışma konusu olmaktan çıktığı ve herkesçe kabul edildiği; 'bütünlük', 'kardeşlik', 'sevgi', ve 'saygı' ilkelerinin benimsendiği; çocuk sahibi olmak isteyen kişilerin, alanında uzman kişiler ve ruhsal sağlık uzmanlarınca hazırlanan 'ebeveynlik' eğitimlerine tabii tutulduğu; eğitim anlayışımızın her bireyin kendi öz değer ve yeteneklerini bütüne en faydalı olacak şekilde kullanmayı öğreteceği şekilde dönüştüğü; içinde bulunduğumuz zaman/ koşullar hakkında düşündüğümüz zaman rahat bir nefes alabildiğimiz, ve 'Oh be! iyi ki insanım!' diyebildiğimiz nice yüzyıllara..

Murat Akyüz

Teknoloji ve Zaman şimdiye kadar hiç Bukadar Hızlı olmamıştı. Ve Yarın artık hiç bu kadar yavaş olmayacak. İyilik bir virüs gibi yayılsın Dünyamıza. Sadece insanı Değil ; Peygamber efendimizin de dediği gibi Yaradılmışı severim Yaradandan ötürü.

Hacer özgür

Yeni dunya düzeninde ilk hak DOĞA nin hakki olacsk. Doganin hakları korunmak şartıyla insanlığa hizmet veren düzenler kurulabilecek. Türkiye 1920 lerde olduğu gibi dönemin yukselişteki en parlak Dünya ülkesi olacak 🙏 .

Mustafa Usuğlu

Dünyanın adalet üzerine kurulu bir yer olmadığı Hz. Adem den beridir su götürmez bir gerçek.Ne AI (yapay zeka ) öncesi ne de AI sonrası bu durum maalesef değişmeyecek. Ancak dünya üzerindeki adalet ve kişilerin birbirinin haklarına saygı seviyesinin , kanunlar ve etik kuramlar ile iyi ve yaşanabilir bir seviyede tutulması kesinlikle mümkündür . Bu anlamda bütün dünyanın gelecekte tek bir ülke gibi yönetilebileceği, global insan hak ve özgürlüklerini en üst seviyelere taşıyacak sistemlerin , bütün dünya ülkelerinin bir araya gelerek bugünden oluşturması geleceğe bir borçtur.

Dünya Albayrak

Dünyaya gelmiş her bireyin potansiyelini keşfetmek ilk adım olmalıdır. İnsanlığa ne yararım olabilir sorusunun cevabını bulabilmesi için bireyi destekleyen devlet politikaları üretilmeli. Yaş, dil, din, ırk ayrımı ortadan kalkmalı her insan kendini doğduğu topluma borçlu hissetmelidir. Kendini gerçekleştiren her birey, topluma kendine özgü bir katkı sağlamayı hedef belirlemelidir. Bu sayede engelli bile olsa önüne sunulan imkanlarla örnek olabilecektir.

Cemil Tuncay

Gelecekte makine kullanımında (kullanılan ister ev robotu olsun, ister sanayi tipi veya askeri tip robotlar olsun) önceliğin insan olduğu ve bu üretilen makinelerin insan hayatını kolaylaştıran unsurlar olduğu unutulmamalıdır. Bu makinelerin programlanmasında robot etiği unutulmamalı, bir robot ve insanın birbirlerine karşı sorumluluk ve yükümlülüklerinde insan hayatını öne alarak programlanma yapılmalıdır. Özellikle gelecekte kullanılacak robotların güvenlik sahasında kullanılacağı sahalarda robotların insan duygu-durumunu doğru şekilde yorumlayamayacağı göze alınmalı ve robot müdahalesinin süreçleri buna uygun olarak düzenlenmelidir.

Özkan Kuru

2109 yılında insanların ihtiyaç duyduğu beslenme gereksinimlerini yaşadığı yerde üretebildiğine ve çok uzun yıllar dayanabilecek evlerde yaşadıklarına şahit olmaktayız...Paranın olmayacağı bu dönemde insanlar merkezi gros marketlerden ihtiyacı olan ürünlere erişebilir durumdadır. Dünyada ulaşımın en uzak noktalarının birkaç saatlik sürelerde aşılabildiğine tanıklık ediyoruz...Hiçbir canlının etine sütüne ihtiyacı olmayan insanlık damak tadı olarak et tüketmek istediğinde bunun için laboratuvarda üretilmiş olan ürünleri kullanmaktadır .. İnsan ve hayvan sömürüsünün son bulduğu bu zamanda zenginliğin bilgelik ve iyi bir birey olmakla ölçülebildiğini hep birlikte görmekteyiz ... Çalışmaya olan ihtiyaç robotik teknoloji ve yapay zekanın sağladığı işgücü tarafından karşılanabilecek durumdadır ...Sağlıklı yaşam için giyilebilir teknoloji ve nanoçipler anlık takiplerini yaparak sağlığımızı koruyor .. Dünyamızın ve canlıların yaşam kalitesi ve huzuru her birey için önemlidir...Geride bırakılan milyarlarca yıllık geçmişimiz yeni bir başlangıç ve huzurlu bir dünya için hazırdır ...Bu başlangıç için hazırız ... Eski olan yaşandı ve bitti ... Hayallerimizin gerçek olduğu bu başlangıç sizleri çağırıyor ... Yeni bir başlangıç için öfkelerimizden yaşanmışlıklarımızdan sıyrılma zamanıdır ... Her canlının eşit ve farklı olduğu bilinciyle sende bu başlangıca ortak ol .. 2109 bir devrin sonu yeni bir dönemin başlangıcıdır ... Hoşgeldin ... Uzak gezegenleri ve evrenin derinliklerini keşfetmek için motive olduk ... ölümsüzlüğü büyük oranlarda başardık ... Şimdi şu an ve sonsuza doğru evren buluşlarımızın ötesine geçmemiz için bizi çağırıyor ... bitmeyen merak bizleri heyecanlandırıyor... daha ötesi için futuristler sizleri çağırıyor ... Hoşgeldin zaman yolcusu hoşgeldin ...

KORKMAZ İSLAMOĞLU

Bulunulan gezegeni sürdürülebilir ve yaşanabilir hale getirmiş, her türlü güvenlik kaygısından kurtulmuş, gerçek kişlerin yer almadığı, süretlerin yaşam sürdüğü sanal bir dünyayı inşa etmek olmalıdır. Gerçek kişilerin kendi ve ötekine verdiği her türlü zararı ortadan kaldırmak temel hedef olmalıdır.

Nazlı asma

Savaşların artık son bulmasını istemekteyim. Hayvanlara kadınlara işkence edilmemesini. Teknolojiyi birey olarak doğru kullanmasıyla ilgili olabilir.