Geleceği yakalayabilmek için T-İnsan'lara ihtiyaç var!
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk
T-İnsan'lara ihtiyaç var!..



1- Ülkemizde "Fütürizm” konusunda en çok içerik üreten ve ilk akla gelen isimsiniz. Bu anlamda aldığınız ödüllerle ilham kaynağısınız. Hepimiz Futurizm-gelecek tasarımı kavramlarını sizinle öğrendik, üzerine düşünür olduk. Belki klasik bir soru olacak ama bir fütürist olarak bugün bulunduğumuz dünyayı nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Ülkemizde fütürizm dendiğinde akla ilk gelen isim olmak beni gururlandırıyor. Teşekkür ederim. Aldığım ödüller bana ilham ve motivasyon kaynağı oluyor. Yıllar boyunca, birlikte futurizm ve gelecek tasarımı kavramlarını keşfettik, üzerine düşündük. Peki bugün nereye geldik?
 
Aslında henüz bir yere gelmedik, sürekli ilerliyoruz. Daha doğrusu dünya, yaşam, dolayısı ile gelecek; gelinebilen ve geldik diyebileceğimiz durağan, durulabilen bir süreç değil. Akışkan, dinamik , sürekli ve değişken. Yine ve yeniden büyük, çok hızlı bir farklılaşma sürecindeyiz. %100 dijitalleşerek kesintisiz internet erişimine ulaşabilmek, bunu yapabilmek için de sınırsız, bedava ve kesintisiz enerji-elektrik kaynağı bulmak için çabalıyoruz. Çünkü anladık ki bu ikisi çözülmeden ‘sürdürülebilir, adil, sağlıklı’ bir dünyadan söz etmek mümkün değil.
 
Tüm iş yapış süreç, yöntem ve araçlarımızı daha kolay, ekonomik ve sürdürülebilir olanlarla değiştirmek için uğraşıyoruz. O yüzden dünya teknolojiyi, ekonomiyi, ekolojiyi ve toplum dinamiklerini dönüştürdüğü bir geçiş döneminde. Hatta arafta ve ‘oksimoron’ bir bulanıklıkta. Belirsizlik ve adaptasyon sanıcısı çekiyor. Geleceğe dair kaygılar artıyor ki bunlar Her değişim, dönüşüm döneminde olması gereken, beklenen kaçınılmaz devinimler. Sular bulanmadan, gelecek her şey çalkalanmadan durulmuyor.
 
Bir fütürist olarak olan bitenden ve olmasını uzgördüğüm gelecekten son derece umutluyum. Teknolojinin ve insan yaratıcılığının sunduğu, sunacağı olanaklar dünyayı daha iyi bir yer yapacak güce sahip. Yapay zeka, robotik, biyoteknoloji, uzay keşifleri, yeşil devrim gibi alanlardaki gelişmeler hayatımızı kökten değiştirecek. Bu değişimlere ayak uydurmak ve geleceğin şekillendirilmesine katkıda bulunmak için hepimize büyük görev düşüyor.
 
Bireysel ve kurumsal olarak geleceğe yatırım yapmalıyız. Eğitime, araştırmaya ve inovasyona önem vermeliyiz. Uyum sağlama ve değişime açık olmalıyız. Farklı disiplinlerden insanlarla iş birliği yapmalıyız.
 
Gelecek hepimizin. Birlikte daha güzel bir gelecek inşa edebiliriz ve edeceğiz…
 

2- Ülkemiz dijitalleşme anlamında bir değişim ve dönüşümden geçiyor; olabildiğince… Otomotiv sektörünü yakından takip ettiğimiz için özellikle otomotiv sektöründen bunu daha net görebiliyoruz. Mobilite, elektrikli araçlar, otonom, paylaşımlı araç teknolojileri…  Bu anlamda sektör ya da şirketler bu dönüşümü nasıl tasarlamalılar? Öncelikler neler olmalı? 

Ülkemizin dijital dönüşümünü heyecanla takip ediyorum. Özellikle otomotiv sektöründeki değişimler, geleceğin nasıl şekilleneceğine dair önemli ipuçları veriyor. Mobilite, elektrikli araçlar, otonom ve paylaşımlı araç teknolojileri gibi alanlarda yaşanan gelişmeler, sektörün ve şirketlerin dönüşümünü tasarlamak için önemli bir çerçeve oluşturuyor.

Bu dönüşümü tasarlamak için öncelikle ‘rekaberlik’ anlayışı ile ‘ekosistemi’ ön plana almak, fütürist bakış açısına sahip olmak, inovasyona ve Ar-Ge'ye yatırım yapmak gerekiyor. Yeni teknolojileri takip etmek, geliştirmek ve uygulamaya koymak için gerekli kaynakların ayrılması şart.
 
İkinci öncelik, insan kaynağının geliştirilmesi. Dijitalleşen dünyada, yeni yetkinliklere, becerilere sahip ve değişime açık, T-İnsan’lara ihtiyaç var. Bu nedenle, eğitim ve öğretim programlarının güncellenmesi ve çalışanların yeni teknolojilere adapte olması için gerekli eğitimlerin verilmesi, motivasyona yatırım yapılması, pozitif etkileşimin iş kültürü haline getirilmesi gerekiyor.
 
Üçüncü öncelik ise, veri odaklı bir yaklaşım benimsemek. Veriler, dijital dönüşümün anahtarıdır. Sektör ve şirketler, veri toplama, analiz etme ve yorumlama konusunda yetkinlik kazanmalıdır.
 
Dördüncü öncelik, iş birliği ve ortaklık (Rekaberlik). Sektör paydaşları, kamu kurumları ve üniversiteler arasında iş birliği ve ortaklıklar kurulmalıdır. Bu iş birlikleri, bilgi ve kaynak paylaşımını sağlayarak dönüşümün daha hızlı ve etkin bir şekilde gerçekleşmesine katkıda bulunacaktır.
 
Son olarak, sürdürülebilirlik ilkesini , kriter ve metriklerine mutlak uyum gerekiyor. Dijital dönüşümün çevreye ve topluma olan etkileri dikkate alınmalı ve sürdürülebilir bir şekilde gerçekleştirilmesi için gerekli adımlar atılmalıdır.
 
Otomotiv sektörü ve şirketler bu önceliklere odaklanarak dijital dönüşümü başarıyla yönetebilir ve geleceğin mobilite trendlerine ayak uydurabilir.



Ek olarak:
 
Uyumlu bir regülasyon altyapısı oluşturulması da önemlidir. Yeni teknolojilere uygun yasal düzenlemeler, dönüşümün önünü açacaktır. Tüketicilerin bilinçlendirilmesi de ihmal edilmemelidir. Yeni teknolojilere ve mobilite çözümlerine dair farkındalık yaratmak, dönüşümün benimsenmesini kolaylaştıracaktır.
 
Dijital dönüşüm, sektör ve şirketler için bir seçenek, strateji, değil temel bir zorunluluktur. Bu dönüşümü doğru şekilde tasarlayarak ve önceliklere odaklanarak ülkemiz otomotiv sektörünün küresel rekabette öne çıkmasını sağlayabiliriz.
 

3- Önümüzde 20 yılda teknolojinin trendleri neler olacak? Bu hızın gelecek için olumsuz yanları olabilir mi ve hızını güvenlik açısından nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Kuantum Bilişim, Yapay Zeka, 5G, Web 3.0, Blockchain, Kripto Varlıklar, Metaverse, NFT, 3D yazıcı, görüntüleme cihaz ve teknolojileri, AR, VR, Holografik, siber sistemler, Giyilebilir Teknolojiler, Bulut Teknolojileri, Tarım Teknolojileri, Robotik-Otonom sistemler, Endsütri 5.0, Crispr Gen teknolojileri, uzay fetihleri ve başta füzyon olmak üzere yenilenebilir enerji buluşlarındaki gelişmeler ön plana çıkacak. Siber Güvenlik ne önemli güvenlik sorunu olacak.
 
Hızın Olumsuz Yanları:
 
İşsizlik: Otomasyon, birçok işi otomatikleştirerek işsizliğe yol açabilir. Bu nedenle, yeni iş imkanları yaratmak ve insanların yeni beceriler edinmesine yardımcı olmak önemli olacak.
 
Eşitsizlik: Teknolojiden faydalanma imkanı her yerde eşit olmayabilir. Bu durum, gelir eşitsizliğini ve sosyal adaletsizliği artırabilir.
 
Güvenlik: Siber saldırılar ve veri hırsızlığı gibi riskler artabilir. Siber güvenliğe yatırım yapmak ve yeni güvenlik çözümleri geliştirmek kritik önem taşımaktadır.
 
Sonuçta, teknolojinin hızla gelişmesi, her zaman olduğu gibi yine birçok yeni imkan sunarken, aynı zamanda bazı riskler de yaratmaktadır ve yaratacaktır. Bu riskleri göz önünde bulundurarak ve gerekli adımları atarak, teknolojinin insanlığın iyiliği için kullanılmasını sağlayabilir, fırsat ve olanakları çoğaltabiliriz. Buna odaklanmalıyız.
 
Tedbirli bir iyimserlikten başka çare yok, duramayız, durmamalıyız… Dijital ok yaydan çıkalı çok oldu!
 

4- İçinde bulunduğumuz ekonomik koşullar, şartlar, birçok alandaki yaşanan eşitsizlikler; tükenmişlik, kaygı ve umutsuzluğu beraberinde getiriyor. Kişisel olarak geleceğimizi tasarlamak anlamından neler söylemek istersiniz? Bu kapsamda T-İnsan olmaktan da bahseder misiniz? 

Bu çağın belki de bize öğreteceği en önemli şey; T-İnsan olmak olacak. Çünkü ve artık bir kez daha anlıyoruz ki gelecekle iyi ilişki kurmak için onunla uyumlanmak zorundayız. Özellikle de iş dünyasında kalabilmek, başarılı olabilmek için ‘yetkinlik dönüşümü, gelişimi’ bir terci değil, mecburiyet. Ki bu da ancak kendimizi geleceğin isterlerine, gerekliliklerine göre fütürist bakış açısıyla adapte edip, versiyonumuzu sürekli yükseltebilmemizle mümkün...
 
İşte bu ‘Bireysel Versiyon Yükseltme’ Modeline T-İnsanlaşmak, sürdürülebilir işi olmasını sağlayabilen insana da T-İnsan diyoruz.  Yani, geleceğe dair iş, para kazanma, kariyer kaygısını aşarak iş hayatında başarıyla olmak, kalmak ve devam etmek isteyenler ‘bir şeyin her şeyini, her şeyin de bir şeyini bilen, “3T+HOK = 5Y” denklemini çözen T-İnsan’lara dönüşebilmeli.
 
Burada kısa bir açıklama var, izlenmesini, mutlaka kitaplarımı da okumanızı öneririm (Erişim bilgileri).
 
İşsiz kalmaktan değil de iş sizsiz kalmaktan korksun istiyorsanız Yarının İşini Yarına Bırakmayın ve T-İnsan olun!
 

5- Gündeminiz doğrultusunda eklemek ve ön plana çıkarmak istedikleriniz?

Bu yıl ve bundan sonrası için en önemli gündemim kendi tasarımım olan “Kurumsal Turne” formatıyla, bilgilendiren ve eğlendiren “Geleceksen Gel Artık” etkinlikleriyle tüm Türkiye’deki, Anadolu’daki tüm iş insanlarına, çalışan kesimlere kısacası bugünün iş dünyasına, geleceğe dair yepyeni ufuklar açarak önlerini görmelerine, işlerinin sürdürülebilirliği, gelecekteki başarıları için yeni kararlar alıp, stratejiler geliştirerek planlar yapmalarına yardımcı olmak. İş dünyasına, çalışanlara tek tek “Kurumsal İş Turnesi” ile ulaşmak

B
aşta Otomotiv sektörünün tüm Ticaret, Sanayi ve Meslek Odaları, Birlikler, Şirketler, ekonomiyi asıl ayakta tutan iş insanları, çalışanlar, geleceğin kahramanları olmak üzere iş dünyasının her bir köşesine aşağıdakileri anlatabilmek, kitaplarımı okutabilmek.

 
-Teknolojinin biçimlendirdiği iş dünyasında gelecek neleri, nasıl değiştirecek?  
 
-Sektörler, şirketler ve en önemlisi de insanlar, çalışanlar, yıkıcı değişimlere sebep olacak yeni gelecekte nasıl başarılı olacak, ayakta kalacak? 
 
Alanında bir ilk olarak tasarlanan turne formatındaki bu etkinlik, farklı şehirlerde, iş dünyasında gelecek için yenilikçi bakış açıları ve stratejiler geliştirme, geleceğin iş modellerine adaptasyon, yetkinliklerin dönüşümü ve sürdürülebilir başarı için gerekli becerileri kazandırma hedefiyle yapılıyor.  
 
Okuyuculara sesleniyorum, şehrinizde organize edin gelelim👇🏻
Organizasyon için dunya@dunya.com veya info@m-gen.biz adresleri ile iletişime geçebilirsiniz.  
 
Bu değerli fırsat için teşekkür ederim.  #GelecekGüzelGelecek
İş Fütüristi Ufuk Tarhan

Bu söyleşi Otomotiv Sektörü için hazırlanan Tunalar Dergisi'nde Yer almıştır.
Online okumak için bu linke tıklayınız.

******************

Ufuk Tarhan'ın “Yarının İşini Yarına Bırakma” kitabı için > https://yarininisiniyarinabirakma.com/ Ufuk Tarhan'ın “T-İnsan” kitabı için > https://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > Buraya tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini buradan takip edebilirsiniz.