Geleceğin Kimyası ve Yapay Zekâ
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Geleceğin Kimyası ve Yapay Zekâ


 
Kimya, yaşamın her alanında, insanlığın ve evrenin her zerresinde var olan çok hayati ve laboratuvarlara sığmayacak kadar geniş hatta sonsuz bir alan. Doğrudan ya da dolaylı etkilemediği hiçbir konudan, reaksiyondan bahsetmemiz mümkün değil.

Öyle ki “AŞK” bile kimyasal reaksiyonlarla doğup, gelişip, ölüyor. Bu yazımı okuduğunuz Şubat ayı, 14’ü itibariyle kırmızı kalplere bürünüp Sevgililer Gününü olarak kutlanıyor. Özellikle bu ayda ve bu alanda adeta kimyasal reaksiyon, satın alma, harcama patlaması yaşanıyor.
 
Bu vesile ile sevgilisi olanları kutlar, aşkınız uzun ömürlü olsun dileklerimi yollarım. Olmayanlara da “Ne güzel kafanız salim, bütçeniz sakin, tadını çıkarın işte” ya da “Siz de salt sevgi günü olarak kutlayın. Çevrenizdeki herkese, evdeki hayvan dostunuza, orkidenize, ekibinize, vb. önünüze gelen herkese sevgi böceği gibi hediyeler alın sürpriz yapın, hazır mesaj, emoji, vb. yollayın”  diye akıl verebilirim ama vermeyeceğim. Hatta sakın ve lütfen yapmayın diyeceğim…
 
Ancak aklıma takıldı bir kere. Daha ciddi, endüstriyel konulara girmeden önce, bari biraz AŞK’ın kimyasına değineyim dedim. Son günlerin en popüler, insanlık için aşırı hatta belki de en önemli konusu Chat ChatGPT’ye yani yapay zekaya şöyle bir danışayım istedim. Ve sordum. Birkaç saniye içinde aşağıdaki yanıtı aldım. Çok ufak editlerle neredeyse değiştirmeden aktarıyorum;
 
Sorum: "Aşk" hangi kimyasal reaksiyonlarla ortaya çıkıyor? İdi. Yanıt şu şekilde geldi.
 
"Aşk" kavramı, insanın duygusal ve psikolojik yapısının bir parçasıdır ve kimyasal reaksiyonlarla ilişkili olarak anlaşılmaktadır. Aşk duygusunun oluşmasında beyin içinde birçok kimyasal madde rol oynamaktadır.
 
Serotonin, beyinde duygusal dengenin sağlanmasına ve mutluluğa neden olur.
Dopamin, iyi hissetme, haz ve motivasyon duygularının yükselmesine,
Norepinefrin, stres ve önemli bir olaya karşı uyarılma haline,
Oksitosin, bağ kurma, empati ve güven duygularının oluşmasına yol açar.
 
Bu kimyasal reaksiyonlar, beyinde aşk duygusunun oluşmasını tetikler ve aşk duygusunun sürdürülmesini sağlar. Ancak aşk duygusunun yalnızca kimyasal reaksiyonlarla açıklanamayacağı da unutulmamalıdır. Aşk duygusunun oluşması ve sürdürülmesi için psikolojik, sosyal ve kültürel faktörler de rol oynamaktadır.”  Nasıl? Gayet başarılı değil mi? O halde devam…
 
Şimdi gelelim daha ciddi iş konularına, Kimya Endüstrisi ve Yapay Zeka ilişkisine;
 
Kimya endüstrisi son yıllarda zaten kullanılmaya başlanan Yapay Zekâ (YZ), süper bilgisayar ve diğer öğrenen sistemler sayesinden müthiş atılımlar içinde idi. Hiç kuşku yok ki yakın gelecekte giderek daha da akıllanan, gelişen, hızlanan ve kullanımı yaygınlaşan Yapay Genel Zekâ (Artificial General Intelligence - AGI) teknolojileriyle, kuantum bilgisayarlarla, kimya endüstrisinde özellikle üretim, tasarım, analiz ve kontrol gibi birçok adımda inanılmaz sıçramalar yaşanacak.
 
Örneğin, Yapay Zeka algoritmaları, veri analitikleri ve öğrenme algoritmaları kullanılacak. Kimyasal reaksiyonların, üretim süreçlerinin parametreleri optimize edilecek. Kimyasal maddelerin yapıları tahmin edilebilecek ve kimyasal proseslerin performansı süre, maliyet, doğruluk, verimlilik açısından inanılmaz seviyelerde iyileştirilecek. Bu da kimya endüstrisinde ürün, malzeme tasarımında kullanılacak ve çok daha çabuk ve üstün vasıfta, kalitede yeni ürünler bulunacak. 

Üretim sürecindeki olası riskler, örneğin kimyasal bileşiklerin zararlı etkileri önceden anlaşılabilecek, önlem alınabilecek.
 
Yanı sıra yapay zekanın yardımıyla, kimya endüstrisinde ürün ve hizmet pazarlaması, strateji oluşturulması, satış süreçlerini otomatikleştirilmesi, daha verimli, güvenli hale getirilmesi gibi iyileştirmeler de çok daha iyi seviyelerde yapılabilecek.
 
Kısacası yapay zekâ sayesinde, nano teknoloji ve genetik bilimindeki gelişmelerin de desteği ile kimyasal deneylerin gelişimine ve hızlanmasına birçok katkı sağlanacak. Tüm bunlar da kimyaya bağımlı diğer sektörleri ileriye fırlatacak.
 
10-15 yıl içinde, kimyada insanlık için şu anda tahmin dahi edemeyeceğimiz yararlı gelişmeler yaşanacak.

Başta ilaç, sağlık, tarım, gıda, temiz enerji, güvenlik ve ekoloji ürünü
olmak üzere kısa bir süre önce asla mümkün değil dediğimiz pek çok buluş yapılacak, yaygınlaşacak.  Ve bunlar gelişirken AŞK da durmayacak. İnsanlık bol bol hatta kimyasallar yardımı ile daha da çok, uzun süren aşklar yaşayacak. Belki de robotlara, işletim sistemlerine dahi âşık olabilecek:) #GelecekGüzelGelecek

 
Bu yazıyı Platin Dergisi için yazdım. Tamamını buradan okuyabilirisiniz 

******************

Ufuk Tarhan'ın “Yarının İşini Yarına Bırakma” kitabı için > https://yarininisiniyarinabirakma.com/

Ufuk Tarhan'ın “T-İnsan” kitabı için > https://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  LinkedInInstagram, FacebookYouTubeTwitter 'dan takip edebilirsiniz.