Dünya Nesil Savaşları başladı! Gençler yaşlılara karşı! Kim yaşlı, kim orta yaşta, kim genç?
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Dünya Nesil Savaşları başladı! Gençler yaşlılara karşı! Kim yaşlı, kim orta yaşta, kim genç?..
 

Image result for different aged people

Son yıllarda nesil çatışmasını genellikle BB, X, Y, Z, Alfa vb. diye ifade edilen harf ve tarifler üzerinden irdeliyoruz. Ve sanırım artık irdeliyorduk demeye başlayacağız, çünkü çok daha keskin ve derin bir “nesil çatışması” dönemine girdiğimizi düşünüyorum. Aşağıdaki nedenler, bundan böyle “nesillere” dair fütürist tahmin, uzgörü, çıkarım, yorum, analiz vb. yaparken önceki saptamalarımızı temize çekmemizi söylüyor...
 
Sebep; dünyanın hemen her yerinde nesiller için yapılan gençlik, yaşlılık tanımları değişiyor, nüfus artış oranları, genç-yaşlı yoğunluğu farklılaşıyor. Kısacası büyük bir  demografik kayma yaşanıyor.
 
. İnsan ömrü gelişen teknoloji, ilaç ve yaşam biçimlerinden dolayı uzuyor. Bkz Worldometers
 
. Ancak, ilaca, bakıma bağlı uzun yaşamak hem yaşam maliyetlerini arttırıyor hem kalitesini düşürüyor hem de devletin, gençlerin üzerine ilave sorumluluk ve yük bindiriyor.
 
. Öte yandan doğurganlık, büyüme oranı genelde düşse de hem dünya nüfusu hem de yaşlı nüfus hala çoğalıyor.
 
. Ve üstelik “gelecekte daha kalabalık olacak, doğal olarak genç nüfusa daha fazla sahip olması beklenen” bölgelerdeki donanım ve olanaklar, pek de yaşlanan dünyanın dertlerini çözebilecek şekilde gelişmiyor. Kısa bir özet takip eden maddede…
 
. 2019-2050 arasında dünya nüfusunun %28 artması ve 10 milyarlara dayanması bekleniyor. Avrupa ve Asya yaşlanırken Afrika, 2050’de dünyanın hem en genç hem de en yüksek nüfusa sahip bölgesi olacak. Özetleyecek olursak dünyanın egemen güçlerini oluşturan ülkeler yaşlanırken, sömürülen, geri kalmış ülkeleri gençleşiyor ve kalabalıklaşıyor. (Kaynak: http://bit.ly/2Pmc0N3)

. Acaba bu durum; teknolojik çözümlerin çoğunlukla, hatta baskın olarak yaşlanmakta olan ülkelerdeki gençlerden çıkmasının bir başka nedeni olabilir mi?.. Ne dersiniz? 


Image result for 60 age couple at work

. Yaşlılara, emeklilere tanınan sosyal hakların maliyeti devletler ve çalışan genç nüfus tarafından giderek taşınması, yönetilmesi zor hale geliyor. Sosyal Devlet anlayışı yükselirken, devletin, politikacıların ve özel sektörün çıkarcı tercihleri fakirleşen topluluklar, gençler tarafından fena halde sorgulanıyor. Sorgulanmanın ötesinde gençlik iyiden iyiye asileniyor. "Gelecekte biz yaşayacak olmamıza rağmen, geleceğimizi söndürecek aptalca kararları hala siz yaşlılar alıyorsunuz!" diye arıza çıkarıyor, "Yılın İnsanı" seçiliyorlar. Bkz burası.
 
. İş ortamlarında 4 farklı nesil insanın (BB, X, Y, Z) ve yapay zeka/robotlar vb. olarak özetleyebileceğimiz “insansıların” bir arada çalışma zorunluluğunun kaçınılmaz hale gelmesi daha önce hiç deneyimlenmemiş güçlükler ve tabii ki olanaklar yaratıyor.  
 
. Yaşlı, genç tanımları değişiyor. Pek çok araştırma ile yeni bir “hangi yaş gurubu yaşlı, hangisi genç vb.” tablosu yapılmaya çalışılıyor. Henüz genel kabul gören bir araştırma olmasa da şimdiye kadar “orta yaş” diye tanımlanan 45-65 yaş dilimi fiilen 60-80’e kaymış gibi duruyor. Okumak isterseniz, bunu destekleyen kaynaklardan biri burada. Bu arada 200 yıl önce insanların maksimum 60’larına kadar yaşayabildiklerini 4-50 yaşın, “epeyce yaşlı sayıldığını” hatırlamakta fayda var.  
 
Aşağıdaki tablo yeni yaş tablosu olarak benim ve Dr. Verne WheelWright’ın “Kişisel Gelecek Planlama Çalışma Kitabımızda” yaptığımız bir özet. Bakın bakalım katılıyor musunuz?  
 
Tabii ki bu yaklaşımda onlarca faktöre göre çeşitlilikler, değişiklikler vardır, olacaktır; ancak genel kümelenmelerin çok yanlış olduğunu düşünmüyorum.

. Bu yeni tip nesiller arası çatışmanın bir başka göstergesi de son dönemde, çeşitli ülkelerde yapılan seçimlerde  ortaya çıkan sonuçlar. Örnek; İngiltere'de yapılan 2019 seçiminde gençlerle, naftalin kokulu nesil denilen muhafazakarlar arasındaki derinleşen ve açılan uçurum. Partiler, siyasiler giderek etik, ahlak ve sürdürülebilir dünya kurallarını tehlikeye atan iktidarlarını, güçlerini korumaya çalışırken, gençlerden yükselen tepkiler de demografik kaymanın etkilerine başka açılardan bir ispat niteliğinde...

. Yeni nesil, öncekilerden hiç olmadığı kadar farklı, karmaşık, hem sıkışık hem bosbol koşullarda yetiştiği için beklenti, kabiliyet, tercih ve yapıları akla, kara kadar farklı. Bunu iyi okumak gerekiyor. 

. Hem yukarıdaki nedenlerden dolayı hem de eksponansiyel hızda ilerlemekte olan dijitalleşme, robotlaşma, yenilenebilir enerji, blok zincirdeki gelişmeler, uzay araştırmaları vb. gibi çok önemli alanlardaki dönüşümler, 2050’ye kadar dünyanın bilinen tüm “insan olma ve  birlikte yaşama” sistemlerini alt üst edecek görünüyor.  Bunun kokusunu alan naftalin kokulu ülke liderleri birer birer birbirlerine siber duvarlar örüyorlar ve dünyayı  yeni nesil bir "Siber Soğuk Savaşın" içine çekmeye çalışıyorlar.

Çok heyecanlı bir çağda ilerlediğimiz kesin… Sizler ne düşünüyorsunuz?


Gelecek Planlaması Çalışma Kitabı

******************

Ufuk Tarhan'ın T-İnsan kitabı için > http://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  LinkedInInstagram, FacebookYouTubeTwitter 'dan takip edebilirsiniz.