En çok kullanılan video konferans, webinar sistemleri?..
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

En çok kullanılan video konferans, webinar, telepresence sistemleri?..


 
Tüm dünya COVID-19 salgını sayesinde Corona ve Zoom kelimeleri ve arkasındaki yenidünya ile neredeyse aynı anda tanıştı...
 
Okula-işe gidemeyişimizi, sokağa çıkamayışımızı, sosyal mesafe ve karantina dönemlerimizi, başta Zoom olmak üzere muhtelif görüntülü-çoklu iletişim sistemleri ile telafi etmeye çalıştık. Hatta biraz da abarttık sanki? Size de “çalışma, ekran başında oturma, toplantı sayı ve saatlerimiz” iyice çığırından çıktı gibi gelmiyor mu? Dengelemek şart…
 
Video konferans sistemleri, bırakın işin telafi kısmını; baya baya ana iletişim, iş yapma, eğitim, eğlence, sosyalleşme, paylaşma mecramıza dönüştü. En teknolojiden anlamayanlar, “ben yapamam, bana uzak dursun” diyenler bile azılı Zoom kullanıcısına dönüşüp neredeyse bağımlı Zoomer oldu.

 
Dünya Zoom’da akıyor, hayat Zoom’a taşınıyor…
 
- Şirketlerin her türlü toplantılarını üstelik dünyanın her yeri ile aksaksız ve 1.000 kişilere    
   Varan, hatta aşan kalabalıklarla yapmalarının dışında,
- Aileler bir araya geldi, uzaktakilerle kavuştu,
- Ekran başında çilingir sofraları kuruldu, koyu sohbetlere dalındı, yemekler yendi,
- Yaş günü pastaları kesildi, kahve sohbetleri, çay partileri düzenlendi,
- Doğumlar, özel anlar kutlandı,
- Kayıplar için ağlandı, yas tutuldu,
- Dertleşildi, dedikodunun dibine vuruldu,
- Yemek tarifleri, pişenlerin görüntüleri ekranlarda uçuştu
- Hayatında eline toz bezi almamış olanlar, süpürgeleri ile selfieler yolladı,
- Ev hayvanları da ekranlara iyice alıştı, toplantılarda arz-ı endam etti,
- Kavgalar edildi, küsüldü, barışıldı,
- Evlilik, çıkma (teklif edildi, ayrılmaya karar verildi,
- Eğitimler alındı, dersler anlatıldı, ekranlar paylaşıldı,
- Dernek, yönetim kurulu vb. epey ciddi toplantılar yapıldı,
- Konferanslar verildi, dinlendi, paneller, anketler düzenlendi,
- Muhakkak seks yapanlar da olmuştur, oluyordur…
- Başka neler yaptınız ya da yapıldığını duydunuz, yazın aşağıya, biz de öğrenelim.
 
Özetle artık hepimizin hayatına Zoom başta olmak üzer çeşitli video konferans sistemleri de ayrılmaz bir parça olarak yerleşti…

 
En çok kullanılan video konferans, webinar sistemleri hangileri?..
 
Kısa bir süre önce “hangi video konferans sistemlerini kullanıyorsunuz?” diye mini bir anket yaptım.
 
Oluşan liste aşağıdaki şekilde (Orijinal yanıtlar için linlerden postların altlarına bakabilirsiniz https://bit.ly/2WVEfXj , https://bit.ly/2yjKb1W , https://bit.ly/2yhL0s2
 
Açık ara ile çoğunluk, hem kurumsal, hem bireysel olmak üzere, neredeyse her türlü amaç için Zoom kullanıyor. Üstelik dünyada da durum böyle gibi görünüyor.
 
Yanıtlar arasında dikkat çeken ikinci platform Microsoft’un Teams’i oldu. Hemen belirtmeliyim Teams’i daha çok kurumsal, Global ya da Global ölçekte büyük firmalar kullanıyorlar ve orada da önemli bir yanılgı var.
 
Bir şeye dikkat çekmek isterim; çoğunluk, Teams’in şirket içinde, beyaz yakalı çalışan ve yöneticiler arasında kullanılan etkin ve kabiliyetli bir iletişim platformu olduğunu düşünüyor. Oysa Teams yakın geleceğin en önemli hatta temel iş görme platformlarının en güçlülerinden biri olacak. O kadar ki Windows gibi hayatımızın ayrılmaz parçasın haline gelecek. Microsoft’un Windows’dan sonraki en önemli hamlelerinden biri bile diyebiliriz. Halen sürekli geliştirilen platform uygulamanın şu andaki hali ile bile bir şirkette çalışanlar ve paydaşlarla işe yaramadığı, kullanılamayacağı hiç bir alan yok diyebiliriz.
 
Kurucusu ve başkanı olduğum M Gen’de Teams üzerinde özel uygulamalar geliştiriyor  çalışıyor (Örn: Tüm onboarding ve personel / uç nokta paydaş işlemleri, bütün intranet içeriğinin mobile alınması, iletişim, onay, izin, bildirim vb. süreçlerinde tam dijitalleşme gibi…).
 
Kısacası Teams aslında video konferans sistemi olmanın çok ötesinde, şirketlerin her türlü çalışan, paydaş iletişimini çözebilecek bir platform. Bir derya…
 

En iyi 17 Video Konferans, Webinar sistemi:
 



Hemen tamamının hem desktop hem de mobil versiyonları var. Aynı anda görüşme kapasiteleri, ücretlendirme politikaları, limitleri, kaliteleri vb. farklı. Eğer birisi bu araştırmayı yapıp, bir tablo oluşturursa, onu da memnuniyetle bu yazıya eklerim. Herkes çabucak inceleyebilsin.
 
Tabii ki bu sistemlerin hepsinde güvenlik açıkları ve ihlalleri de vardır. Sosyal medyada ve internette bu doğrultuda pek çok haber uçuşuyor. Büyük teknoloji şirketleri, devlet kurumları Zoom kullanımın yasaklıyor. Zoom ve diğer platform yetkilileri de habire özür dileyip, güncelleme ve yeni kurallar, özellikler yayınlıyorlar. Ama ok yaydan çıktı bir kere. Artık geriye dönüş pek olası değil. Öyle veya böyle bundan sonra hem “can cana” hem “ekran-ekrana” yaşayacağız, kaçış yok…
 
Zoom
Microsoft Teams
Cisco Webex
GoogleMeet
Skype (Microsoft aldıktan sonra geliştirmeleri durdurdu, Teams içine alınıp bitirilecek)
Adobe connect
Gotomeeting
Livestorm
BlueJeans
ezTalks
Houseparty
Jitsi
Google classroom
Click meeting
Slack
WhatsApp
FaceTime
 

Yerli Video Konferans sistemleri (Kaynak: Melek Bar Elmas) 

   
11sight https://11sight.com/tr/
Augmency http://www.augmency.com/home/ 
Bilig OpEx bilig.co.uk
EasyCoideo https://www.ccr.group/easyconnect-video/
FAREDU http://far-education.com
İVME Video Platformu www.ivmetech.com/
Jetlink jetlink.io
K2M https://k2m.gowebmeeting.com:9090/login
mercek.io https://plusclouds.com
Odak olcsancad.com
securKEY www.securkey.net
SmartEvent https://www.arneca.com
Video Konferans - WEBinar Sistemi https://www.karel.com.tr/video-konferans/bulutta-video-konferans
VİO http://www.netas.com.tr/inovasyon-ve-urunler/vio-video-iletisim-ortami/
WORA Konferans https://liberta.com.tr/wora-konferans-sistemi
WORKIT www.icterra.com


Video Konferans görüşmeleri için öneriler, dikkat edilmesi gerekenler:

Sevgili Sıla'nın başına gelen kazayı izlemek için fotoğrafa tıklayın.



1- Önceden iyi planlama yapın. Toplantının 5N1K’sı tam ve net olarak mail, duyuru ve whatsapp mesajı ile katılımcılara önceden gönderilmeli (Ne, Neden¸ Kim/lerle, Nasıl, Ne Zaman, Nerede).  Görüntü ya da ses kaydı yapılıp, yapılmayacağı hakkındaki bilgiler de detaylı olarak, e-mail ya da duyurularda açıkça belirtilmeli.
 
2- Toplantının notunun alınması, sonrasında bir aksiyon / karar / takip vb. gerekli ise, sorumlu kişi belirlenmeli, sonraki sürecin ne şekilde olacağı açıklanmalı.
 
3- Toplantının mutlaka bir yöneticisi olmalı. Akışı yönetmeli. Toplantı, Webinar, Panel kurallarını belirlemeli ve başlamadan hem mail metninde, hem de sırasında, başlarken aktarmalı.
 
4- Uzun sürecek ise 45 dk da bir 10 dk ara verilmeli. 
 
5- Arka plan görüntülerine ve ışığa dikkat edilmeli, özen gösterilmeli. Asla arkanızdan ışık gelmesin, siz karanlıkta kalırsınız. Bazı uygulamalarda arka plana farklı görseller konabiliyor , bulanıklaştırılabiliyor vb., bunlar kullanılmalı.
 
8- Konuşulmadığı zaman mikrofon kapatılmalı (mute’a - sessize alınmalı). Aynı anda konuşulmamalı. Mikrofonlu kulaklık kullanılmalı.
 
9- Fiziksel, yüz yüze toplantı ve iletişimdeki tüm nezaket, verimlilik, kıyafet, vücut lisanı gerekliliklerine uyulmalı.
 
10- Görüntü kalitesini zorlamamak için çok fazla hareket edilmemeli
 
11- Söz kesmemeli, chat opsiyonu kullanılmalı. Daima genele mi, özele mi yazıldığına dikkat ederek mesaj yazılmalı.
 
12- Başka bir şey yapacak veya katılımınızı sonlandıracaksanız, mikrofon ve görüntüyü tam kapattığınızdan emin olun. Uygunsuz bir şey yapıp, söylemiş olabilirsiniz. Epeyce Zoom kazası sosyal medyada dolaşıyor. Aman dikkat!
 
13- Toplantı, görüşme ücretli ise nasıl ödeneceği, iptal, iade koşulu vb. önceden mail ve duyurularda açıklanmış olmalı.
 
14- Toplantının görüntü ya da ses kaydı alınacak ise ne amaçla alındığı, yayınlanacaksa nerede, neden, ne zaman yayınlanacağı önceden ve sırasında, başlarken belirtilmeli. İtirazı olan varsa itiraz etmeli. Görüntüsünü ve sesini kapatması gereği belirtilmeli. Gereği halinde katılımı da engellenebilir. Önceden kayıt yapılacağı bildirildiği halde katılmışsa ve hala itiraz ediyorsa, problem çıkarıyorsa, yönetici tarafından katılımı engellenmeli.  
 
15- Konferansın, izlemesi sakıncalı, yasak, rekabet kurallarına aykırı olarak, geri planda birisi/eri tarafında izlenmesine, kaydına, yayınına vb. izin veren, buna aracılık eden kişiler; haksız rekabet ve gizlilik ihlali gibi önemli yasaları çiğnemiş olacaklarından ağır ceza alabileceklerinin farkında olmalılar. Aynı şekilde yayın sırasında korsanlık yapıp, toplantıyı sabote eden, yasa dışı, etik-ahlak kurallarına aykırı söylem, eylem vb. yapanlar da bu kapsamda olacaklarını bilmeliler.
 
Dikkat! Hemen hemen tüm platformlar her türlü dijital izi sürebilecek tüm detaylara sahip olacak şekilde kurgulanmış durumdalar.

 
Hoş geldin geleceğin ekranlı dünyası…
 
Ne demiştik; “Hepimiz Screenager’ız – hepimiz Ekran Nesliyiz!


Yakın gelecekte yaygınlaşacak diğer telepresence sistemleri ve robotları: 

           Australia's premier supplier of Telepresence Robots - Double ... Telepresence - Robotics - Telepresence Options  What is telepresence ? - KOMPAÏ robotics  


How to hold a meeting in virtual reality - AltspaceVR - Medium

HangOffice

HangOffice, masaüstü kullanımına ek olarak çeşitli VR Gözlük ve kulaklıkları tarafından desteklenen bir sosyal - sanal gerçeklik işbirliği, ortak çalışma ve konferans platformudur. Kaynak:  https://www.garageatlas.com
 



******************

Ufuk Tarhan'ın T-İnsan kitabı için > http://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  LinkedInInstagram, FacebookYouTubeTwitter 'dan takip edebilirsiniz.