Geleceğin Enerjisi ve Trendler
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Geleceğin Enerjisi ve Trendler



Hiç kuşku yok ki dünya “Dekarbonizasyon” diyebileceğimiz yeni bir enerji devrimi eşiğinde. Dekarbonizasyon, yenilenebilir enerji kaynaklarının artması ve temiz enerji kullanan ekonomiye geçişi ifade ediyor.

Dünyanın önce sanayi, ardından bilişim, internet devrimleri sonrasındaki yükselişine enerji sağlayan kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtların dönemi artık sonlanmak zorunda. Bu tür enerji kaynaklarını kullanarak kurduğumuz tüm tasarım, üretim, dağıtım, tüketim sistemlerinin hem çevre hem de insanlık ve diğer canlıların sağlığı için zararlı, sürdürülemez sonuçlarını kaçamayacağımız bilimsel verilerle algıladığımız sıkıntılı bir dönemdeyiz.
 
Geldiğimiz kritik noktayı anlatan en önemli kanıtlardan;
 
- Biri neredeyse durdurulamaz noktalara ulaşmış olan küresel ısınma ve çevresel felaketler.
 
- Bir diğeri de fosil temelli enerji kaynağına bağımlılık yüzünden dünya barışının ve adil kaynak paylaşımının aldığı ağır hasarlar, jeopolitik krizler ve savaşlar.  
 
İşte tüm bu nedenlerle insanlık “enerji” konusunu daha fazla halının altına süpürüp sorunları erteleyemeyeceği bir eşiğe gelmiş durumda.
 
Gerek Birleşmiş Milletler’in yayınladığı Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları gerekse de Paris Anlaşması, insanlığın önüne 2030’a kadar küresel ısınmayı 2 derecenin altında, 1.5 derece seviyelerinde tutmak gibi son derece ciddi ve ulaşılması zor bir hedef koyuyor. Bu seviyelere ulaşabilmek ise ancak ve ancak yenilenebilir enerji kaynaklarına yönlenerek sera gazı etkisini, kısaca karbon emisyonunu düşürmekle mümkün olabilir görünüyor.
 
Yanı sıra özellikle ülkemizi çok yakından ve fazlası ile ilgilendiren Avrupa Birliğinin “Green Deal - Yeşil Mutabakat ya da Yeşil Anlaşma” olarak açıkladığı bir dizi düzenleme hazırlığı var.
 
Bu anlaşma ile de uluslararası ticari faaliyetlerden kaynaklanan karbon emisyonlarını azaltmak için karbon vergisi ve sınırda karbon düzenlemesi gibi önemli yaptırımların devreye alınması planlanıyor. Yeşil Mutabakat ile Avrupa’nın 2050 yılına kadar ilk karbon nötr kıta olması hedefleniyor. Tam bir zaman verilmemiş olmasına rağmen Haziran 2021’de kuralların netleşmesi ve kısa bir süre içinde de uygulamaya geçilmesi bekleniyor.
 
Tüm bunlar, hiç süphesiz ülkemizi ve AB ile ticaret yapan bütün sektörlerin uluslararası rekabetini büyük ölçüde etkileyecek. En fazla etkilenmesi beklenen alanlar tabii ki inşaat, tarım, gıda ve tekstil gibi karbon emisyonu en yüksek olanlar olacak. Bu nedenle hem büyük-ana üretici, dağıtıcı şirketler hem de onlara ürün ve hizmet sağlayan alt sektör firmalarının hiç zaman kaybetmeden;


- Karbon ayak izlerini ve  

- Karbon emisyon maliyetlerini hesaplamak,

- Karbon emisyonlarını düşürecek stratejiler geliştirmek üzere ciddi ve hızlı hatta acil çalışmalar yapmaları gerekiyor.
 
Karbon emisyonunun düşürülmesiyle kısaca şu alanlarda olumlu gelişmeler kaydedilmesi bekleniyor;

- Ekosistemin korunması için biyoçeşitliliğin korunması.

- Tarımın sürdürülebilirlik prensiplerine göre belki de yeni bir devrim geçirmesi.

- Güneş, jeotermal, dalga, rüzgar gibi temiz enerji kaynaklarına yönlenilmesi.

- Sanayide uçtan uça sürdürülebilirlik, döngüsel ekonomi prensiplerine geçilmesi.

- İnşaat sektörünün rehabilite edilmesi ve yaşamsal alanlardaki karbon emisyonlarını düşürecek yeni yapılanmaların oluşturulması.

- Ulaşım araçlarının minimumda karbon emisyonuna sebep olan yeni teknolojilerle değişmesi.

- Atık yönetimi yapılması ve hava, su, toprak kirliliğinin önlenmesini sağlayacak sistemlerin kullanılması.

Kısacası, geleceğin üzerinde konuşabileceğimiz tek bir enerji trendi var şu anda, o da; dekarbonizasyon ve temiz enerjiye geçiş. Sürdürülebilir gelecek için her şeyin önündeki en önemli engel ya da kolaylaştırıcı “dekarbonizasyon” başarımız olacak. “Karbon” 2030’a kadar neredeyse internet, dijital dönüşüm, vb. kelimelerinin kullanımı kadar dilimize ve hayatımıza yerleşecek.

Bu yazı Platin Dergisi için yazılmıştır.  @PLATINDERGI 

Orijinal yazıyı okumak için aşağıdaki kupüre tıklayınız.

******************

Ufuk Tarhan'ın T-İnsan kitabı için > http://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  LinkedInInstagram, FacebookYouTubeTwitter 'dan takip edebilirsiniz.