“Giyilebilir Teknolojiler” trend mi, moda mı?..
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

“Giyilebilir Teknolojiler” trend mi, moda mı?..



“Trend”; eğilim, yönleniş, akım. Yaygın olarak kabul gördüğünde ve geniş kitleler tarafından kullanılıp, popüler hale geldiğinde “moda” ya dönüşüyor.  Bir anlamda trend modanın sebebi, moda trendin sonucu oluyor…
 
Moda özünde insanın değişik, farklı olma, dikkat çekme dürtüsünün yansıması olarak özetlenebilir… Bir başka deyişle moda, daha iyiyi ve güzeli arama duygusu, eskiyenin yerine aynısını değil de farklısını edinme, örtünme değil de giyinme isteği… Giysinin ille de yararlı ve gerekli olanının değil, farklısının tercih edilmesi…
 
Kısacası ikisini ayrıştırmak için belki de hatırlamamız gereken cümle şu olabilir; “trendler güçlü, uzun süren akımlara ve sonunda da modaya dönüşürler”.
 
O halde “giyilebilir teknolojilerin modasından” bahsetmek için henüz yolun başındayız. Belki sadece “akıllı bileklikler ve saatlerin” modası oluşmaya başladı diyebiliriz. Bunların dışındakiler içinse şimdilik ancak “trend”den bahsedebiliriz. Sonra da geleceği hep beraber gözleyelim bakalım hangileri modaya dönüşecek…
 
Bu arada, akıllı bileklik ve saatlerin modası oluşmaya başladı desek de standartlaşan, hatta hepimize sanki “hep varlardı zaten, basit bunlar” gibi gelen temel özellikleri, bazı kişisel, çevresel ölçümler yapmaları, navigasyon, sesli komut, hatırlatma vb. fonksiyonları hiç hız kesmeden yeni, daha da üstün kabiliyetler eklenerek geliştirilmeye devam ediliyor…  
 
Şimdi diğerlerine bakalım;
 
1- Akıllı gözlükler, akıllı giysiler; bileklik ve saatlerin hemen ardından hatta onlarla beraber hızla yükselerek, kısmen modaya dönüşebilirler. Performans arttırmak, korumak, iyileştirmek, güvenlik gibi katkılar verecek şekilde sensörler, kameralar, mobil bağlantı aparatlarıyla bezenmiş nano-chipler sayesinde özellikle spor giysileri, üniformalar, mayolar, ayakkabılar, medikal, eğitim, eğlence, sanat, kültür gibi özel alanlarda kullanılan, mevsim, ortam, hava koşullarına adapte olabilen çeşitli kıyafet ve aksesuarlarla yapılabileceklerin, ucu bucağı görünemez durumda…
 
2- Exoskeletons – Dış iskeletler; aslında sıklıkla videolarını görmeye başladık. Giyilebilen dış iskeletler, ağırlık kaldırmak, tırmanmak vb. zorunda olan fabrika, inşaat, taşıma, depo, montaj, tamir işçilerinin performansını yükseltmek, yaralanma-sakatlanma risklerini önlemek için bir müddet sonra standartlaşacaklar. Daha da geliştikçe, hafifleyip, akıllandıkça belki farklı alanlarda, özellikle sosyal amaçlarla ve engelli bireyler için geliştirilip kullanıldıkça, modaları bile olabilecek.
 
3- Protezler; çeşitli uzuvların yerine kullanılmak üzere sürekli geliştirilen, giyilebilen teknolojiler içinde değerlendirilen akıllı protezlerin zaman içinde, sahipleri tarafından sinir sistemi üzerinden çalıştırabileceklerine, gelecekte protezlerin bireyin emirlerine daha sezgisel yanıt verebilecek kadar akıllanacaklarına kesin gözü ile bakabiliriz.  O zaman da giyilebilen, takılabilen uzuvların hiç kuşkusuz farklı tasarımları, çeşitli renkleri, desenleri ve modaya dönüşebilecek versiyonları ortaya çıkacaktır…
 
4- Üç boyutlu – 3D insan dokusu baskısı; Eğer insanlık uzuvları giderek daha da gelişmiş protezlerle, robotik aparatlarla değiştirebiliyorsa, laboratuvarlarda 3D doku baskısı ile tam fonksiyonlu organ üretilmesi de o kadar uzun bir zaman almayacak demektir. O vakit geldiğinde ise emin olmalıyız ki yapay organ modası da çıkacaktır. Yeşil burun, ucu sivri kulak, üç tane meme, 1.5 metre bacak, toynaklı ayak, üçüncü göz, unicorn boynuz; hatta muhtelif IQ, EQ seviyesinde ya da belirli yeteneklerdeki beyin chipleri vb. modalar da geleceğin insanlarına ya da insansılarına tuhaf gelmeyecek “atalarımız ancak burun kaldırıp, yüz gerebiliyormuş, düşünebiliyor musunuz?” diye dalga geçecekler...
 
Tabii bütün bunlar, yani giyilebilir teknolojiler dünyanın “veri trafiğini” müthiş yükseltecek, organlar arası iletişim kuralları, yepyeni kategoriler, güvenlik sorunları, uzuv, beyin, organ hack’leme vb. sorunlarımız oluşacak… Ne diyorduk; Gelecek hem güzel, hem eğlenceli gelecek.😊
 

Bu yazı Platin Dergisi için yazılmıştır.  @PLATINDERGI 

Orijinal yazıyı okumak için aşağıdaki kupüre tıklayınız.
 

******************

Ufuk Tarhan'ın T-İnsan kitabı için > http://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  LinkedInInstagram, FacebookYouTubeTwitter 'dan takip edebilirsiniz.