Google Mobil Sever!.. Siteniz mobil mi bir bakın bakalım? SERP'de yukarı çıkmak için ne yapmalısınız?
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Google Mobil Sever!.. Siteniz mobil mi bir bakın bakalım? SERP'de yukarı çıkmak için ne yapmalısınız? 
 


SERP’de yani arama motoru sonuç sayfasında üst sıralarda çıkmak için yeni kural; “mobil sever” olmak. Hemen aksiyon almazsanız yandınız çünkü Google algoritmalarını “mobile friendly” olup olmamaya göre yeniden düzenledi!..
 
SERP; Search Engine Result Page (Arama Motoru Sonuç Sayfası). Yani Google’da bir şey aradığınızda karşınıza çıkan sayfadır.
 
SEO da (Search Engine Optimization – Arama Motoru Optimizasyonu) SERP’de üst sıralarda çıkmanızı sağlayan pek çok stratejik hareketi anlatır.
 
Bunlardan birkaçını ve en temel olanlarını hızlıca sıralayalım, hatırlatalım;
 
1- Sitenizin arama yapıldığında üst sıralarda çıkmasını istiyorsanız, başlıklara çok ama çok dikkat etmelisiniz. Arama algoritmalarının ilk baktığı şey doğal olarak “title / başlık” tır.  Başlıkta mutlaka “sizi bulsunlar istediğiniz” anahtar kelime/ler geçmeli, tercihan 70 karakteri aşmamalıdır.
 
2-  Anahtar kelimelerinizin sitenizin meta keyword ve meta description gibi alanlarında olması gerekir. Ancak bu şekilde Google, sitenizin kullanıcının aradığı içeriğe sahip olduğunu bilebilir.
 
3-  Bir de mutlaka “temiz / clean URL” yapısı kullanılmasını sağlamalısınız. /?p=6436 vb. yazan bir URL yapısı yerine yazının başlığında kullanıcının aradığı anahtar kelimeyi de içeren bir URL olması SEO için çok önemlidir.
 
Bunlar ve daha bir sürü önemli detay SERP’de sizi üst sıralara taşıyacak en önemli faktörlerdir. Yazılımcılarınız, teknik ekibiniz bunlara çok dikkat etmeli, titiz olmalı, mobil dostu, mobile responsive / mobil uyumlu siteler yapmalıdır.
 
Mobil dostu musunuz?
 
Şimdi bunlara bir tane daha eklendi. O da “sitenizin mobil olup olmaması”. Google 21 Nisan 2015 tarihinde yaptığı resmi açıklama ile bundan böyle “Mobile Friendliness / Mobil Sever” olmayı “ranking signal / sıralama sinyali” olarak kabul edeceğini ve tüm algoritmalarını buna göre revize ettiğini ilan etti.
 
Mobil optimizasyon konusunda çalışan Moovweb’in yaptığı araştırma sonucuna göre Google sıralamasındaki ilk 1000 sitenin %83’ü mobile-friendly.
 
Mobil olmak neden bu kadar önemli?



Nisandaki deklarasyondan sonra Mayıs 2015’de Google, aralarında Amerika ve Japonya’nın da olduğu 10 ülkede mobilden yapılan aramaların laptop ve desktop’lardan yapılanları geçtiğini açıkladı. Tüm ısrarlara rağmen diğer 8 ülkenin adını vermedi ancak mobile önem verilmesi konusundaki ikazlarına devam etti.
 
www.internetlivestats.com sitesine göre dünyada 1 milyara yakın web sitesi, buna karşılık 2014 sonu itibariyle 7.7 Milyar mobil cihaz var. Bir anlamda görünen köye kılavuz gerekmiyor, mobil dostu olmayan her türlü uygulama, site vb. için dijital hayat zorlaşıyor.
 
Konu o kadar önemli ki Google, sitelerinizin mobile friendly olup olmadığını test etmeniz için bir de araç geliştirmiş. Bu linkteki https://goo.gl/vSXl5S alana sitenizin adresini yazıyorsunuz, bir dakikadan daha az bir sürede sonucu alıyorsunuz.  Lütfen hemen bakın ve önlemlerinizi alın.
 
Son olarak, mobile geçmek konusunda atak ve öncü olan, olmak zorunda kalan sektörler:
 
Perakende, Sağlık, Sigorta, Seyahat/Konaklama, Diğer, Eğitim, Ulaşım  (Kaynak: Mooweb)


******************

Bunu da okuyabilirsiniz; Büyümek için Öğrenmeniz Gereken Yeni Yol: Büyüme Korsanlığı

******************

Bu yazı Platin Dergisi için yazılmıştır.  @PLATINDERGI 

Orijinal yazıyı okumak için aşağıdaki kupüre tıklayınız;

******************

Daha iyi bir gelecek için hizmetlerimiz hakkında bilgilenmek, 
Seminer-Workshop-Moderasyon-İçerik-Etkinlik Kurgusu vb. talepleri için görüşmek, 
Özel-özgün çalışmalarla işinize, hayatınıza dair iyileştirmeler yapmak üzere
 Antrenörlük almak 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;

Başvuru ve sorularınız için lütfen > burayı tıklayınız

Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)

Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  Twitter ve Facebook dan takip edebilirsiniz.