IoT: Internet of Thing (Şeylerin Interneti - Nesnelerin Interneti - Her Şeyin Interneti)
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

IoT: Internet of Thing (Şeylerin Interneti)
 
  

İnternet yakında ortadan kalkacak! (mı?)

1998’de kurulan Google’ın 2001-2011 arsında CEO’luğunu yapan, dünyanın en zengin 150 kişisi içinde gösterilen bir iş dehası ve yazılım mühendisi Erich Schmidt Davos’ta “internet yakında ortadan kalkacak!” dedi!.. Yanlış okumadınız. Evet resmen böyle söyledi. Kayıtlarda var, Google’da bulup, kendi gözünüzle okuyun (http://goo.gl/qCgWZd).
 
Schmidt’in oldukça yankı ve merak uyandıran bu söylemi aslında internetin tamamen ortadan kaybolacağını anlatmıyor. Aksine internetin hayatımızın her alanına, çevremizdeki nesnelere, kullandığımız hatta taktığımız, sürdüğümüz, giydiğimiz, bedenimize giren vb. her şeye nüfuz edeceğini ve hepimizin internetin içinde yaşayan insanlara dönüşeceğimizi anlatmaya çalışıyor…
 
İnsanların internetinden şeylerin internetine…
 
Kısacası, şimdiye kadar Internet of People (İnsanların İnterneti) dönemindeydik ve insanlara hizmet eden, insanların kullandığı internet devrimi ile buralara geldik. Şimdi de Nano ve genetik teknolojilerdeki gelişmelerle Internet of Things (IoT = Şeylerin Interneti) çağına geçiş yapıyoruz. Gıyabımızda, kendi aralarında haberleşerek ve karar vererek aksiyon, inisiyatif alan akıllı şeylerle yaşayacağımız çok farklı, tabii ki ürkütücü bir çağ başladı. Schmidt aslında bunu ilan ediyor ve yepyeni bir ekosisteme, apayrı bir dünyaya adım attığımıza dikkat çekiyor!..
 
Her şeyin içine giren internet…
 
Aslında akıllı cihazların gelişmesi, çiplerin nano ölçeklerde (milyarda bir) küçülebilmesi ile zaten artık internete bağlanmak için bilgisayar başına oturmak zorunda değiliz. Boynu eğik, kambur ve başparmağı uzamaya başlamış yeni nesil insanlar olarak mobil cihazlarla hali hazırda bunu her yerden, her zaman yapabilir haldeyiz. Schmidt diyor ki artık buna da gerek kalmayacak. İnternet her şeyin içine girecek. Her an içinde yaşadığımız bambaşka bir şey haline dönüşecek.
 
Basitçe izah edersek; Şeylerin İnterneti (Internet of Things > IoT) gündelik yaşamda kullanılan aletlere, nesnelere de internet adresi verilmesi, kablosuz (wireless) teknolojilerle onların da sürekli internete yani birbirlerine bağlanabilmesi demek oluyor.
 
Örneğin; otomobilimizdeki akıllı navigasyon cihazı, akıllı gözlüğümüz, akıllı ceketimiz ya da akıllı bilekliğimizden gelen sinyallerle eve gitmekte olduğumuzu anlayıp, evdeki akıllı kombimize ya da klimamıza “patron geliyor hemen evi onun sevdiği ısıya getir!” diye talimat veriyor. Hatta Kahve makinasına “sen de yarım saat sonra az şekerli, çikolata aromalı kahvesini hazır etmiş ol” diye iş buyuruyor… Bununla kalmayıp, müzik setine de “şu şu şu melodileri çalmak için hazırda bekle, kapıyı açtığında şu ses seviyesinde çalmaya başla. Bugün biraz yorgun, volume çok yüksek perdenden olmasın!” diye emirler yağdırmaya devam ediyor…
 
Yani işin özü şu ki; iş ve özel hayat tarzımıza, tercihlerimize, metriklerimize göre programladığımız, kendisi de bizi ve işimizi giderek tanıyan, alışkanlıklarımızı kaydedip, analiz eden ve tahminlerde bulunabilen, hatta hatta beynimizi, aklımızı, birbirini okuyabilen bir sürü “akıllı şeyle” yaşayacağımız, çalışacağımız, onların kendi başlarına çalışacakları çok ama çook farklı dijital bir dünyaya adım atmış bulunuyoruz.


 
2020'de 30 Milyar İnternete bağlı cihaz olacak!...

Internet of Everything (Herşeyin İnterneti) diye de söylenen bu yeni ve her şeyin (hatta biyolojik bilgilerimizin dahi) dijitalleştiği dünyada şu anda 5 milyara yakın internete bağlı akıllı cihaz olduğu tahmin ediliyor.

Bu rakamın 2020 yılında 30 Milyarlara ulaşacağı uzgörülüyor. Ki o yıllara kadar bu rakamların artık pek ölçülebileceğini de sanmıyor, işlerin iyice çığırından çıkabileceğini düşünüyorum. Çünkü şimdiye kadar internete hiç bağlanmamış, bağlanması düşünülmeyen birçok şeyin de bağlanacağı düşünülerek IoT pazarının kısa sürede PC, Tablet, akıllı telefonlardan çok daha büyük bir pazara dönüşeceği öngörülüyor. Internete bağlı sensörlerle ilk etapta otomobillerin, giyilebilir nesnelerin, ev/ofis/okul makinalarının, cihazlarının (buzdolabı, fırın, çamaşır makinası kombi, kapılar, tahtalar vb.), televizyonların, tablet, akıllı telefon ve PC’lerin öncü, geliştirici rol oynaması bekleniyor.
 
Son söz: İş dünyasının IoT ve bunca bağlı cihazdan oluk oluk akan “Big Data – Büyük Veri” ile ne yapacağını acilen düşünmesi ve hazırlık yapması gerekiyor…

******************

Bunları da okuyabilirsiniz;  

Blesh, iBeacon ve IoT - Internet of Things - Şeylerin ya da Nesnelerin Interneti hakkında bilmek istedikleriniz...

The Internet of Everything 2015 Slide Deck 

******************

Bu yazı Platin Dergisi için yazılmıştır.  @PLATINDERGI - http://www.platinonline.com  - Ufuk Tarhan 

Orijinal yazıyı okumak için aşağıdaki kupüre tıklayınız;

******************

Daha iyi bir gelecek için hizmetlerimiz hakkında bilgilenmek, 
Seminer-Workshop-Moderasyon-İçerik-Etkinlik Kurgusu vb. talepleri için görüşmek, 
Özel-özgün çalışmalarla işinize, hayatınıza dair iyileştirmeler yapmak üzere
 Antrenörlük almak 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;

Başvuru ve sorularınız için lütfen > burayı tıklayınız

Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)

Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  Twitter ve Facebook dan takip edebilirsiniz.