MOBIL-INTER-TELE-MEDYA Türkiye’nin Dijital, Sosyal Medya, Mobil Rakamları – 2015
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

MOBIL-INTER-TELE-MEDYA  Türkiye’nin Dijital, Sosyal Medya, Mobil Rakamları – 2015 



Dijitalleşmenin başta iletişim, pazarlama, satış olmak üzere tüm iş süreçlerini geri dönülmez, daha önce görülmedik biçimde ve hızda değiştirdiği artık bir gerçek.

Konuya en temkinli yaklaşan ve direnç gösterenler dahi birer birer pes edip, havlu atıyorlar. Oyun dışı kalmamak için sosyal medyayı, dijitalleşmeyi ve mobile geçişi stratejik önceliklerinin başına yerleştiriyorlar. Öyle de olmak zorunda çünkü aşağıda kısaca özetlediğimiz rakamlar başka seçenek olmadığını açıkça gösteriyor…

Wearesocial.ag tarafından her yıl dünyanın temel dijital, sosyal medya, mobil ve internet göstergelerine ilişkin hazırlanan kapsamlı raporun 2014 verileriyle çıkan 2015 versiyonunun Türkiye’ye ayrılan bölümüne baktığımızda şunları görüyoruz;

Türkiye'nin Dijital, Mobil, Sosyal Medya Karnesi, Rakamları:
 
- Toplam nüfusun (76.7 milyon, kentleşme penetrasyon oranı %72) 37.7 milyonu %49 penetrasyon ile aktif internet kullanıcısı.

- 40 Milyon aktif sosyal medya kullanıcısı var (penetrasyon %52).

- 69.6 milyon mobil abonenin penetrasyonu ise %91. Bunlar son derece dikkat çekici rakamlar. Nüfusun neredeyse tamamı kadar mobil hat var.

Türklerin yarısından çoğu aktif internet ve sosyal medya kullanıcısı.
 
- Ocak 2014’ten bu yana aktif internet kullanıcı sayısı sadece %5, sosyal medya kullanıcı sayısı %11, mobil abone sayısı %2 artarken, mobilden sosyal medya kullananların oranı %14 artmış.  Burada ise akıllı telefonların yaygınlaşmasının etkisi çok açık görülmekte.
 
-  Türkler bir günde internet başında PC veya tabletten bağlanarak 4 saat 37 dakika, mobil telefondan 2 saat 51 dakika, herhangi bir cihaz ile 2 saat 56 dakika zaman geçirirken, 2 saat 17 dakika televizyon izliyor. Televizyon başında geçirilen sürenin giderek düşmesi ve istikrarlı bir şekilde diğerlerinin gerisinde kalması geçtiğimiz yıllarda “TV hala en çok izlenen medya” söylemleri ile uzatmaları oynama gayretindeki reklamcıların, pazarlamacıların süngüsünü iyice düşürecek gibi görünüyor.  
 
- Türkiye’de 37.7 milyon aktif internet kullanıcısı var demiştik. Bunun nüfusa oranı %49 iken mobil internet kullanıcısı sayısı ise 31.7 milyon ve nüfusa oranı da %41. Bu rakamlar, mobilden internet kullanımına eğilimi yansıtmak açısından son derece çarpıcı ve uyarıcı. Siteleri henüz mobil uyumlu dahi olmayan birçok anlı şanlı şirketin alarma geçmesi gerekiyor…
 
- Türklerin %68’i geçen seneye oranla %15 düşüşle laptop veya desktop’lardan, %28’i geçen yıla göre %62 artışla mobil telefonlardan, %4’ü %37 artışla tabletlerden internete bağlanıyor. Burada da mobilin önlenemez yükselişini hem akıllı telefon hem tabletten bağlanma rakamları ile çok net biçimde algılıyoruz.
 
- Benzer bir durum sosyal medya ya bağlanma rakamlarında da var. Türkiye’deki 40 milyon aktif sosyal medya kullanıcısının nüfusa oranı %52. Bunların %42’si yani 32 milyonu sosyal medyaya mobilden giriş yapıyor. 
 
- Ülkemizdeki en güçlü sosyal ağ %26’lık oranla tabii ki Facebook. Onu %23 ile Whatsapp izlerken %21 oranla Facebook Messenger üçüncü sıradaki en yoğun kullanılan sosyal ağ oluyor.

- Sonrakiler sırasıyla; %17 Twitter, %14 Google+, %13 Skype, %12 Instagram, %8 LinkedIn, %7 Pinterest, %6 Viber. Burada Whatsapp, FB Messenger ve Viber’i iletişim ağırlıklı kanallar olarak dışarı alırsak, Facebook ve Twitter’ın ezici üstünlüğü tartışılmaz biçimde ortaya çıkıyor.
 
Türkler mobilden internete bağlandıklarında neler yapıyorlar? 

- %24 oranında sosyal medyaya giriyor.
- %28’i mobilden TV seyrediyor.
- %22’si oyun oynuyor.
-  %22 si lokasyon bazlı arama yapıyor.
- % 25’i de mobil bankacılık kullanıyor.
 
- PC aracılığı ile alışveriş sitelerinde arama yapanların oranı %35,
- PC'den satın alma oranı %33.
- Mobil aracılığı alışveriş sitelerinde arama yapanların oranı %24,
- Mobilden alışveriş yapanların oranı %19.
 
Kısacası rapor diyor ki; ne yaparsanız yapın işinizi “Mobil-Inter-Tele-Medya” dan geçirin…
 
Raporun tamamına, Türkiye bölümünün tercümesine bu linkten ulaşabilirsiniz; http://goo.gl/vrON2R.
 

******************

Bu yazı Platin Dergisi için yazılmıştır.  @PLATINDERGI - http://www.platinonline.com  - Ufuk Tarhan 

Orijinal yazıyı okumak için aşağıdaki kupüre tıklayınız;

******************

Daha iyi bir gelecek için hizmetlerimiz hakkında bilgilenmek, 
Seminer-Workshop-Moderasyon-İçerik-Etkinlik Kurgusu vb. talepleri için görüşmek, 
Özel-özgün çalışmalarla işinize, hayatınıza dair iyileştirmeler yapmak üzere
 Antrenörlük almak 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;

Başvuru ve sorularınız için lütfen > burayı tıklayınız

Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)

Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  Twitter ve Facebook dan takip edebilirsiniz.