Türkiye'nin İlk Kadın Fütüristi Ufuk Tarhan diyor ki "Henüz Oyun başlamadı!"
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Türkiye'nin İlk Kadın Fütüristi: Ufuk Tarhan



İşi geleceği planlamak, misyonu ise teknoloji olan bir iş kadını Ufuk Tarhan. Dünyanın en etkili 100 kadın fütüristi arasındaki tek türk ve M-GEN Gelecek Planlama Merkezi’nin kurucusu olan Ufuk Tarhan ile iş avatarlığı ve üzerinde çok sık durduğu T-İnsan modeli hakkında konuştuk.

Ufuk Hanım, teknoloji dünyasına adım atmanız 1980’lere dayanıyor. Sizi o yıllarda teknolojiye yönlendiren faktörler nelerdi?

Tesadüf ve merak. Aslında 80'li yıllarda yani ODTÜ’yü bitirdikten sonra ilk işim stok satış analistliğiydi. Ekonomist olunca hemen bir analistlik işi yakıştırılıyordu. Ben de o işlerden bir tanesini yaptım ve çok sıkılacağımı anladım, çalışmamaya karar verdim.  Çocuk yapmaya karar vermiştim ama çocuğum olmayınca ailem beni psikolojik olarak dağılmayayım diye bir işe koymaya karar vermiş. Gizlice arkamdan plan yapmışlar, iyi ki de yapmışlar. O iş beni teknoloji sektörüne taşıdı. Oldukça büyülendim. Başkası bu işten kaçabilirdi belki… Çünkü hiç olmayan bir iş, hiç kimse doğru düzgün bir şey anlamıyor. Çok merak ettim, çok ilgilendim ve giriş o giriş hayatımın işini buldum.

“HENÜZ OYUN BAŞLAMADI”

Dijital dünya ile sürekli iç içesiniz. Üniversite yıllarınızdan itibaren gelişmeleri yakından takip ettiniz. O yıllardan bugüne alınan mesafeyi nasıl yorumluyorsunuz?

O zamanki hiçbir iş yapış şeklimiz, aracımız ve zamanlama süreçlerimiz şimdiki ile aynı değil, her şey çok değişti. Geçmişten bugüne gelip geriye bakınca acayip şeyler olmuş diyorum. Fakat bundan sonra olabilecekleri nelerin, ne hızla ve nasıl olabileceğine baktığımda ise daha hiçbir şey yapmamışız gibi geliyor. 80'lerden itibaren dünyada inanılmaz gelişimler oldu ama bundan sonra yapılacak şeyler için henüz oyun başlamadı diyorum.

Sizce, dijital dünyada kadınların yeri nerede?

Aslında kadın-erkek eşitsizliği bütün dünyada ve her alanda ciddi bir sıkıntı. Sıkıntının temel kaynağı da kadınların bilim ve teknolojide olmamalarından kaynaklanıyor. Dolayısıyla kadınların bilim ve teknolojiye aktif olarak katılmaları, liderlik edebilmeleri halinde dünya çok daha iyi bir geleceğe doğru gidecek. Aslında tüm sıkıntı teknoloji ve bilimin tamamen erkek aklıyla, tek cins tarafından geliştirilmesinden kaynaklanıyor.

Kadınları daha cesur, daha meraklı, daha atak, daha çalışkan ve daha disiplinli olmaya davet ediyorum.

PLAN VARSA VİZYON DA VAR

Aynı zamanda M-GEN yazılım ve Dijital Hizmetler Ltd. Şti. kurucususunuz. Siz kendi geleceğinizi ne zaman planlamaya başladınız? Bu plan yüzde 100 tuttu mu? 

Ben geleceğimi 40'lı yaşlardan sonra planlayabileceğimi fark ettim. Fütürizm konusundaki bilgilerimi, teknolojik yaşanmışlıklarımı üst üste koyunca birden bire böyle bir aydınlanma geldi. Ben kendi hayatımı neden bir proje gibi planlamıyorum, bir strateji yapmıyorum gibi bir sorgulama ile başladım. Sonra da zaten bu alanı iş edindim, yani daha erken yaşlarda insanları uyandırmaya, bu konuya teşvik etmeye, yönlendirmeye doğru bir vazife çıkardım. Disiplin ya da plan dediğimiz zaman genellikle kısıtlayıcı, insanı sıkıştıran bir yapı varmış gibi algılıyoruz. Aslında hiç öyle değil. Plan varsa vizyonda var. Bir plan yüzde 100 tutmaz. Çünkü her şey değişiyor, vizyon değişiyor, hedef değişiyor. Ama ben planlarımın içinde ilerliyorum. Eskiden hiç aklıma gelmeyen ama yapmak istediğim, yararlı olacak şeyleri hayatıma ekleyebiliyorum. Sürekli bir yolculuk içerisindeyim, gitmek istediğim yere doğru yaklaştığımı ve bundan hoşnut olduğunu biliyorum.

İŞ AVATARLIĞI İLE GELECEK VİZYONU OLUŞTURULUYOR

Aynı zamanda iş avatarlığı yapıyorsunuz? İş avatarlığı nedir? Bugüne kadar yaptığınız iş avatarlıklarından birkaç örnek verebilir misiniz? 

İş avatarlığını aslında dijitalleşme ve teknoloji ile bilgisayar oyunları ve filmlerle insanlar daha fazla anlar hale geldi. Avatar birinin yerine suret demek. İş insanları genel olarak gelecekte neler olabileceğini ve gelecekte işlerinin başarılı olması için neler yapmaları gerektiğini biliyorlar. Fakat bu bildikleri şeyleri yapamıyorlar. Çünkü günlük rekabet ve koşuşturma çok yüksek seviyede. İşte bu durumda, "Avatar" diyebileceğimiz birtakım yardımcı profiller devreye giriyor. Tepe yöneticiler günlük işlerini yaparken, avatarlar kafalarındaki gelecek vizyonunu gerçekleştirmek için onlarla beraber, onlar için ve onlar gibi çalışıyorlar. Bununla ilgili en iyi ve ilk başarılı projem Bahçeşehir Üniversitesi CO-OP projesidir. Daha sonrasında Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği’nin “Geleceğin E hali” avatarlık çalışmasını yürüttük. Bunlar kamuya mal olduğu için söyleyebileceğim projeler… Pek çok şirkette bunun gibi dönüşüm ve yeni gelecek için hazırlanma çalışmalarını yapıyorum. 

T-İNSAN İNOVATİF BİR DÖNÜŞÜM MODELİ

Üzerinde çok sık durduğunuz kavramlardan biri de T-İnsan. T-İnsan ne demektir? T-İnsan nasıl olunur?

T-İnsan aslında gelecekte başarılı olmak yani sürdürülebilir bir işi olsun isteyenlerin kendilerini geleceğe adapte ederek gelecek için hazırlanma modeli. Bir konuda derinleşmeyi T’nin dik bacağı tarif ediyor. Bir konuda derinleşirken diğer bütün alanlarda da o konu ile ilgili çalışmalar yapmayı, bilgi üretmeyi, paylaşmayı, bir alanın sahibi olmayı, o konuda varını yoğunu gecesini gündüzüne adamayı da T'nin yatay çizgisi anlatıyor. Böyle olunca da konusuyla ilgili herhangi bir proje olduğunda T-İnsan o projede çalışmaya davet ediliyor.

T-İNSAN bir dönüşüm modeli yani inovatif bir dönüşüm modeli. T-İnsan nasıl olunur konusuna gelince… Zaten herkes iş dünyasında var olmak için T’leşmek  zorunda kalacak. Her şeyde olduğu gibi T-İnsanlaşmak için de çok ve disiplinli çalışmak gerekiyor.

82 milyon insanımız T-İNSAN olsaydı bugün nasıl bir Türkiye olurdu?

Türk milleti olarak farkındalık ve öfke kontrol problemlerimiz var. 82 milyon insanımız T-İNSAN olsaydı daha sakin, adaletli, teknolojiye, eşitliğe, özgürlüğe, özellikle kadın ve çocuklara pozitif ayrımcılık gösterilmesine özen gösterirlerdi. T-İnsan olmak, ciddiye alınması ve yazdıklarımın uygulanması halinde hiç de zor değil. Bir çok kişide denendi ve çalıştığı, gerçekleşebildiği görüldü ki ben kendim de T'leşmiş bir profilim. Böyle bir toplum olmak için T-leşmemiz gerekiyor. T-ler içinde teknoloji var, tasarım var, takım oyunu var.
T-leşirsek şahane bir dünya yaratabiliriz. Buna bütün kalbimle inanıyorum ve bunun için çalışıyorum.


Bu yazı Hizmetix Dergisi için yazılmıştır.

Orijinal yazıyı okumak için aşağıdaki kupürlere tıklayınız.

       

******************

Ufuk Tarhan'ın T-İnsan kitabı için > http://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  LinkedInInstagram, FacebookYouTubeTwitter 'dan takip edebilirsiniz.