Fütürizm - Futurism
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk



Fütürizm - Futurism 

Son yıllarda sıkça ve her yerde sıklıkla rastlamaya başladığımız Fütürizm, anlamı "gelecek" olan ingilizce "future" kelimesinden türemiş bir kelime. Kısaca “Gelecekçilik” diyebiliriz.
 
Fütürizm gelecekle ilgili bir yaklaşım, bir düşünce biçimi ve gelecekle ilgili çalışmaları disipline etmeye çalışan önemli bir alan. “Gelecek katlandığımız, katıldığımız değil, yapılandırdığımız, yaratabildiğimiz akışkan, değişken bir süreçtir” iddiasını sahiplenmeye çalışan, savunan bir kavram, bakış açısı. Başka bir deyişle; “olmasını istediğimiz yarınlar için bugünden kararlar ve aksiyonlar almaya” yardımcı olacak çalışmaların toplamı, bir disiplin.

Fütürizm ilk kez 1900’lerde, Sanayi Devrimi başlarında bir sanat akımı olarak, o zamanın radikal değişimlerine tepki olarak, İtalya’da ortaya çıkmış. Hatta o zamanın fütüristleri bir manifesto bile yayınlamışlar. Sonraları kavram bugünkü kullanıldığı haline dönüşerek yaygınlaşmış.
 
Fütürizme göre;
 
Bilgi, teknoloji, akıl ve duyguyu kullanarak aslında istediğimiz geleceği tasarlıyor ve tercihlerimizle tasarladığımızı gerçekleştiriyor ya da gerçekleştiremiyoruz. Bunun farkında olmalıyız. Kuşkusuz geleceği (henüz) kimsenin bilmediğini, bilemeyeceğini, değiştiremediğimiz taraflarının olduğunu kabul ediyoruz. Ancak epeyce bir kısmını yapılandırmakta etkimizin olabileceğine inanıyoruz. Yani kader, kuantum, paralel evren gibi şeyleri reddetmiyor, yanı sıra şekillendirebileceğimize de vurgu yapıyoruz. 
 
Fütürizmin bir ölçeği, kısıtı, sınırı yok. Bireysel, kurumsal, toplumsal hatta evrensel boyutta yararlanılabileceğimiz bir bakış açısı. Fütürizm "olumlu gelecek tasarımı", fütürist ise "olumlu gelecek tasarımcısıoluyor. 
 
Fütüristler bu doğrultuda donanım ve farkındalık geliştirmek istiyor, gelecek bilgisinin tıpkı tarih bilgisinden yararlanmak gibi kullanılabilir nitelikte bir bilgi, disiplin, araç olduğunu hatırlatıyor, okullarda Gelecek Dersi olması gerektiğini savunuyorlar ve her yıl 1 Mart’da “Gelecek Günü/Bayramı” kutluyorlar. Dünyada World Future Society, Türkiye’de Fütüristler Derneği altında örgütlüler.
 
Toparlamak gerekirse;
 
Fütüristler, basit anlatımla, “gelecek senaryoları üzerine düşünen ve geleceğe dair uzgörülerde (uzgörü: uzak, uzman, uzlaşmacı) bulunan kişiler, gelecekçiler, gelecek mühendisleri” olarak da tanımlanıyor. Gelecek için bol bol senaryo kurgulamak, hayaller kurmak, olumlu gelecek tasarımı yapmak ve aksiyon halinde olmak “Fütürist” olmanın ön koşulları. Fütüristler multidisipliner (Sosyoloji, Ekonomi, Psikoloji, Ekoloji, Teknoloji vb.) yaklaşımla, uzgörülü (uzak, uzmanlıkla, uzlaşmacı), yenilikçi, stratejik ve sürdürülebilir öneriler yapıyor ve uyguluyorlar.
 
Fütüristler kendilerini daha çok otodidakt yöntemlerle geliştiriyorlar. Çünkü fütürizm henüz yeterli sayıda ve yaygınlıkta akademik ortamda yer almıyor. Türkiye’de sadece ODTÜ’de, Enformatik Bölümü’nde lisans üstü bir ders var. Kadir Has Üniversitesi’nde Fütüristler Derneği’nin açtığı Fütürizm Okulu var. Yurt dışında da daha 100 civarında üniversitede ya da bölümde ders açılmış durumda.

******************

Ufuk Tarhan'ın Anadolu Jet Dergisi, Şubat 2015 Sayısındaki yazısı "Gelecek Peşimizde" 

Anadolu Jet Magazin on Apple iTunes     /    Anadolu Jet Magazine for Android

Yazıyı dergide yayınlanmış hali ile Türkçe ve İngilizce Pdf olarak okumak ya da saklamak için buraya tıklayınız

******************

Daha iyi bir gelecek için hizmetlerimiz hakkında bilgilenmek, 
Seminer-Workshop-Moderasyon-İçerik-Etkinlik Kurgusu vb. talepleri için görüşmek, 
Özel-özgün çalışmalarla işinize, hayatınıza dair iyileştirmeler yapmak üzere
 Antrenörlük almak 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;

Başvuru ve sorularınız için lütfen > burayı tıklayınız

Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)

Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  Twitter ve Facebook dan takip edebilirsiniz.