Gelecek Peşimizde - Anadolu Jet, Şubat 2015 Sayısı için Fütürist Ufuk Tarhan yazdı...
6138 görüntüleme



Gelecek Peşimizde!
 
Son yıllarda değişmeye başlayan en önemli şeylerden biri de “gelecek algımız”, “gelecekle ilişkimiz”. 

Önceleri geleceği sürprizleriyle, katılmak, katlanmak zorunda kalacağımız oluşmuş koşullarıyla bizi bekleyen statik bir durum olarak görürdük. Gelecekle ilişkimizin edilgen olduğunu düşünürdük. Geçmişe daha sıcak, geleceğe daha soğuk dururduk. “Di’li geçmiş zaman” kullanıyorum ama aslında pek çok kişi hala bu durumda. Gelecekle ilişkisi hayli mesafeli…  Oysa hepimizin, dünyamızın iyiliği için bir an önce herkesin takip eden satırlardaki düşünce düzeyine çıkması, öncelikle kendini yeniden şekillendirmesi, evrim geçirmesi gerekiyor.

Peki bu nasıl olacak? İnsanlar kendilerini geleceğe, geleceği kendilerine göre nasıl hazırlayacaklar? Diyenlere birkaç maddelik özet yapalım; 

1- Her şeyden önce fütürizmin de yardımıyla artık geleceği etkilediğimizin ve büyük ölçüde bugünün tercihleriyle şekillendirebileceğimizin farkında olmalıyız. Gelecekle interaktif bir ilişki içine girmeli, sürekli gelecekte nelerin nasıl daha iyi olabileceği konusunda hayal, düşünce, proje ve eylem üretmeliyiz.


2- Sadece bizim değil, geleceğin de bizden beklentileri, yapmamızı ya da yapmamamızı istediği şeylerin olduğunu her adımımızda aklımızda tutmalıyız. Onunla uyumlanma, uzlaşma gayreti içinde olmalıyız. Uzgörüyü benimsemeliyiz. Bencil değil, sencil yaklaşımlar geleceği de bizi de çok daha iyi koşullara götürecektir. Kısacası geleceği tasarlarken çok boyutlu düşünmeliyiz.

3- Bunlar kolay işler değil. Hele değişim, dönüşüm, evrim geçirmek… Her biri başlı başına bir zorluk alanı. Eskinin işe yarar değerlerini korurken bir taraftan da yepyeniyi oluşturmak için pek çok şey öğrenmek, denemek, geliştirmek, dönüştürmek gerekir. Ve ne yazık ki klasik öğrenme, entelektüel bilimsel beslenme kanallarının çoğu da geleceğin istediği donanıma sahip değil, yetersiz kalıyor. Eğitim kurumları bu kadar hızlı değişime ayak uyduramıyor. O halde iş başa düştü deyip, hepimizin “otodidakt” öğrenme tekniğini benimsemesi gerekiyor. Bundan sonra gelişebilmenin en önemli yolu; kendi kendine düşünme, kendi kendine öğrenme kanallarından sonuna kadar yararlanmak olacak. Kurumlar ve insanlar kimseye hazır, standart gelişim programları, olanaklar vb. sunamayacak. İnsanlar bizzat kendileri buluşlar yapacak, bunu yaparken de internetin, dijitalleşmenin, sosyal paylaşım ağlarının, teknolojinin nimetlerinden sonuna kadar yararlanacaklar. 

Bol bol MOOC denen Massive  Open Online Courses - Kitlesel Açık Online Kurslara katılacak, öğrendikçe öğrenecekler. Diploma, unvan, meslek peşinde değil, benimsedikleri sevdikleri alanlarda derinleşmenin, beceri kazanmanın peşinde koşacaklar.

5- Bunları yapabilmek için kendilerini
hibridleştirecekler. Bu günün sorumluluklarını, bugünün koşullarıyla, bugünün dünyasında yerine getirirken, gelecek için de hazırlanacaklar. Bir tarafları bugünde, bir tarafları gelecekte olacak. Sürdürülebilir başarı, kariyer vb. hayali kuranlar, bunu yapmak zorunda olanlar geleceğe tıpkı hem benzinle hem elektrikle çalışan arabalar gibi hibridleşerek ilerleyecekler. Bünyelerinde hibrid yapı (hem kişisel hem kurumsal) kuracaklar.

6- Geleceğe hazırlanmak için “fütürist düşünmek, uzgörüyle bakmak, çok boyutlu olmak, otodidakt öğrenmek ve hibridleşerek geleceğe yürümek” diye bir cümle kurmak kolay. Onca bilgi bombardımanı, sorumluluk, zaten yetmeyen zaman darlığı içinde yapmak, gerçekleştirmek ise zor, hatta imkansız diyenlere son yardımcı öneri ve panzehir; Kürasyon yapmak, küratör olmak. diyelim… Tıpkı bir sergiye tema, resim seçer, çok şahane olsalar da bazılarını eler gibi hayatınızın seçkicisi olmanız gerekiyor. Yaşamınıza, geleceğe yeni şeyler, güzellikler, verim, başarı, mutluluk katabilmek, alabilmek için bazı şeyleri elemeli, hayatınızdan çıkarmalısınız….

Çünkü gelecek önünüzde değil, aslında peşimizde….
 
******************
Ufuk Tarhan'ın Anadolu Jet Dergisi, Ocak 2015 Sayısındaki yazısı "Fütürizm" 

Anadolu Jet Magazin on Apple iTunes     /    Anadolu Jet Magazine for Android

Bu yazı Anadolu Jet Dergisi, Şubat 2015 sayısı için yazıldı. Orijinalini büyüterek okumakiçin aşağıdaki sayfalara tıklayınız. 
        

******************

Daha iyi bir gelecek için hizmetlerimiz hakkında bilgilenmek, 
Seminer-Workshop-Moderasyon-İçerik-Etkinlik Kurgusu vb. talepleri için görüşmek, 
Özel-özgün çalışmalarla işinize, hayatınıza dair iyileştirmeler yapmak üzere
 Antrenörlük almak 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;

Başvuru ve sorularınız için lütfen > burayı tıklayınız

Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)

Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  Twitter ve Facebook dan takip edebilirsiniz.

0 Yorum

Bir Cevap Yazın